03 Temmuz 2022 14:09

Almanya’da polis antifasişt gösteriye izin vermedi

Almanya’da ırkçı AfD partisinin eyalet kongresini protesto eden antifaşist grupların yürüyüşü polis tarafından engellendi. 

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel 

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya’da ırkçı AfD partisinin Stuttgart kentinde iki günlük eyalet kongresi ırkçılık karşıtlarının protestolarına neden oldu. Polisin yürüyüşlere izin vermemesi ise tepki yarattı. 

Almanya İnsan Hakları Enstitüsü’nün dahi geçtiğimiz yıl “ırkçı-milliyetçi ve aşırı sağcı bir parti” olarak ilan ettiği Almanya için Alternatif (AfD) partisi, hafta sonu Stuttgart şehrinde iki gün sürecek olan eyalet kongresini yapacağını ilan etti.

Bunun üzerine antifaşist bir platform olan “Sağa Karşı Birlik Platformu” öncülüğünde bir tepki kampanyası başlatıldı. Şehir merkezinde bilgilendirme standları açıldı, binlerce bildiri dağıtıldı ve duvarlara ırkçılığa karşı motifler işlediler. Kamuoyundaki yoğun tepki üzerine kongre için belirlenin salonun sahibi, mekanı AfD’ye vermeyeceğini ilan etti. AfD yöneticileri ise mahkeme yoluna gittiler. İlk mahkemede yeniden alınan izin, bir üst mahkemede yeniden bozuldu.

POLİS ANTİFAŞİSTLERİ ENGELLEDİ

Bunun üzerine AfD başka bir salon buldu. Cumartesi günü ise antifaşist gruplar, AfD’nin kongresini yapmak istediği Bad Cannstatt semtindeki tren istasyonu önünde bir araya geldi.

Bir yanda direniş ve özgürlük şarkıları okunurken diğer yanda “Nazileri istemiyoruz” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganlarıyla gerçekleşen buluşmada yapılan konuşmalar sonrası, 500’den fazla kişinin yer aldığı yürüyüş kortejinin önü onlarca tam teçhizatlı polisler tarafında kesildi.

Yürüyüş ve miting için görevlilerin polis ile yaptıkları görüşmeler de sonuç vermedi. Polis yürüyüşe izin vermedi. Yürüyüş ve miting yapmanın demokratik bir hak olduğunu hatırlatan eylem komitesinin ısrarı üzerine ise polis kitleye biber gazı sıktı ve darbederek engellemeye çalıştı.

Polisin anlaşılmaz bu saldırgan tutumuna yüzlerce kişi “Alman polisi faşistleri koruyor” sloganlarıyla tepki gösterdi. 

Polis, zor kullanarak el koyduğu bazı pankart ve kızıl bayrakları toplayıp arabalarına yüklemesi de dikkat çekti.

Sağa Karşı Birlik Platformu polisin insan hak ve özgürlüklerini keyfi olarak hiçe saydığını, 17 kişinin yaralandığını ve yaşanan hukuksuzluğun kabul edilmeyeceğini duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt’ta tıp merkezinde oksijen tüpü patladı, 1 işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Sel felaketinin bilançosu 4.2 milyar TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...