12 Eylül 2022 09:06

Boğaziçi yurtlarındaki sorun ve aklımızda soru işareti büyüyor: Neden?

Barınma sorunu yaşanmayan Boğaziçi Üniversitesinde 1 yılda barınma sorunu yaratan atanmış yönetim, bu sefer de Kandilli'deki öğrencilerin yerini değiştirdi. Bir öğrenci yaşananları mektubunda anlattı.

Fotoğraf: Mürsel Ç.

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi

Geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Üniversitesinde yeni girişli bine yakın öğrencinin kampüs içerisindeki yurtlara yerleştirilemediği gündeme düşmüştü. Öğrenciler arasında çokça tartışılması, öğrencilerin bunu basına taşıması ve Twitter'da gündem olmaları üzerine Boğaziçi Üniversitesi Yurtlar ve Şube Müdürlüğünden açıklama yayımlandı. Açıklama "Alternatif barınma seçeneklerini değerlendirmek isteyen öğrencilerimize imkân vermek için ön başvuru sonuçları bu sene erken bir tarihte yayınlandı" cümlesiyle başlıyor. Alternatif barınmadan ne kastediliyor bilmiyoruz ama hiçbir öğrencinin tercih etmeyeceği, okula uzak yurtlarda kalmak istemeyeceğinden eminiz. Ön başvuru ise kampüs içerisindeki yurtları kapsıyor. Yönetim bu şekilde aslında kimsenin istemediği seçenekleri önümüze "alternatif barınma" söylemiyle bırakmış oluyor.

Açıklamanın devamında ise geçen hafta öğrencilerin bazılarının yerleştirildiği KYK yurtlarının kampüse çok uzakta bulunduğu saptanmış ve bu yüzden Kredi ve Yurtlar Kurumu ile görüşülmüş, öğrencilerin daha yakın yurtlara yerleştirilmesi gerektiği konusunda anlaşılmış olduğu görüldü. Peki öncesinde yakın yurtlara yerleştirilen öğrenciler ne olacak? Bunun dışında açıklamada yer verilen ifadelere göre kimsenin açıkta kalmaması için üniversite yurtlarında kontenjan artırımına gidilmiş. (Zaten tam kapasite olan yurtlarda daha nasıl kontenjan artırımı yapılabilir, merak konusu.) Fakat öğrenciler açısından gün gibi ortada duran gerçekliğe bakacak olursak Kandilli Kampüsü'ne yerleştirilen kadın öğrencilere yeni bir yurt duyuru mesajı gitti ve yerleri değiştirildi. (Bu öğrencilerin ise KYK veya üniversitenin diğer kendi yurtlarına mı yerleştirildiği henüz tam netlik kazanmış değil.) Kandilli'de bulunan tüm yurtlar tamamıyla erkek öğrencilere ayrıldı. Yurtların cinsiyete göre ayrılması yetmiyormuş gibi tüm kampüs içerisindeki yurtların yani bir kampüsün cinsiyete göre ayrılması öğrenciler arasında şaşkınlıkla ve tepkiyle karşılandı. Diğer bir tartışılan konu ise yeni girişli hazırlık öğrencilerinin eğitim göreceği kampüste (Anadolu Hisarı) bulunan tadilat çalışmalarının hâlâ devam etmesinden kaynaklı ilk iki hafta hazırlıklar için online eğitim yapılacağının duyurulması oldu.

Öğrencilerin aklında ortaklaşan soru ise şu: Kontenjanlar artırılıyor, yeni fakülteler açılıyor. Gelecek öğrenci sayısı belliyken neden yurt çalışmaları, bina çalışmaları hala devam ediyor ve bizim eğitimimizin aksamasına sebep oluyor?

(Boğaziçi yönetiminin son açıklaması.)

ÖNCEKİ HABER

Sarıyer'de AVM'de silahlı çatışma: 1'i ağır 6 yaralı

SONRAKİ HABER

ABD Açık Tenis Turnuvası'nda tek erkekler finalini 19 yaşındaki İspanyol tenisçi Alcaraz kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...