18 Eylül 2022 15:20

"IŞİD'in kitabını yazdım ama Azeri askerlerin Apetyan'a yaptıklarını görmeye dayanamadım"

Ermenistan yetkilileri, askerleri Anush Apetyan'a Azerbaycan askerleri tarafından yapılanları "savaş suçu" ve "vahşet" olarak niteledi.

Anush Apetyan'ın sosyal medyada paylaşılan fotoğrafı.

Paylaş

Azerbaycan askerleri tarafından çekilip sosyal medyada paylaşıldığı belirtilen video tartışmalara neden oldu. Söz konusu videonun Jermuk'ta öldürülen 3 çocuk annesi Ermenistan askeri Anush Apetyan'ın (36) cansız bedeninin bozulduğuna dair görüntüler içerdiği bildirildi. Ermenistan yetkilileri, Anush Apetyan'a yapılanları "savaş suçu" ve "vahşet" olarak niteledi.

Konuya dair sosyal medya hesabından paylaşım yapan France 24 muhabiri Achren Verdian, "Anush Apetyan, 36 yaşında, 3 çocuk annesi. #Jermuk yakınında öldü. Güldüklerini duyduğumuz bir video yayınlayan Azerbaycan askerleri tarafından tecavüze uğradı (bacakları ve parmakları kesildi, gözleri oyuldu)" dedi.

Araştırmacı yazar Hamide Rencüzoğulları da "Ben IŞİD'in kitabını yazdım. Her vahşet fotoğrafını, izleyeni insanlıktan çıkaracak kadar vahşi videolarını 'izlemek zorunda' kaldım, kitabım için.. Psikolojim bozuldu, tuttum kendimi.. Ama Azeri askerlerin Ermeni Anuş Abetyab'ya yaptıklarını görmeye dayanamadım.Bu nasıl vahşet?" paylaşımını yaptı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, cuma günü yaptığı açıklamada, videodaki kadın askerin 13-14 Eylül tarihlerinde Ermenistan-Azerbaycan sınırında çıkan çatışmalarda öldürüldüğünü açıkladı.

Görüntülerde ikisi kadın olmak üzere çok sayıda Ermeni askerinin cansız bedenleri görülüyor. Kadınlardan biri çırılçıplak soyuluyor, göğüsleri ve karnına yazılar yazılıyor. Göz çukuruna taş, ağzına ise kopmuş bir parmak yerleştiriliyor.

YAŞANANLAR YABANCI DİPLOMATLARA ANLATILDI: "SAVAŞ SUÇU"

Söz konusu video, Jermuk'ta Ermenistan Genelkurmay Başkanı Edward Asryan ile bir araya gelen yabancı diplomatlara da anlatıldı.

Asryan, "Savaş mevzilerinde kadın askerler de dahil olmak üzere askerlerimize karşı vahşet uyguladılar. Bir kadın askeri nasıl parçaladıklarını, bacaklarını, parmaklarını kestiklerini ve çırılçıplak soyduklarını tarif edecek kelime bulamıyorum. Bu duyulmamış bir zalimliktir" ifadelerini kullandı.

Diplomatlara hiçbir ülkenin askerlerinin bu tür vahşetler yapmaya hakkı olmadığını söyleyen Asryan, yaşananları "uluslararası insan hakları hukukun ağır bir ihlali" ve "savaş suçu" olarak niteledi.

ERMENİSTAN ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NA BAŞVURDU

Öte yandan Ermenistan'ın uluslararası hukuktan sorumlu temsilcisinin sözcüsü Hasmik Samvelyan, ülkesinin Azerbaycan'ın savaş suçları işlediği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'na başvuruda bulunduğunu söyledi.

Kadın askere işkence edildiğine dair görüntüleri paylaşan Samvelyan, Adalet Divanı'na gönderilen mektubun resmi olarak 19 Eylül'de yayımlanacağını söyledi.

Samvelyan "Uluslararası Adalet Divanı'na başvurma gerekçesi Azerbaycan'ın işlediği savaş suçlarıdır" dedi.

ABD'DEN AZERBAYCAN'A KINAMA

Öte yandan Ermenistan'ı ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, son çatışmalardan Azerbaycan'ı sorumlu tutarak saldırıları kınadı.

Çatışmaların ardından Erivan'a giden Pelosi, "Bu saldırılar, Azeriler tarafından başlatıldı, bunun bilinmesi gerekiyor" dedi.

Ermenistan tarafına destek açıklayan Pelosi, Erivan'ın savunma ihtiyaçlarının neler olduğunu dinlediğini söyledi. Pelosi, ayrıca iki ülke arasındaki gerginliği "demokrasi ile otokrasi arasındaki mücadele" olarak niteledi.

CAN KAYBI AÇIKLAMALARI

Ermenistan makamları tarafından, 13-14 Eylül çatışmalarında 10'dan fazla Ermeni askerinin Azerbaycan tarafından esir alındığı açıklanmıştı. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, sınırdaki son çatışmalarda Azerbaycan'ın kayıp sayısını 79 olarak bildirmişti.

Azerbaycan, 12-13 Eylül gecesi meydana gelen çatışmalarda hayatını kaybeden 100'e yakın Ermeni askerinin cenazesini teslim etmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Ermenistan bu açıklamaya yönelik henüz bir değerlendirme yapmadı.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, dün (17 Eylül), Ermenistan ordusundaki can kaybını 135 olarak açıklamış ve sayının artabileceğini söylemişti. 

Öte yandan Azerbaycan, Ermenistan ordusundan 35 askerin cenazesini Ermenistan'a teslim etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

KPSS'de Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumları tamamlandı

SONRAKİ HABER

Japonya’yı Nanmadol tayfunu vuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...