08 Eylül 2022 00:59

ODTÜ yolu için Danıştay kararı: Temyiz reddedildi

Danıştay, TMMOB’un “Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı”nın ihaleye çıkarılması ve iptaline ilişkin açılan davada verilen “dava açma ehliyeti” olmadığı kararının temyiz başvurusunu reddetti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yusra BATIHAN

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Şehir Planlamacıları Odası (ŞPO), Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şube’lerinin, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne karşı Eskişehir Yolu ve Ankara-Niğde Otoyolunu birbirine bağlayan 11,8 kilometrelik yol yapım projesi olan "Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı"nın 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uyarınca ihaleye çıkılması kararının ve söz konusu ihalenin iptaline dair açtığı dava Ankara 6. İdare Mahkemesi tarafından “davacıların ehliyeti olmadığı” gerekçesiyle  reddedilmişti. 

TMMOB’a bağlı odalar tarafından temyiz edilen karar, Danıştay 13’üncü Dairesi tarafından 2 Haziran’da karara bağlandı. Söz konusu kararda 4,5 kilometresi ODTÜ Ormanı’ndan geçen 11 kilometrelik “Bilkent – İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı” projesinde davacı odaların “somut menfaat alakasının bulunmadığı” ve “konunun şehir planlaması ve mimarlık ile ilgisinin bulunmadığı” gerekçeleri sıralanarak, Ankara 6. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın onanmasına karar verildi. 

Danıştay’a taşınan kararda odalar, ehliyet kavramının dar yorumlanmaması gerektiği, dava konusu ihalenin şehir planlaması ve mimarlık konuları ile ilgisinin bulunduğunu belirtti.Ankara Büyükşehir Belediyesi ise temyiz davasında savunma dahi yapmadı. 

Danıştay hukuki değerlendirmesinde, “İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür. Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir” diye belirtti. 

OY ÇOKLUĞU İLE KARAR VERİLDİ

Kurumlara 2 Temmuz’da tebliğ edilen kararda Danıştay Tetkik Hakimi İbrahim Altındağ’ın “Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir” görüşü esas alınarak, Ankara 6. İdare Mahkemesi'nin kararının onanması oy çokluğuyla kabul edildi. Danıştay üyelerinden bir tanesi TMMOB’a bağlı odaların “ehliyeti olmadığı” görüşüne katılmayarak, şerh düştü. 

“MENFAAT İLİŞKİSİ AMAÇ DOĞRULTUSUNDA YORUMLANMALI”

“İptal davaları ile idari işlemlerin hukuka uygun olup olmadığının saptanmasına, hukukun üstünlüğünün sağlanmasına, böylece de idarenin hukuka bağlılığının belirlenmesine, sonuçta hukuk devleti ilkesinin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlandığından, bu davalarda menfaat ilişkisinin bu amaç doğrultusunda yorumlanması da gerekmektedir” denilen şerhte, Anayasa’nın kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını düzenleyen 135’inci maddesi hatırlattı. (Ankara/MA)  

ÖNCEKİ HABER

İnternetten okuyordum artık abone oldum

SONRAKİ HABER

ABD, F-35'in bir parçasında Çin ham maddesi çıkması üzerine teslimatları askıya aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa