18 Eylül 2022 19:25

LGBTİ karşıtı mitingden notlar: "Bugün bu işin fitili ateşlendi"

"Kürsüden LGBTİ’lere savaş açtıklarını duyuran konuşmacılar da oldu, 'biz buraya gitar dinlemeye mi geldik' diyerek sahneden yapılan müziğin susmasını isteyenler de…"

Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL

Nefret söylemi İstanbul’da sokağa indi. Olan biten aslında tam olarak bu. Günlerdir konuşulan -İstanbul Valiliği’nin izin verdiği, RTÜK’ün kamu spotu diye çağrısını yayımladığı- LGBTİ’leri hedef alan “Büyük Aile Buluşması” mitingi bugün Saraçhane’de gerçekleştirildi. Kürsüden LGBTİ’lere savaş açtıklarını duyuran konuşmacılar da oldu, "biz buraya gitar dinlemeye mi geldik” diyerek sahneden yapılan müziğin susmasını isteyenler de…

NEFRET SOKAĞA İNDİ: ÖNCE MİTİNG SONRA YÜRÜYÜŞ

Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne bağlı Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu’nun LGBTİ’leri hedef alan “Büyük Aile Buluşması” mitingi Saraçhane’de yapıldı. Miting sonrası bir de Beyazıt Meydanına yürüyüş gerçekleştirildi.

Daha miting başlarken sahneden "Art niyetli kimseler elinde kamera ve mikrofonla insanları tahrik edici röportaj yapabilirler" benzeri uyarılar eşliğinde röportaj yapılmaması salık verildi katılımcılara. Ama bazıları hariçti, zira yine bizzat sahneden Akit TV’nin aHaber'in canlı yayın yaptığı büyük bir coşku ile duyuruldu. Mitingin en popüler isimlerinden birinin gerici Ahsen TV muhabiri Bülent Yaprakoğlu olması da şaşırtıcı değildi. Bir diğer popüler isim ise Payitaht Abdülhamit dizisi oyuncularından Ali Nuri Türkoğlu idi.

"SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞIM YAPIN" ÇAĞRISI

Mitingin daha başında eline mikrofonu alan sunucu LGBTİ'lerin lobiler ve küresel güçler tarafından desteklendiğini iddia etti, sunucu yine aynı konuşmada LGBTİ'leri hedef almadıklarını savundu: "Burada LGBTİ’ler hedef alınmıyor, nefret söylemine yer yok. Ailemizi ve hassasiyetlerimizi korumak için burayı doldurduk."

Yapılan anonslarda dikkat çeken hususlardan biri de sosyal medyaya dair olanlardı. Bir yandan "En büyük silahları sosyal medya, dizi ve filmler" diyen sunucu diğer yandan ise sık sık katılımcılardan sosyal medyada paylaşım yapmasını salık verdi.

"SON OLSUN"

Mitingde konuşmalar öncesi sahnede gitar eşliğinde müzik dinletisi yapıldı. Çalınan müziğe tepki gösteren bazı sarıklı ve cübbeli kişiler, "Böyle saçmalık olmaz, biz buraya gitar dinlemeye mi geldik?" diyerek, müziğin kapatılmasını istedi. Görevliler ve polis o kişilere müdahale etti. Sahnede çalan eserlerden biri Cem Karaca’nın seslendirdiği ‘Bu son olsun’ şarkısı idi. Şöyle diyordu sahneden yükselen ses: ‘Ne yalnızlık ne de yalan üzmesin seni Doğarken ağladı insan bu son olsun bu son’.

GÜLŞEN DE HEDEFTİ, ÜNİVERSİTE KULÜPLERİ DE

Mitingde yapılan konuşmalarda da yazılan dövizlerde de aile kurumunun saldırı altında iddiası vardı.

Kürsüye çıkan Cumhuriyet Kadınları Derneği GYK Üyesi Elif Eskin "Türk sanatçısına yakışan tek bayrak Türk bayrağıdır" derken isim vermiyordu ama hedefi belliydi: Konserlerinde LGBTİ bayrağı açan Sanatçı Gülşen.

