02 Temmuz 2022 02:02
Son Güncellenme Tarihi: 02 Temmuz 2022 13:19

Osmaniye'de geçici sığınma merkezinden çıkan mültecilerin darbedildiği görüntüler paylaşıldı

Osmaniye'de geçici sığınma merkezinden tellerden atlayarak çıkan mültecilerin siviller tarafından silahla kovalandığı ve darbedildiği görüntüler paylaşıldı. Valilik 35 kişinin bulunduğunu açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Osmaniye merkeze bağlı Cevdetiye Beldesi'nde bulunan Geçici Barınma Merkezi'nde akşam saatlerinde bir grup mülteci tellerden atlayarak çıktı. Sosyal medyada, ellerinde silahlarla göçmenleri kovalayan insanların ve darbedilen göçmenlerin görüntüleri paylaşıldı.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, merkezden kaçan 35 kişinin bulunduğunu söyledi.

BAZI MÜLTECİLER SİVİLLER TARAFINDAN DARBEDİLDİ

Jandarma’nın olaylara müdahale ettiği bölgede bazı mülteciler bölgedeki siviller tarafından darbedildi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde mültecilere ait olduğu belirtilen ve ölü olup olmadığı anlaşılamayan yaralı bedenler görüldü.

Mültecilerin grup halinde sokakta koştuğu, arkalarından silahla ateş edildiği, sivil grupların silahlarla mültecileri aradıkları ve bazı mültecilere yönelik linç girişiminde bulunulduğu görülüyor.

DHA'nın geçtiği görüntülerde ise jandarmanın sivillerle birlikte ekili tarlalarda ve ormanlık alanlarda mültecileri aradığı görüldü.

KAÇAN MÜLTECİLER BULUNDU

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentteki geçici barınma merkezinden kaçan 35 kişinin bulunduğunu söyledi. Vali Yılmaz, Cevdetiye Geçici Barınma Merkezi'ne gitti, incelemelerde bulundu.

Gazetecilere açıklama yapan Yılmaz, “Gece saat 03.00-04.00 civarlarına kadar firarda olan 35 kişinin tamamı yakalandı. Allah'ın izniyle devletimiz bu tür olaylarda hiçbir şekilde zafiyet vermeden gerekli müdahalesini yapıyor, yapacaktır. Burada zafiyet veya eksiklik varsa idari soruşturmayı başlattık, bununla ilgili gerekeni de en kısa zamanda yapacağız. Cevdetiye Geçici Barınma Merkezi'nden dün firar edenlerin Afgan uyruklu olduğu şeklinde bilgiler yayıldı, buradakilerin tamamı Suriyeli. Vatandaşlarımızı rahatsız edecek, yanlış yönlendirecek bilgiler veriliyor, bu bilgiler doğru değil. Biz, kamu görevlileri olarak görevimizi en iyi şekilde yapma azmi içinde devam ediyoruz. Bundan sonra da burada yönetimimizi en etkin şekilde sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Gece saatlerinde yapılan valilik açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

"Osmaniye Cevdetiye Geçici Barınma Merkezi'nde bulunan bir grup yabancı, bu akşam saat 22.00 sıralarında firar girişiminde bulunmuş, geçici barınma merkezi özel güvenliği ve jandarma tarafından gerekli müdahalede bulunularak durum kontrol altına alınmıştır. Olayın ilk anında 35 yabancı, tellerden atlayarak merkezden firar etmiş olup, İl Jandarma Komutanlığı tarafından civarda yapılan çalışmalar sonucu ilk etapta, kamptan firar eden 24 şahıs yakalanmış, geri kalan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Geçici barınma merkezinde halihazırda herhangi olumsuz bir durum söz konusu değildir."

EMEP: İNSANCA YAŞAMAK İÇİN KAÇMAK ZORUNDA KALANLARA KARŞI MI MÜCADELE EDİLECEK?

Cevdetiye Geçici Barınma Merkezinde yaşanılanların, mültecileri suç nesnesi haline getirmenin, ırkçı yaklaşımların sonuçları olduğunu belirten Emek Partisi (EMEP) Göç ve Mülteciler Bürosundan Hilmi Mıynat, “35 mülteci insanca yaşamak için emperyalistlerin savaş ve sömürü bataklığına çevirdiği ülkeden kaçıyor, sığındığı ülkede insanlık dışı muameleye maruz kalıyor. Oradan da kaçmak isterken ortaya bu görüntüler çıkıyor” dedi.

GGM’lerde neler olduğunu öğrenememenin asıl mesele olduğunu vurgulayan Mıynat, şeffaf bilgi aktarımı olmamasını eleştirdi. Benzer olayların İzmir’de yaşandığını, avukatların bile bilgi alamadığını belirte Mıynat şunları söyledi: “Çıkan olayların işkence sonucu olup olmadığını bilmiyoruz. Kendiliğinden mülteciler isyan etti gibi veriliyor, sonra da ‘Kaçtılar’ diyorlar. Medya da bu insanları kriminalize ederek yaşam haklarının ellerinden alınmasını meşrulaştırıyor.”

“Bu mülteciler kaçaksa neden kaçtı, kaçıran kim?​” sorularının cevaplanması gerektiğini belirten Mıynat, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu mülteciler kaçaksa neden kaçtı, kaçıran kim?​’ Valiliğin açıklamasında 35 mültecinin ‘Yakalandığı’ ifade edildi. Mültecilerin hayati tehlikesi var mı? Sağlık durumları nedir? Valilik bilgi kirliliğine değiniyor fakat ikna edici bilgiler de paylaşmıyor. Yanlış sorulara doğru cevap mümkün değil yanlış sonuçlara götürür. Evet. Göçmen kaçakçılığı, insan kaçakçılığı yaygın ama biz kaçakçılığa karşı mı mücadele edeceğiz, insanca yaşamak için kaçmak zorunda kalanlara karşı mı? Önce burada bir ayrım yapmak kaçakçılığa, rüşvet mekanizmalarına, Ortadoğu ülkelerini savaş ve sömürü bataklığına çevirenlere karşı söz söylemek gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde Madrid’de yapılan NATO zirvesinde alınan 10 yıl geçerli olacak ‘konsept’i hatırlatan Mıynat, “NATO önümüzdeki 10 yıl için halklara hayatı zindan edecek bir yol haritası çıkardı. Bunun göç rejimine dair de sonuçları olacak. Bu 10 yıl için kanlı savaş örgütü NATO’ya karşı sözümüz ne olacak? Güçlü bir şekilde ‘Ortadoğu’dan elinizi çekin’ diyebilecek miyiz? Bunu başaramazsak bunun ekonomik, sosyal, toplumsal kötü sonuçları olacak. Emperyalistlerin bizlere dair planları varsa bizim de yeni göç rejimine, savaş ve sömürü düzenine bunu besleyen kaçakçılığa, sömürü ilişkilerine, insanlık karşıtı göç politikalarına karşı planımız, sözümüz ve ortak mücadele hattımız olmak zorunda!” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DİDF üyesi Haydar Polat, Almanya’nın Bielefeld kentinde hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Görele Deresi’ne HES’in kamu yararı yok, proje iptal edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...