12 Ağustos 2022 13:41

İznik Gölü’nün kalbine hançer: 600 dönümlük alan taş, mıcır gibi malzemelerle dolduruldu

CHP Mv. Sarıbal, Dünya Göçebe Oyunları için İznik Gölü çevresinde yapılan tahribata tepki gösterdi. İznik Gölü etrafındaki 600 dönümlük alanın taş, mıcır ve başka malzemelerle doldurulduğunu belirtti

Fotoğraf, Orhan Sarıbal'ın kişisel arşivi

Paylaş

4. Dünya Göçebe Oyunları için bu yıl Bursa İznik seçildi. Oyunlar için İznik Gölü’ndeki 600 dönümlük arazide yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal yapılan tahribatı eleştirdi.

BİRİNCİ SINIF TARIM TOPRAĞI

Sarıbal, “Çalışmaların yürütüldüğü yer, su havzasında olan kamışlık ve doğal yaşam alanı olan, gölün ekolojik parçası olan, gölle tamamen ilişkisi olan bir bölüm. Binlerce yıldır İznik Gölü ile beraber çalışan bir yer. Birinci sınıf tarım toprağı. Gölün hemen bitişiğinde. Sulak alan içerisinde. Taş, mıcır, buraya uygun olmayan malzeme dökülmekte. Bir taraf kamış, bir taraf göl. Bu mükemmel toprağın üzerine sürekli taş, malzeme ve mıcır dökülmektedir. Bu çalışma İznik Gölü’nün kalbine vurulmuş bir hançer. Gerekçe şu; Gençlik ve Spor Bakanlığı buraya el koyarak 600 dönümlük arazi üzerinde 4’sü düzenlenecek Dünya Göçebe Oyunları için alan yaratılmak istenmektedir” dedi.

“BEYEFENDİNİN KEYFİ”

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan’ın da olduğu tanıtım toplantısı yapıldığını anlatan Sarıbal, “Biz o isimleri ve yapıyı görünce anladık; burada bir danışıklı döğüş, burada ‘beyefendinin’ keyfi olsun diye, dünyadaki bir yapının, bir organizasyonun buraya gelmesi öngörülmüş. Bu talan, çok net bir şekilde, Gençlik ve Spor Bakanlığı kullanılarak Bilal Erdoğan’ın okçuluk keyfi olsun diye caka satma işidir” ifadelerini kullandı.

“600 dönüm. İznik Gölünün kenarında, 50 bin tondan daha fazla taş ve malzeme ve 600 dönümlük bu mükemmel ekosistem, ekolojik sistem, bu doğal toprak bu taşa bu hafriyata teslim ediliyor” diyen Sarıbal, “Bu toprakta mera olabilir, üretim sahası olabilir. Ama en önemlisi kamışlık alan yok edilerek yani Gölün bioçeşitliliği yok edilerek, ekolojisi yok edilerek, maalesef üzerine hafriyatlar dökülmeye çalışılmakta” şeklinde konuştu.

“KİME SORDULAR? HANGİ GEREKÇEYLE, NASIL YAPABİLİRLER BUNU?​”

Sarıbal, Bir tarafta nektarin, bir tarafta erik, bir tarafta kivi, bir tarafta üzüm ve hemen yanında İznik Gölü. Bu büyük bir yağmadır. Büyük bir talandır. Önce mera alanından çıkarılıp bu beyefendilere peşkeş çekiliyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna: Çatışmalar Donetsk'in Bakhmut bölgesinde yoğunlaştı

SONRAKİ HABER

Arnavutköy'de kamyona yanlış yüklenen demirler İETT otobüsünü biçti: 5 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...