16 Ağustos 2022 23:51

Şam ile Ankara'nın olası teması konuşulurken Suriye'de operasyon iddiaları gündemde

Ankara ile Şam'ın görüşeceği tartışmaları sürerken TSK’nin Kobane yakınlarında Suriye ordusuna ait üssü vurduğu iddia edildi. SANA, TSK'nin Halep kırsalında da operasyon düzenlediğini öne sürdü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Suriye'deki savaşa dair bölgeden geçtiği haberlerle bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye ordusuna ait bir noktayı vurduğunu, saldırıda en az 11 kişinin öldüğünü öne sürdü.

Euronews'in haberine göre, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, TSK'nin Kobane'ye bağlı Jargil köyünde Suriye yönetimine ait bir askeri üssü vurduğunu iddia etti.

Türk savaş uçaklarının bombaladığı merkezde 20'ye yakın yaralı ve can kaybı olduğunu öne süren Gözlemevi, can kayıplarından 19’unu kendi kaynaklarına doğrulattığını savundu. Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu ve can kaybının artabileceği kaydedildi. 

AFP'ye konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdül Rahman, saldırıda ölenlerin asker mi veya sivil mi olduklarına dair bilgi edinemediklerini söyledi. 

Türkiye'den konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

SANA: 3 ASKER ÖLDÜ, 6 YARALI VAR

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA da, askeri bir kaynağa dayandırdığı bir haber geçti. Habere göre, askeri kaynak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bugün (16 Ağustos) öğleden sonra 2.37 ile 3.00 saatleri arasında Halep kırsalında düzenlediği operasyonda 3 askerin yaşamını yitirdiğini, 6 askerin de yaralandığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi dönüşü uçakta yanında götürdüğü basın mensuplarının sorularını yanıtlamış ve Suriye konusunda Putin'in "Mümkün olduğunca bunları, rejimle birlikte çözme yolunu tercih ederseniz çok daha isabetli olur" gibi bir yaklaşımı olduğunu söylemişti.

Mevlüt Çavuşoğlu ise daha sonra Belgrad’da Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile ayaküstü bir sohbet gerçekleştirdiğini belirterek, “Teröristlerin temizlenmesi lazım, kim olursa olsun. Ama diğer taraftan muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da böyle bir durumda destek olabileceğimizi söyledik. Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz” dediğini aktarmıştı.

Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşüp görüşmeyeceğine dair soruya da Çavuşoğlu, “Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Bir ara istihbaratlar arasında görüşmeler olmuştu. Daha sonra kesinti oldu. Şimdi tekrar başladı. İstihbaratlar arasındaki görüşmelerde birçok konu gündeme geliyor” yanıtını vermişti.

Çavuşoğlu’nun açıklamasından sonra Türkiye’nin kontrolündeki Cerablus ve Azez’de eylemler düzenlenmiş, cihatçılar Türk bayrağı yakmıştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Çavuşoğlu’nun açıklamalarına dair “Dışişleri Bakanımızın Suriyeli muhaliflerle Esad rejimi arasında barışın tesis edilmesi hususundaki yapıcı ve gerçekçi sözleri kalıcı çözüm arayışlarına güçlü bir nefestir. Bundan hiç kimsenin rahatsız olmasına gerek yoktur” demişti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise Haber Global’e verdiği demeçte "Uluslararası ilişkilerde sorun çözücü en önemli faktör diyalog kanalıdır. Bugüne kadar çok sınırlı ölçüde endirekt yürütülüyordu. Bugün biraz daha seviyenin yükselmesi, inşallah ilerde bu trendin daha da yükselmesi ile oluşacak ortam, Suriye'de 11 yıllık bataklığın sona ermesine vesile olur" demişti.

Yazıcı, “Liderler bazında da bir görüşme olabilir mi” sorusunu ise “Hiç olmaz diyecek durumda değilim. Bir yerden başlar bunun düzeyi yükselebilir, inşallah” yanıtını vermişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün yaptığı açıklamada, Beşar Esad ile Suriyeli muhaliflerin görüşmesi gerektiğini anlatırken kullandığı, sözlerden çark etmişti. Cihatçıların protestolarına ve Türk bayrağını yakmasına neden olan bu açıklama sonrası Çavuşoğlu, Şam ve muhaliflerin "barıştırılması" değil, "uzlaştırılması" ifadesini kullandığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu’ndan Balıklı Rum Hastanesi’nin vakıf başkanına tepki: Kimseyi kovmaya gücünüz yetmez

SONRAKİ HABER

8-14 Ağustos'ta 143 bin 778 kişinin testi pozitif çıktı, 342 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...