11 Eylül 2022 20:17

Eğitim Sen Gebze: 20 bin sözleşmeli öğretmene ücretli öğretmenlik dayatılıyor

1 Eylül’de ataması yapılan sözleşmeli öğretmenler, "Güvenlik soruşturması" süreci işletilmediği için göreve başlatılmadı. Öğretmenlere "Kararname gelene kadar ücretli çalışın" deniliyor.

Fotoğraf: Eğitim Sen Gebze Şubesi

Paylaş

1 Eylül’de ataması yapılan sözleşmeli öğretmenler, "Güvenlik soruşturması" süreci işletilmediği için göreve başlatılmadı. Öğretmenlere "Kararname gelene kadar ücretli çalışın" deniliyor.

Eğitim Sen Gebze Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) plansız ve programsız davranarak yeni atanan öğretmenleri mağdur ettiğini söyledi. 20 bin sözleşmeli öğretmenin haklarının gasbedilerek ücretli öğretmenlik dayatmasının kabul edilebilir olmadığını ifade eden Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır, "Öğrencilerimizin eğitim hakkı, eğitim emekçisi arkadaşlarımızın özlük hakkı için 20 bin sözleşmeli öğretmen derhal göreve başlatılmalıdır" dedi.

"KARARNAME GELENE KADAR ÜCRETLİ ÇALIŞIN"

MEB’in atama takviminde güvenlik soruşturmasının olmamasının dikkat çekici olduğunu söyleyen Bahadır, "Meslektaşlarımız öğrencilerine, öğrencilerimiz öğretmenlerine kavuşmayı beklerken MEB’in yıllardır hukuki, pedagojik, eşitlik ilkelerini yok sayan adaletsiz bir süreç olarak sürdürdüğü güvenlik soruşturması kısmının takvimde bulunmaması dikkat çekiciydi. Mevzuata göre sonuçların ilanından sonra, kararnamelerin illere gönderilmesi ile birlikte göreve başlayacak eğitim emekçileri, tebligat beklemeden Milli Eğitim Müdürlüklerine bizzat giderek göreve başlama işlemlerini yapabilirdi. Ancak 10 Eylül itibariyle illere kararnameler gönderilmediği gibi, bölgemizde ve atamaların önemli bir bölümünün yapıldığı İstanbul'da okul müdürleri sözleşmeli öğretmen arkadaşlarımızı arayarak 'Eğitim öğretim aksamasın, kararname gelene kadar ücretli çalışın' demektedir" ifadelerini kullandı.

Yaşanılanların telefisi olmayan sorunlara yol açacağını belirten Bahadır, "Yaşanılan durum göstermektedir ki MEB sözleşmeli öğretmen atamalarını 2022-2023 eğitim öğretim yılı takvimini dahi göz önünde bulundurmadan plânsız, programsız bir şekilde hayata geçirmiştir. Yaşanılan bu durum hem meslektaşlarımızın hem de öğrencilerimizin hakları açısından telafisi olmayan sonuçlara yol açacaktır. MEB ve MEB’e bağlı kurumlar asli sorumluluklarından kaçarak, erteleyerek sorunu çözemez. Sorunun çözümü için MEB 20 bin sözleşmeli öğretmen arkadaşımızı derhal göreve başlatmalıdır. Kararnameler güvenlik soruşturması gerekçesi ile gönderilmiyorsa atama takviminde yer almayan bu durum MEB tarafından kamuoyuna açıklanmak durumundadır" dedi.

"GÜVENLİK SORUŞTURMASINA SON VERİLSİN"

Güvenlik soruşturmasına son verilmesi gerektiğini vurgulayan Bahadır, güvencesiz çalıştırılmanın da temel istihdam biçimi haline getirilmesini karşı olduklarını söyledi. "Güvenlik soruşturmasının hukuki, pedagojik, etik bir dayanağı bulunmamaktadır" diyen Bahadır, "Yıllardır atama bekleyen öğretmen arkadaşlarımıza yapılmış büyük bir haksızlık ve hukuksuzluktur. Güvenlik soruşturması hukuksuzluğu tüm toplumsal kesimler, kamuoyu tarafından da reddedilmektedir. Sözleşmeli, güvencesiz çalıştırılmanın temel istihdam biçimi haline getirilmesini de güvenlik soruşturulması hukuksuzluğunun sürdürülmesini de kabul etmiyoruz. Eşit işe eşit ücret, eşit haklar güvenceli çalışma koşulları tüm eğitim emekçilerinin en temel hakkıdır" dedi.

MEB'in bir an önce kamuoyuna açıklık getirmek zorunda olduğunu belirten Bahadır, şu soruları yöneltti:
• Kararnameler, atama takvimine alınmayan, iktidarın "makbul memur" yaratma yöntemi olan, güvenlik soruşturması yapılması için mi bekletiliyor?
• Güvenlik soruşturması atama takvimi oluşturulurken unutuldu mu? Unutulmuş olması ayrı bir zafiyettir ve sonuçları eğitim hakkından mahrum kalarak yaşayacak öğrencilerimiz ile özlük hakları gasp edilerek yaşayacak 20 bin eğitim emekçisi için kabul edilebilir değildir.
• 20 bin sözleşmeli öğretmen hakları gasbedilerek ücretlilik dayatması ile karşı karşıya bırakılmıştır. Ücretli öğretmenlik dayatmasındaki arkadaşlarımız, asgari ücretin altında koşullarda, başta İstanbul gibi bir metropol ve yaşadığımız kent Gebze'de bu koşullarda nasıl görevine başlayacak ve nasıl geçinecektir? (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

11 Eylül 2001: Saldırılar hâlâ tamamen aydınlatılmadı

SONRAKİ HABER

Gülser Yıldırım infazını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa