Yapı Yol Sen: AFAD emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarını verin
17 Ağustos Marmara depreminin 23. yılında açıklama yapan Yapı Yol Sen Mersin Şubesi, afet yönetiminin rant alanı olmaktan çıkarılmasını ve AFAD çalışanlarının özlük haklarının verilmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi: 45 saniyede yaşamların sönmemesi için alınacak önlemler belli

TMMOB: Yaşananacak benzer bir deprem çok daha büyük yıkım ve kayıpla sonuçlanacaktır

Naci Görür: Minimum 7.2 ile 7.6 arasında bir deprem bekliyoruz

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü: Acılar ve korkularla geçen 23 yıl ranta kurban edilmiştir
Yapı Yol Sen Mersin Şubesi, 17 Ağustos Marmara depreminin 23. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, afet yönetiminin rant alanı olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti. Sendika, AFAD çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarının da verilmesini istedi.
Eğitim Sen Adana Şube binasında düzenlenen basın toplantısında açıklamayı Yapı Yol Sen Mersin Şube Başkanı Alaattin Süzer okudu.
Afet riski gerekçe gösterilerek kentlerin rant aktarım alanına dönüştürüldüğüne dikkat çeken Süzer, yurttaşlar mağdur eden politikalar sonucu can kurtarmak için canla başla çalışan AFAD emekçilerinin de yıllardır ekonomik ve özlük haklarından mahrum bırakıldığını söyledi.
Süzer, AFAD çalışanlarının yaptıkları iş ağır, tehlikeli ve yıpratıcı olduğu için iş riski, yıpranma payı, mesleki tazminat ve afet yönetimi tazminatı hakkının sağlanmasını istedi.
August 16, 2022
“RANTI DEĞİL YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRAN POLİTİKALAR GEREKLİ
Süzer, dar gelirli yurttaşların barınma sorunlarına çözüm bulunurken yaşanılabilir bir çevre yaratılmasının hedeflenmesi gerektiğini dile getirdi.
Afet riski gerekçe gösterilerek tüm kentlerin rant aktarım alanı dönüştürüldüğünü dile getiren Süzer, kamu yararı ilkesinin yerle bir edildiğini belirtti.
Süzer, “Gerçekten afetlerin önüne geçmek ya da yaşanan afetlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek isteniyorsa, yaşamın gerçek sigortası olan ormanlar, meralar, sulak alanlar, kıyılar, zeytinlikler, göller, tarım alanları gibi doğal varlıkların talanından, yeni afetlerin oluşmasına neden olacak politikalardan, ranttan vazgeçilmelidir” diye konuştu.
EKONOMİK VE ÖZLÜK HAKLARI GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Hükümetin rant odaklı afet politikalarının AFAD çalışanlarını da olumsuz etkilediğin ifade eden Süzer, şunları söyledi:
“Her türlü afet ve acil durumda can kurtarmak için yeri geldiğinde kendi hayatlarını bile tehlikeye atarak çalışan AFAD emekçilerinin yaptıkları iş ağır, tehlikeli ve yıpratıcı olmasına rağmen; başta iş riski, yıpranma payı olarak da bilinen fiili hizmet tazminatı ve mesleki tazminat gibi hakları yıllardır görmezlikten gelinmektedir. 7/24 çalışan afet yönetimi emekçilerinin yemek, servis-ulaşım sorunu hâlâ kalıcı bir çözüme kavuşturulamamıştır. Yıllardır dile getirilmesine rağmen tüm kadroları kapsayacak genel bir afet yönetimi tazminatı çıkarılamamıştır."(Adana/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et