15 Temmuz 2022 10:54

Sri Lanka’da halkın saraya karşı zaferi: Başkan Rajapaksa resmen istifa etti

Sri Lanka’nın 8. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa resmen istifasını sundu. Böylece Rasapaksa'nın ekonomik politikalarına karşı başlayan halk protestoları önemli bir zafer kazanmış oldu.

Fotoğraf: M.A. Pushpa Kumara/AA

Paylaş

Sri Lanka’nın 8. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa resmen istifasını sundu. Sri Lanka Parlamento Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena Devlet Başkanının istifa mektubunun kendisine ulaştığını doğruladı. Böylece geçtiğimiz mart ayından bu yana Rasapaksa ve ülkeyi yöneten ailesinin ekonomik politikalarına karşı başlayan halk protestoları önemli bir zafer kazanmış oldu. 

MİLYONLARCA SRİ LANKA’NIN MÜCADELESİ

Gıda, gaz ve ilaçtaki pahalılık ve kıtlığın yanı sıra saatlerce süren elektrik kesintileri gibi önemli krizler yaşayan halk “Gota evine git” sloganlarıyla aylardır Rajapaksa’nın istifası talebiyle protesto gösterileri düzenliyordu. 

Başkent Kolombo’daki Galle Face Parkı’nda aylardır kamp kurarak Rajapaksa’nın istifasını isteyen “GotaGoGama” inisiyatifinin Twitter hesabından paylaşılan mesajda da “Lütfen bunun bir istifa olmadığını, milyonlarca Sri Lankalının mücadelesi sonucunda elde edilen bir zafer olduğunu unutmayın. Sadece istifanız değil, masum halkın çalınan parasını Rajapaksa ailenizden geri almak için de çalışacağız” denildi. 

İSTİFA EDEN ÜÇÜNCÜ RAJAPAKSA OLDU

Rajapaksa ailesinden ilk olarak Eski Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs’ta Kolombo'daki Galle Face Parkı’ndaki barışçıl protestoculara iktidar destekçilerinin saldırmasının ardından halk tarafından istifaya zorlanmıştı. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ise durumu kurtarmak amacıyla Birleşik Ulusal Parti Lideri Ranil Wickremesinghe’yi başbakan olarak atamıştı. 9 Haziran’da ise maliye bakanı olan Basil Rajapaksa istifa etmek zorunda kaldı. 

İstifa çağrılarına uzun süre kulak asmayan Gotabaya Rajapaksa ise 9 Temmuz’daki kitlesel bir halk protestosu ve protestocuların başkanlık sarayını basmasının ardından ülkeden kaçtı. Önce Maldivler’e ardından Singapur’a gitti. 

YENİ BAŞKAN İÇİN MECLİS OTURUMU

Bu arada Rajapaksa’nın istifasını sunmak yerine Başbakan Ranil Wickremesinghe’yi kendi adına görev yapmak üzere Başkan vekili olarak ataması halkın öfkesini büyütmüş ve başbakanlık ofisi de halk tarafından ele geçirilmişti. 

Ülkedeki sendikalar ise pazartesiden itibaren başbakanın da istifası talebiyle protesto eylemlerine katılacaklarını duyurdular. 

Yerel basına göre, Sri Lanka Parlamentosu, daha önce parti liderleri tarafından kararlaştırıldığı şekilde 20 Temmuz’da Parlamento aracılığıyla yeni bir Başkan seçileceğini duyurdu.

GOTABAYA RAJAPAKSA KİMDİR?

Gotabaya Rajapaksa, 2019 Başkanlık seçimlerinde Sri Lanka'nın 8. Başkanı seçildi. Devlet Başkanı seçilmeden önce, 2005 yılında kardeşi Mahinda Rajapaksa'nın başkanlığı döneminde Savunma Bakanı olarak görev yapan ve bu dönemde Tamil halkının ulusal mücadelesini şiddetle bastıran önemli isimlerden Rajapaksa’nın devlet başkanlığı döneminde ise Sri Lanka ekonomisini iflasa sürüklenerek ülke, 1948’de bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilk kez temerrüt ilan etti.

Mahinda ve Gotabaya Rajapaksa kardeşler, 18 Mayıs 2009’da Tamil Kaplanları liderlerinin ve ailelerinin Sri Lanka Ordusuna teslim olduktan sonra infaz edildikleri ve “Beyaz Bayrak Olayı” olarak anılan katliam nedeniyle savaş suçu işlemekle suçlanıyorlar. Sri Lanka’nın kuzey bölgelerinde yaşayan Tamil halkının bağımsızlık talebiyle ayaklanması ardından hükümetle çatışmalar 1983-2009 yılları arasında iç savaşa dönüşmüş, savaş Sri Lanka ordusunun bu bölgelerde kontrolü sağlamasıyla sonlanmıştı. Sri Lanka ordusu bu dönemde sivillerin bombalanması, kitlesel kayıp ve katliamlar ve cinsel şiddet nedeniyle savaş suçları işlemekle suçlanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Borç takibine girenlerin sayısı arttı

SONRAKİ HABER

Atina'da öğrenciler demokratik üniversite için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...