Uğur Şahin Umman'ın "Çalışma Acısı - Emek ve Eziyet Deneyimleri" kitabı | Geniş Açı

Uğur Şahin Umman, "Çalışma Acısı - Emek ve Eziyet Deneyimleri" kitabını Geniş Açı'da anlattı.

01 Temmuz 2022 18:00
Paylaş

Uğur Şahin Umman'ın, "Çalışma acısı" kavramını inceleyip, farklı işkollarından işçilerle yaptığı görüşmeleri aktardığı; İletişim Yayınlarından çıkan "Çalışma Acısı - Emek ve Eziyet Deneyimleri" kitabını Geniş Açı'da konuştuk.

Uüur Şahin Umman "Çalışma acısı"nı şöyle aktarıyor:

"Çalışma acısı, Fransada klinik sosyoloji ve akademinin 'işyerinde sağlık' isimli bir ekolünden geliyor. Dünyada 1970 sonrası gelişen neoliberal akım, çalışma düzeninde köklü değişikliklere sebep oldu. Özelleştirmenin hız kazandığı 1990’lı yıllarda kapitalist sınıf, performans ve kalite yönetiminin daha baskın olduğu bir çalışma düzenini yaratabilmek için kimi reformları hayata geçirmeye başladılar. Özel sektörde performans baskısı arttı, güvencesiz emek rejimi çalışma yaşamının önemli bir parçası haline geldi. Şirketlerin yeniden yapılanmaları ile performans yönetimi kurumsallaşmaya başladıktan sonra Fransa’da işçiler bazı semptomlarla hastaneye başvurmaya başlıyorlar. Mesela kolda ağrı, ruhsal bunalma, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu… Nanterre Sağlık ve Bakım Merkezi’nde görevli psikolog Marie Peze, bunun nedenlerini araştırmaya başladı. Semptomları kenara bırakıp işçilerle görüştü. İşçilerin çalışma koşulları nedeniyle acı çektiğini fark etti. İşsiz kalma korkusuyla boğuşan, uyuyamayan, intihara teşebbüs eden, acı çeken işçilerin hikayelerini 'Hepsi Ölmedi Ama Hepsi Darbe Aldı' isimli kitabında toplayıp, yayımladı.

Türkiye’de bu kavramı çeviren ve dolayısıyla dolaşıma sokan kişi ise Aslı Odman. Aslı, yedi sene önce Özgür Üniversite’nin düzenlediği bir etkinlikte insanların çalışırken çektiği acıları Fransa’da 'la souffrance au travail' kavramla açıklandığını anlatmıştı ve ben de orada duydum. Yani tam olarak karşılığı 'işyerinde çalışma ıstırabı' diyebiliriz."

Geniş Açı her salı ve cuma Evrensel'de. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İzmir'de 210 gram ekmek, 4 TL oldu

SONRAKİ HABER

Enerya işçileri: İşimizi geri istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa