08 Ağustos 2022 11:22 Güncelleme: 08 Ağustos 2022 13:25

Akbelen’de üçüncü keşif: Termikçi şirket işçilerin bilirkişi keşfine katılımı için sendikaya çağrı yaptı

İkizköy'deki Akbelen ormanında üçüncü keşif yapılıyor. Termikçi şirket işçilerle köylüleri karşı karşıya getirmeye çalıştı.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: İkizköy Çevre Komitesi

Reklam

Özer AKDEMİR

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) iki termik santrale kömür sağlamak için genişletilmek istenen kömür madeni sahasında üçüncü kez bilirkişi keşfi yapılıyor.

Akbelen Ormanı için en son yapılan bilirkişi keşfi sonrasında çıkan “Kömür geri dönülmez zararlar verecek ama gerekli” kararı bölgede yeniden bir keşif yapılmasının önünü açtı. İkizköy Çevre Komitesi, keşif öncesi nöbet alanında buluştu. Köylüler ve yaşam alanı savunucuları ellerinde “Akbelen içi adalet”, “Akbelen yaşamak istiyor”, “Zeytinin kardeşliği yaşayacak”, “İkizköy direniyor” dövizleri taşıdı. HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da İkizköylülere destek için alandaydı.

Akbelen ormanında bir yıldan uzun bir süredir nöbet tutan İkizköylüler ve İkizköy Çevre Komitesi, keşif öncesi şu açıklamayı yaptı: “Üçüncü keşfe, işte bu dirayetli direnişin, gönüllü hukuk ekibimizin ve gönüllü uzmanlarımızın gücü ve bütün bu yoğun süreçte bizi yalnız bırakmayan İkizköy’ün dostlarının dayanışması ile gidiyoruz. Bilimsel ve hukuki etikle, vicdan ile hareket edildiğinde, üçüncü keşif ve bilirkişi incelemesinden, ormanımızın ağacı, kuşu, mantarı, çalısı, toprağı, suyu ile bir bütün olarak orman olarak korunması ve kömür madeni işletme izninin iptali yönünde bilimsel görüş çıkacağına tüm yüreğimiz ve aklımızla inanıyoruz.”

Termikçi şirket ise keşif öncesi sendika aracılığıyla işçilere işlerinin, ekmeklerinin tehlikede olduğunu ve bu açıdan şirketin yanında yer almaları çağrısı yaptığı iddia edildi. Akbelen Ormanı’nı koruma mücadelesi veren İkizköylüler ve yaşam alanı savunucuları ise dertlerinin işçilerin ekmeğine engel olmak olmadığını; doğayı, havayı, suyu toprağı ve geleceği korumaya çalıştıklarını belirtti. Sendikanın ve şirketin işçileri kışkırtarak köylülerle karşı karşıya getirmek istemesine karşı, kendilerinin işçilerle karşı karşıya gelmeyeceklerini söyleyen İkizköylüler, ellerinde döviz ve pankartla alanda bekliyor. 

Termik santrallerde örgütlü Tes İş Sendikası Yatağan Şubesinin işçilere bilirkişi keşfi öncesi santral önünde toplanmaları çağrısı yaptığı iddialarını sormak için aradığımız, Tes İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, "Şu an bilirkişi keşfindeyim. Müsait değilim" diyerek sorumuzu yanıtlamadı.

“SENDİKA İŞÇİLERİ TERMİK SANTRAL ÖNÜNE TOPLADI”

Termik santralde örgütlü işçi sendikası Tes-İş Yatağan Şubesinin işçilerle birlikte Işıkdere’deki maden sahasının girişinde olduğuna dair bilgi geldiğini aktaran İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Deniz Gümüşel, “Akbelen girişinde durmadılar. Böyle bir şey olmaması gerektiğini biz zaten jandarmayla da görüştük. Şu an için biz burada her zamanki gibi şenlikli bir havada “Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz” sloganları eşliğinde bilirkişi heyetini karşılamak üzere anayolu etrafında yerimizi almış durumdayız. Bilirkişi keşfinin başlamasını bekliyoruz” dedi.

BİLİRKİŞİ KEŞFİNE KÖYLÜLERİN YANINDA KATILAN UZMANLAR

İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Deniz Gümüşel, mahkeme ve bilirkişi heyetinin alana geldiğini, avukatların da alanda olduğunu belirterek, İkizköylülerin avukatının yanı sıra, İzmir ve Ankara barosundan avukatların da İkizköylülerin davasına destek için bilirkişi keşfine katılacaklarını söyledi.

Gümüşel bilirkişileri izleyecek uzmanlarla ilgili şu bilgileri verdi; “Halk sağlığı konusunda bilirkişiye bilgi aktaracak olan Prof. Dr. Sebahat Genç bizimle birlikte. Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulundan Eylem Ölmezoğlu, Türkiye'nin enerji ihtiyacı ve bu üç termik santralin Türkiye’nin elektrik arzındaki yeriyle ilgili bilgi paylaşmak üzere heyetimizle. Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, bizimle birlikte Türkiye'nin enerji politikaları üzerine uzun yıllardır TMMOB’un farklı düzeylerinde yönetim kurulunda görev yapmış bir uzmanımız olarak o da ekipte yer alacak. Muğla Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Şimşek Bey heyetimiz de, özellikle zeytinliklerin ve buradaki tarım alanlarının önemi üzerine ve madenin etkileri üzerine bilirkişi heyetine görüşlerini sunacaklar. Ayrıca Bodrum Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesinin avukatları ve teknik ekibi de yanımızdalar. Umuyoruz ki güzel bir keşif geçecek”.

Reklam