10 Eylül 2022 16:14

Milletvekili Başarır’dan Bakan Soylu’ya Vukotiç tepkisi: Suçlularla poz verirsen mafyalar da ülkene gelir

‘Skaljari’ Çetesinin Lideri Jovica Vukotiç, İstanbul’da silahlı saldırıda öldürüldü. CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, "Türkiye mafya için cennet oldu" diyerek Bakan Soylu'ya tepki gösterdi.

Fotoğraf: Rino Porrovecchio/Wikimedia Commons(CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sınır dışı edildiğini söylediği ve Sırbistan’da kırmızı bültenle aranan, ülkenin önde gelen suç örgütlerinden ‘Skaljari’ Çetesinin Lideri Jovica Vukotiç, İstanbul’da uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Vukotic’in öldürülmesiyle gözler yine Bakan Soylu’yu gündeme getirdi. CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Bir ülkenin İçişleri Bakanı suçlularla resim verirse her mafya da bu ülkeye gelip faaliyet göstermek ister. Türkiye’nin mafya için cennet olmasının sebebi de bu” ifadeleriyle Bakan Soylu’ya tepki gösterdi.

Sırp Mafya Lideri Jovica Vukotiç, Şişli’de otomobillinde silahlı saldırıya uğradı. Vukotiç’in öldürülmesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu bir kez daha gündeme getirdi.

“İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ GÖREVİ GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK”

Ali Mahir Başarır’la Soylu’nun isminin yeniden gündeme gelmesine dair konuştuk. Başarır, benzer bir durumu Almanya’da Afgan Mafya Lideri Allah Gul Mujahid’in sınır dışı edildiğini İstanbul Beşiktaş’ta olduğunu kendi çabalarıyla ortaya çıkarttıklarını hatırlattı. Afgan mafya liderinin ortaya çıkmasının ardından sınır dışı edildiğini belirten Başarır, Vukotiç’in İstanbul’da vurulmasını da işaret ederek, “Bunun da sınır dışı edilip edilmediği tartışılır. Ülkenin içişleri bakanının yegane görevi, ülkenin iç güvenliği aşıp bunu sağlamak. Ama Süleyman Soylu bu iş dışında her işi yapıyor. Yani içişleri bakanlığı dışında her işi yapıyor. Çünkü adamın bakanlıkla alakası yok. Bizlere laf yetiştiriyor bizlere iftira, birçok suçluyla resim veriyor. Hakkındaki iddialara cevap vermiyor. Şimdi sen içişleri bakanısın bu adamın sınır dışı edildiğini söylüyorsun. Senin için bundan daha utanç verici bir mesele olabilir mi? Bunu sınır dışı ettikten sonra takip etmiyorsun. Bu adam bir şekilde ülkene tekrar geliyor. Türkiye’de sınır güvenliği yok” ifadelerini kullandı. Ülkenin bu duruma nasıl geldiğine dair soruya Başarır, “Eskiden bu ülkede içişleri bakanları, bürokrasiden gelen, devleti bilen, asayişi bilen insanlardı. Bu beyefendinin CV’sinde böyle bir şey olmadığı gibi bana göre Süleyman Soylu’nun CV’si işte bu suçlularla verdiği resimlerdir. Tabii ki bu duruma geldik. Bir ülkenin içişleri bakanlığı suçlularla resim verirse her mafya da bu ülkeye gelip faaliyet göstermek ister. Çünkü neden Süleyman Soylu gibi bakan var bu ülkede. Şimdi burası mayfa için cennet, sebebi de bu. Yakışmıyor bu ülkeye bir kez daha söylüyorum. Soylu olduğu sürece bu ülkede hiç güvenlik yok. 84 milyon huzursuz ve güvensiz bir şekildedir” yanıtını verdi.

“SOYLU, KARANLIK SİSTEMİN YARATTIĞIDIR”

Sorunun Bakan Soylu’dan mı sistemden mi kaynaklı olduğuna dair soruya Başarır, “Bu kirli ve karanlık sistemin yarattığı bakanlardır Soylu. Düzgün bir sistem, parlamenter sistemde yargı bağımsız olduğu için sistemde bu tiplemeler bakan olabilir mi? Demokrasi ve hukukla yönetilen bir ülkede şu vardır: Demokrasi demek hesap sorabilmektir. Yeri ve zamanı geldiğinde yönetime hesap sorar, o yönetim de hesap verir. Ne biz hesap sorabiliyoruz yargıda ve Mecliste, ne de hesap alabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Başarır, hazırladıkları raporu, son dört yılda ortaya öne çıkan tipleri tek tek araştırdıklarını belirtti. Olayların üzerine gittiklerini de söyleyen Başarır, “Yani devlette bir mafya devlette bir uyuşturucu CD haksız kazanç elde edilen insanların ilişkiler ağını koyduk” dedi.

