Yurttaşın 100 lirasının 14'ü KKM ile milyonere avanta oldu
Kur Korumalı Mevduat’ın yurttaşa maliyeti artmaya devam etti. Bakanlık verilerine göre yurttaştan toplanan her 100 liranın 14’ü milyonerlere KKM adı altında transfer edildi.

Fotoğraf: AA
İLGİLİ HABERLER

10 soruda kur korumalı TL mevduat hesabı nedir?

Kur korumalı mevduat sisteminde şirketlere sağlanan vergi istisnası yıl sonuna uzatıldı

TÜİK 2. çeyrek işsizlik rakamlarını açıkladı: Genç işsizlik %20,3

Bütçe temmuzda 64 milyar TL açık verdi
Türk Lirası’nın (TL) döviz kurları karşısındaki değer kaybının önüne geçmek iddiasıyla uygulamaya koyulan Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) yurttaşa maliyeti artmaya devam etti. KKM sahibi milyonerlere son 5 ayda bütçeden 60 milyar 596 milyon TL ödendi. En fazla ödeme 23 milyar 361 milyon TL ile temmuz ayında gerçekleşti. Bakanlık verilerine göre yurttaştan toplanan her 100 liranın 14’ü milyonerlere KKM adı altında transfer edildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz ayı bütçe gerçekleşmeleri raporunu açıkladı. Böylece Kur Korumalı Mevduat sisteminin bütçeye olan maliyeti de belli oldu.
Kur korumalı mevduat için mart ayında bütçeden 11 milyar 700 milyon 437 bin TL, nisan ayında 4 milyar 555 milyon 299 bin TL, mayıs ayında 4 milyar 842 milyon 661 bin TL, haziran ayında 16 milyar 136 milyon 838 bin TL, temmuz ayında ise 23 milyar 361 milyon 576 bin TL ödendi. Böylece son 5 ayda KKM için bütçeden toplam 60 milyar 596 milyon 811 bin TL ödeme gerçekleşti.
VERGİ UZMANI BİNGÖL: BÜTÇEYİ ŞİMDİDEN 1.5 KAT AŞTI
Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, “Bu para dar gelirliye, asgari ücretliye, işçiye, emekçiye, memura verilmemiştir. Bu para yoksuldan alınıp varsıla verilmiştir” değerlendirmesinde bulundu. Kur Korumalı Mevduat ve faiz ödemelerinin toplam 211 milyar lirayı aştığını kaydeden Bingöl, “Kur Korumalı Mevduata yılın ilk beş ayında bütçe hakkına aykırı olarak ödeneksiz ödeme yapılmıştı. Temmuz’da ek bütçe ile 40 milyar lira ödenek kondu. İlk yedi ayda ise KKM’ye 60 milyar 596 milyon 811 bin lira vergilerimizden para ödendi! Nerden baksan tutarsızlık nerden baksan… Temmuzdaki ek bütçeyle KKM’ye ayrılan ödeneğin daha şimdiden 1.5 katının üzerine çıkıldı. Korkum o ki, yıl sonuna kadar Zafer Havaalanındaki yolcu garantisine benzer bir öngörüsüzlük(!) gerçekleşecek. Maliyete 85 milyon olarak bizler katlanacağız” ifadelerini kullandı.
TARIMSAL ENFLASYON YÜZDE 157.8 İLE REKOR KIRDI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin tarım ürünleri üretici fiyat endeksini açıkladı. Buna göre tarımda üretici enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 5 artarken geçen yılın aynı ayına göre yüzde 157.89 yükseliş gösterdi. Böylece endekste yeni rekor kırıldı.
Evrensel'i Takip Et