Sırasıyla kürsüye Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Meltem Ayvalı ve TGB Genel Başkanı Dilek Çınar çıktı. Her ikisi de "LGBTİ dayatmasını topraklarımızdan kovacağız" söylemleri ile yaptı konuşmalarını. Dilek Çınar ek olarak “15 Temmuz’da hain darbe girişimine karşı nasıl direndiysek bu kültürel, yozlaşmış saldırıya karşı da birlik olup direneceğiz. Üniversitelerde LGBTİ kulüpleri açacaklarmış, üniversitelerde LGBTİ dayatmasına izin vermeyeceğiz. O kulüpleri kapatacağız. Kadın ve erkek cinsiyetleri vardır" dedi.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ GİTTİ, SIRA 6284'TE"

Kürsüden yapılan konuşmalarda kadın hareketi ve 8 Mart eylemleri de hedefe alındı. Konuşmalarda İstanbul Sözleşmesine dair sözleşmeden çekildiği süre boyunca sıralanan 'Sözleşme LGBTİ sözleşmesi, aileyi hedefe koyuyor' argümanlar tekrarlandı. İstanbul Aile Vakfı ise İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını yeterli görmüyordu: "6284 Sayılı Kanun değişmeli” diyerek Anayasal değişiklik istediklerini ilan ettiler Saraçhane’de.

LGBTİ ÖRGÜTLERİNİN KAPATILMASI İÇİN İMZA TOPLANDI

Mitingin çağrıcılığını yapan Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu, LGBTİ örgütlerinin kapatılması, basın yayın organları, sosyal medya platformlarında "propaganda ve reklam faaliyetlerinin" yasaklanması ve suç kabul edilmesi için kanuni düzenleme talep ederek mitinge katılanlardan imza topladılar.

"FİTİLİ ATEŞLENDİ, BU BAŞLANGIÇ"

"Bugün Saraçhane’de bu işin fitili ateşlendi, önümüzdeki günlerde Türkiye’nin dört bir yanında bu topluluklar toplanacak" diyen Yazar Abdurrahman Uzun'u kürsüye çıkan Gazeteci Ersin Çelik tamamladı: “Siz buraya gelmeyin diye dünden beri ortalığı ayağa kaldırdılar. Bundan sonra atılacak devasa adımların ilki buydu. Bugün bu yürüyüş başlangıç."

Son aylarda LGBTİ'lere dönük söylemleri ile dikkat çeken ve 23 Eylül’de LGBTİ karşıtı miting yapacağını duyuran Eski manken Tuğçe Kazaz da konuşma yaptı. LGBTİ’lere savaş açan Kazaz şöyle dedi: "Artık Müslüman için sadece ibadet etme dönemi değil, artık uyanma, harekete geçme zamanıdır. Bugün savaşılan unsurlarından bir tanesi için bugün toplandık. LGBTİ lobilerine karşı savaşmak için.”

Mitingden sonra Beyazıt Meydanına doğru yürüyüşe geçenler zaman zaman tekbir çekti.

KISA KISA NOTLAR

Dikkat çekici birkaç nokta daha aktaralım:

  • Çeşitli ilçelerden kaldırılan araçlar olsa da mitinge kendi başına katılanlar azımsanmayacak düzeydeydi. Çeşitli tarikat ve cemaatlerin organizasyonu ile gelenler gözle görülür düzeydeydi.
  • Sarıklı ve cübbeli genç-yaşlı erkekler ve çarşaf giymiş kadınlar çoğunluğu oluşturuyordu. Yine çocuğunu alarak mitinge gelen kadın sayısı oldukça fazlaydı. Tahmin edilenin aksine genç kadınların katılımı da fazlaydı.
  • Mitinge katılan özellikle genç erkeklerin kendi aralarında yaptıkları konuşmalarda ‘mitingin daha radikal olması’ beklentisi görülüyordu. Zira sık sık tekbir çekiyorlardı.
  • Miting öncesi ve miting boyunca başlamadan üzerinde 'Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu’ önlüklü görevliler bir yandan sandviç ve su; diğer yandan üzerinde ay yıldız bulunan tişört ve bandanalar dağıttığı görüldü.
  • Mitingde kendi aralarında konuşan birden fazla genç erkek grubunun Onur Yürüyüşünü hedef alan söz ve küfürlerine tanık oldum.
  • Mitinge katılan bazı erkeklerin MHP’nin sembol işareti olan bozkurt işaretini yaptığı görüldü.
  • Bir genç grubunda ise telefonla yapılan görüşme dikkatimi çekti. Mitinge katılan genç, telefonda katılmayan arkadaşını azarlıyor, “Bugün bu yürüyüşe gelmeyen sıkıntılıdır, safı bellidir” diyordu.
  • Miting alanı dışında satılan ve üzerinde ölen İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun fotoğrafları basılı olan yeşil atkıların alıcısı da çoktu.
  • Miting sonrası yapılan yürüyüşe katılanlar ise mitinge katılanlardan daha kalabalıktı.
ÖNCEKİ HABER

Ankara emek ve demokrasi güçleri: Demokratik haklar sivil darbeyle askıya alındı

SONRAKİ HABER

Karaburun Bilim Kongresinde “2023 seçimlerine giderken ezilenlerin seçimi” konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...