14 Eylül 2022 01:40

Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi: Varız ve var olmaya devam edeceğiz

Sinpaş'ın, Kızılbük'te otel-devremülk projesiyle ilgili Danıştay’a yaptığı "yürütmeyi durdurma" talebi reddedilmiş, temyiz süreci hala devam ederken; Bakanlık şirketin ÇED sürecini başlattı.

Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi: Varız ve var olmaya devam edeceğiz

Fotoğraf: Halime Şaman

Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Sinpaş/Kızılbük GYO'nun resort otel ve devre mülk projesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda başlayan ÇED süreci ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Temyiz süreci devam ederken, şirketin ÇED başvurusunu kabul eden Bakanlığın 23 Eylül için "halkın katılım toplantısı" yapılacağını ilan ettiğini belirten komite, "Bir çevre mücadelesinin ötesine geçip bir hukuk/adalet mücadelesine dönüşen bu süreçte, savunmalarımızla Marmaris yaşayanları olarak dimdik orada olacağız. Koltuklar gelir geçer ama biz burada varız ve var olmaya da devam edeceğiz" dedi. 

"DAHA NE KADAR YIKIM OLSUN İSTİYORSUNUZ?" 

Yapılan açıklamada süreç şu şekilde anlatıldı:

"Sinpaş/Kızılbük projesi için Muğla 3. İdare Mahkemesi 'iptal' kararı vermişti. Karar sonrası Valilik ve şirketin Danıştay’a yaptığı 'yürütmeyi durdurma' talebi oybirliği ile reddedildi. Sinpaş/Kızılbük GYO’nun kendi talepleri ile başlattıkları temyiz süreci sonlanmamış ve devam ederken şirket 6 Eylül 2022 tarihinde ÇED’e başvurdu ve Bakanlık aynı inşaat faaliyetinde olduğu gibi yangından mal kaçırırcasına 8 Eylül 2022 tarihinde ÇED sürecini başlatıp aynı gün 'Halk Katılım Toplantısının' 23 Eylül 2022’de yapılacağını ilan etti. Yani Bakanlık yaklaşık 400 sayfalık raporun halk tarafından okunup anlaşılması için 15 gün süre verdi." 

"MÜTEAHHİTLERİN ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞINA YÖNELİK BAKANLIK FAALİYETİ"

Yine Bakanlığın, Marmaris Karaca Söğüt’te bulunan MUÇEV’e ait iskele için de aynı gün içinde hem ÇED sürecini başlattığını hem de 27 gün sonrasına "Halk Katılım Toplantısı” tarihini belirlediğini hatırlatan komite, "Anlaşılan Sinpaş’ın ensesi MUÇEV’den daha da kalınmış. Aynı Bakanlık 24 Haziran 2022 tarihinde tüm bu hukuksuz uygulamaları ilettiğimiz ve verdiği ÇED kararını mahkeme sonucunu beklemeden iptal etmesini talep ettiğimiz dilekçemize bugüne değin cevap vermezken, yangından mal kaçırırcasına takındığı bu tavır ile adında yer alan Çevre ve İklim Değişikliği kavramlarını unutup müteahhitlerin şehircilik anlayışına yönelik bakanlık faaliyetinde bulunduğunu bir kez daha gösterdi" ifadelerini kullandı. 

"ÇEVRE BAKANLIĞININ ÇEVREDEN ANLADIĞI NE?"

Bakanlığın, doğa tahribatına izin veren bu projenin önünü açmak için neden bu kadar ısrar ettiğine anlam veremediklerini belirtilen komite, şu soruları yöneltti: 

  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevini yerine getirmesi için ne büyüklükte bir ekokırıma ihtiyacı var? 
  • Ekokırım hangi boyuta ulaşınca varoluş nedenini hatırlayacak?
  • Acaba Çevre Bakanlığının çevreden anladığı ne? 
  • Milli Park halen Sinpaş’ın işgali altında, halkın milli parka girişi hâlâ engelleniyorken ve alan mermer ocağına dönmüş durumdayken bu acele ve destek neden?

"ÇEVRE MÜCADELESİNİN ÖTESİNDE ADALET MÜCADELESİNE DÖNÜŞTÜ"

Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, davalarda, hukukun gereğinin yapılacağını ve usulsüzlüklerin cezasının verileceğini beklediklerini ifade ederek, "O zaman bu aceleciliğin bir anlamı olmayacak ve çevrenin daha da katledilmesinin bir örneği olarak anılacak. Bir çevre mücadelesinin ötesine geçip bir hukuk/adalet mücadelesine dönüşen bu süreçte imza sahiplerinin o toplantıyı yapmaya yüzleri olmadığını hayatları boyunca unutmayacakları savunmalarımızla Marmaris yaşayanları olarak dimdik orada olacağız. Koltuklar gelir geçer ama biz burada varız ve var olmaya da devam edeceğiz." dedi. (Muğla/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et