“DEMOKRASİ HESAP SORMAK DEMEKTİR”

Başarır ortaya çıkan durumu da şöyle açıkladı: “Bir pislik ağının sarmaşığının devleti sardığını sarmaladığını gördük. Burada birçok kişiyi, birçok resmi koyduk, ortaya koyduk. Birçok belgeye koyduk. İçişleri bakanının bir marinadaki ilişkilerinden tutun, Süleyman Soylu’nun uyuşturucu baronları ile verdiği resimlere kadar, Mersin Limanında yaşanan rezaletlerin soruşturulmamasına kadar en son Ünsal Ban olayındaki ilişkileri, yurt dışındaki şirketleri, bu paraların nereden geldiğine kadar tarih, tarih koyduk.”  Raporu niye hazırladıklarına ilişkin de Başarır, “Yeri ve zamanı geldiğinde bu rapor açılıp işlevsel bir Meclisle düzgün bir şekilde sorumlulardan hesap sorulması için” dedi.

Bakan Soylu’nun, “Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu” olarak duyurduğu “Bataklık Operasyonu” soruşturmasındaki bütün sanıklar bırakılırken, iktidarı eleştiren ve hakkını talep edenlere yönelik baskı ve engellemelerle karşılaşmasına dair Başarır, “Yargının görevi gerçek suçlu ve kriminal tipleri sorgulamaktansa yargının görevi iktidarı eleştiren ve denetleyen insanları yargılamak. Bir ülke düşünün bakın Cumhurbaşkanı bana tazminat davası açıyor. Avukat aynı Ulaştırma Bakanı bana tazminat davası açıyor. O avukatlar aynı. Cengiz İnşaat bana tazminat davası açıyor. Avukatlar aynı. Ne diyebilirim” diye sordu. Başarır, “Kamuoyuna çağrı, temiz bir toplum ve temiz bir devlet için seçim. Bunu da 85 milyonun hep beraber yapmamız lazım” dedi.

'PAKETLEDİK’ DEDİĞİ  ŞİŞLİ’DE VURULDU!

SIRBİSTAN’ın önde gelen organize suç örgütlerinden ‘Skaljari’ çetesinin lideri olduğu öne sürülen Jovica Vukotiç’in, Şişli’de otomobille seyir halindeyken motosikletli kişi ya da kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradı. Vukotiç ismini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 20 Mayıs 2021 tarihinde katıldığı TRT yayınında dillendirmişti.  Suç Örgütü Lideri Sedat Peker’in iddialarına yanıt veren Soylu, Vukotiç ile ilgili “15 Temmuz’dan bugüne 30 ulusal çete çökertildi. Organize suç örgütleri gayrinizami harplerin en önemli aparatları. Sırbistan’daki suç örgütü Skaljarı’ın Kurucusu Jovica Vukotiç’i Antalya’da yakaladık ve teslim ettik” ifadelerini kullanmıştı.

SİYASE-MAFYA -TİCARET RAPORU

CHP’li milletvekillerinin Parti Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na Organize Suç Örgütü Lideri Sedat Peker’in iddialarıyla ilgili sunduğu iki raporu Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, köşesine taşıdı. Buna göre CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile Antalya Milletvekili Rafet Zeybek tarafından hazırlanan ilk raporda, Türkiye için “narkotik” tespiti yapılıyor ve “siyaset-mafya-ticaret ilişkilerinin odağındaki isim” olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu işaret ediliyor. CHP’li milletvekillerinin hazırladığı raporda mafya, siyaset, ticaret ilişkiler ağı bir kez daha gözler önüne serilirken, raporda AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ile boşanma davasının ardından iddialarla gündeme gelen Ünsal Ban’ın yanı sıra; Binali Yıldırım, Erkam Yıldırım, Süleyman Soylu, Mehmet Ağar, Tolga Ağar ve Sezgin Baran Korkmaz’ın isimleri de yer aldı.

ÖNCEKİ HABER

İzmir kutlaması tek adam rejimine yönelik bir isyan şarkısına dönüştü

SONRAKİ HABER

Kobanê davasında 'Erdoğan dinlensin' talebine dikkat çeken yanıt | Mahkeme: Siz getirin, dinleyelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...