07 Ağustos 2022 08:48

Boğaziçi'de Naci İnci'nin doktora öğrencisi "adrese teslim" ilanla öğretim görevlisi oldu

"Fotonikle ilgili veri analizi yaptı diye bir insanı veri bilimi enstitüsüne atamak, araba sürmeyi biliyor diye bir şairi makine mühendisliği bölümü başkanı yapmak gibi bir şey.”

Mehmet Naci İnci (solda) ve Tayyip Erdoğan (sağda) | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesinin "kayum rektörü" Naci İnci’nin doktora öğrencisi Belkıs Gökbulut Öztürk, geleneksel usullere aykırı şekilde kurulan Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü'ne "adrese teslim" ilanla öğretim görevlisi olarak getirildi.

Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin direnişi sonucu 15 Temmuz 2021 tarihinde görevden alınan "kayyum rektör" Melih Bulu'nun yerine AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kurum iradesi hiçe sayılarak atanan Naci İnci'nin döneminde, 30 Aralık 2021’de, üniversite bünyesinde Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü kurulmasına karar verildi. Boğaziçi Üniversitesindeki geleneksel usullere göre bir enstitü, ilgili bölümlerin ayrıntılı incelemesi ve görüşünü bildirmesi sonrası kurulurken, bu enstitü, Erdoğan'ın kararıyla kuruldu.

ADRESE TESLİM İLAN

24 Mayıs 2022 tarihli Resmi Gazete’de Veri Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsü için iki profesör ve bir doktor öğretim görevlisi alımına yönelik iş ilanı açıldı. İlanda aranan iki şart ise şöyleydi:

a) Bilimsel çalışmalarını SCIE tarafından taranan etki faktörü yüksek uluslararası saygın dergilerdeki yayınları ile kanıtlamış olmak ve çok iyi derecede İngilizce bilmek.

b) Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini fizik alanında eğitim dili İngilizce olan üniversitelerden almış olmak. Yüksek kayıplı ve rastsal nanofotonik sistemlerin veri analizleri konusunda son beş yılda uluslararası saygın dergilerdeki yayınları ile yetkinliğini kanıtlamış olmak; en az bir TÜBİTAK/Avrupa Birliği projesi yürütmüş/yürütüyor olmak.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışan ve dersleri geçen şubat ayında müfredattan çıkarılan veri bilimci ve fizikçi Kaan Öztürk, söz konusu ilanla ilgili Twitter’dan “Adrese teslim” demişti. 

ARANAN KRİTERLER İNCİ'NİN DOKTORA ÖĞRENCİSİNDE BULUNDU!

Diken'den Mehmet Baran Kılıç'ın haberine göre ilan açılan pozisyona, üniversite geleneklerine uymayan bir şekilde doktora öğrencisi getirildi. Getirilen isim ise Naci İnci'nin doktora öğrencisi Dr. Belkıs Gökbulut Öztürk.

Öztürk’ün atama kararına ilişkin açık kaynaklarda herhangi bir duyuru yapılmazken, üniversitenin internet sitesinde yer alan "personel arama" bölümünden Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü’nde görevli personel aratıldığında Öztürk’ün ismine ulaşılıyor.

Yükseköğretim Kurumunun (YÖK) tez arşivindeki bilgilere göre Naci İnci, Öztürk’ün Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Doktora Programı’ndan tez danışmanı. İnci kendi akademik sayfasında da eski doktora öğrencileri arasında Öztürk’ün ismine yer veriyor. Ayrıca, akademik çalışmaların paylaşıldığı Research Gate’te ikilinin başka ortak çalışmaları da bulunuyor.

Öztürk’ün Google Scholar hesabında nanofotonikle uğraştığı, doktora tez konusunun da fotonikle ilgili olduğu yazıyor. Ayrıca Öztürk, İngilizce eğitim veren Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü Lisans Programı’ndan mezun. Boğaziçi’nin de öğretim dili İngilizce.

"ŞAİRİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BAŞKANI YAPMAK GİBİ…"

Diken’e konuşan bir Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni, Kaan Öztürk’ün dediklerine katılarak şunları söyledi:

“Bu ilan adrese teslimdi. Fotonikle ilgili veri analizi yaptı diye bir insanı veri bilimi enstitüsüne atamak, araba sürmeyi biliyor diye bir şairi makine mühendisliği bölümü başkanı yapmak gibi bir şey.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Henri Barkey "Kavala ile değil Aslı Aydıntaşbaş'la yemek yedim" dedi, Aydıntaşbaş'tan açıklama geldi

SONRAKİ HABER

Çin, Bohay Denizi ve Sarı Deniz'de askeri tatbikatlara başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...