17 Temmuz 2022 16:43

15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Üyesi Zeynel Emre, çarpıcı açıklamalarda bulundu

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Üyesi CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, katıldığı televizyon programında darbe girişimi ve sonrasına dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: Elif Öztürk/AA

Paylaş

TBMM’de kurulan 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Üyesi CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, “MİT’e darbe ihbarı yapan Binbaşı O.K’yi Darbe Komisyonu dinlemesin diye MİT personeli yaptılar!” dedi.

Zeynel Emre, komisyon raporunun yayımlanmamasını KRT TV’de Haftanın Panoraması programında değerlendirdi. Semra Topçu’nun sorularını yanıtlayan Emre, 15 Temmuz günü yaşananlara yönelik iktidarın olağanüstü bir gizlilik ve hassasiyet gösterdiğini belirtti ve “Darbe komisyonu raporunu yayımlayın, neyen korkuyorsunuz?​” diyerek AKP’ye çağrı yaptı.

Emre programda şunları söyledi:

“Burada mesele darbenin önceden bilinip bilinmediği, önlenebilip önlenemeyeceğidir. Ayrıca bir daha böyle olaylar yaşanmaması için neler yapılabilir. Darbe Komisyonu meseleye böyle yaklaştı ve bu soruların yanıtlarını aradı. Ancak iktidar olağanüstü bir gizlilik ve hassasiyet gösterdi. Örneğin 14.45’te O.K. MİT’e gidiyor ve bilgi veriyor, O.K’yi bizim dinlememiz gerekmiyor mu? Biz dinlemeyelim diye bu kişiyi olaydan sonra MİT personeli yaptılar.

Genelkurmay Başkanı'nı dinlememiz gerekmiyor mu, MİT başkanını dinlememiz gerekmiyor mu, muhataplarımıza sorularımızı sormamız gerekmiyor mu? O.K’nin verdiği bilginin ardından gerçek olabileceği değerlendiriliyor ve 04.00'ten sonra ilk önce MİT Müsteşar Yardımcısı gidiyor Genelkurmay İkinci Başkanı'na bilgi veriyor, daha sonra MİT Müsteşarı bizzat gidiyor, Genelkurmay Başkanı'yla konuşuyor. Uçuşların iptal edilmesi gibi bazı kararlar alıyorlar. Yani göründüğü gibi değil ama gizli kalsın istendi. Sürekli bir sahte kahramanlıklar üzerinden, illüzyon üzerinden konuşuyorlar, madem öyle basın Darbe Komisyonu raporunu yayımlayın, neden korkuyorsunuz?​”

ÇİÇEK DE KOMİSYONA GELMEDİ

“15 Temmuz’un hâlâ aydınlandığını düşünmüyorum” diyen Cemil Çiçek’in de komisyona bilgi vermediğini söyleyen Zeynel Emre şu ifadeleri kullandı:

“Birçok bakanı ve Cemil Çiçek’i de dinlemek istedik, net sorular sorduk biz esasında. Dedik ki AKP döneminde bakanlıklarda görev alma ve terfilerde, sizin aldığınız ve ihraç ettiğiniz kişilere dair oran nedir, oransal olarak söyleyin, bunları bir görelim. Ancak hep illüzyonu tercih ettiler. Hep bir perdeleme olduğunu gördük. Çünkü bir yerden sonra çorap söküğü gibi her şeyin açığa çıkacağını gördüler.”

"ZEKERİYA ÖZ BOŞUNA ‘GELİN ALABİLİYORSANIZ ALIN’ DEMEDİ"

Emre devamında şu ifadeleri kullandı:

“Çok net bir şey söyleyeyim, Zekeriya Öz, ‘Gelin kardeşim davulla zurnayla beni alın alabiliyorsanız’ cümlesini boşuna söylemedi. Çünkü Zekeriya Öz, ülkede en tepedeki isim başta olmak üzere birçok AKP’li yetkiliyle görüşerek kumpas davalarında hareket ediyordu. Yani adama 'Buyur git' dediler. Ben şimdi söylüyorum; Almanya’ya kaçtığı söyleniyor değil mi, kaç kere hangi resmi belge ve bilgiyle Almanya nezdinde bunun müzakeresini yürüttüler, bunun müzakeresini yapabildiler mi? Niye teslim etmiyorsunuz diye sordular mı? Hayır. Sadece bir örnek bu.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

James Webb teleskobu: İlk görüntüler ne gösteriyor ve astronomiyi nasıl değiştirecek?

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Tekin Bingöl: Ormanlar yanıyor bakanlık sadece plan yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...