30 Haziran 2022 22:05
Son Güncellenme Tarihi: 30 Haziran 2022 22:12

Deutsche Welle ve Amerikanın Sesi'ne erişim engeli

Deutsche Welle ve Amerikanın Sesi haber sitelerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, tarafından erişim engeli getirildi.

Deutsche Welle ve Amerikanın Sesi logoları

Paylaş

Deutsche Welle ve Amerikanın Sesi (VOA) haber sitelerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, tarafından bu akşam erişim engellendi.

Prof. Dr. Yaman Akdeniz erişim engellerini sosyal medya hesabından duyurdu.

Akdeniz, paylaşımlarında "SANSÜR: Deutsche Welle ve Amerikanın Sesi haber sitelerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, tarafından bu akşam erişim engellendi. Deutsche Welle (http://dw.com) haber sitesine, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin 30/06/2022 tarih ve 2022/7978 D.İş sayılı kararıyla erişim engellenmiş. Amerikanın Sesi (http://amerikaninsesi.com) haber sitesine, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin 30/06/2022 tarih ve 2022/7982 D.İş sayılı kararıyla erişim engellenmiş."  ifadelerine yerdi verdi.

RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşcı da kararı sosyal medya hesabından "Lisans başvurusu yapmayan DW Türkçe ve Amerika'nın Sesi’nin erişimi RTÜK Başkanlığının istemi üzerine Ankara Sulh Ceza Hakimliğince engellendi. İşte basın özgürlüğü ve ileri demokrasi!" diye duyurdu. 

LİSANS DAYATMASINA 'SANSÜR' DEMİŞLERDİ

RTÜK, 9 Şubat'ta uluslararası haber sitelerine denetim yetkisini kullanarak lisans başvurusunda bulunmaları için 72 saatlik süre tanımıştı. DW ve Amerikanın Sesi, lisans dayatmasına karşı 'amacı sansür uygulamak' diyerek başvurusunda bulunmayacaklarını belirtmiş ve konuyu yargıya taşıyacaklarını duyurmuşlardı.

SANSÜR YASASI NE ZAMAN GELDİ?

İnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK’ten yayın lisansı almasını şart koşan yönetmelik Resmi Gazete’de 1 Ağustos 2019’da yayımlandı. Böylece Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar RTÜK’ün denetimi kapsamına girdi. Sansür yasası olarak nitelendirilen bu yönetmelikle birlikte yayıncı kuruluşlar artık RTÜK’ten lisans almadan yayın hizmetleri veremiyor. İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti alınıyor. Bu ücret 2022’de radyolar için 18 bin 217 TL, televizyon ve isteğe bağlı yayınlar için 182 bin 168 TL oldu. Yönetmelik gereği yayıncı kuruluşlar, RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda. Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu.

ÇÖZÜM İÇİN PROGRAM ÖNERİLDİ

Erişim engeli kararının ardından Amerikanın Sesi, "İnternet içeriklerine erişim engeli yaşandığı zaman Voice of America'yla (VOA) anlaşmaları da olan "Psiphon" ve "nthLink" program ve uygulamalarını kullanarak sansür ve engellemeleri aşıp internette istediğiniz içeriğe erişebilirsiniz," açıklamasında bulundu.

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hayati Kafe’ye Yaşam Boyu Başarı Ödülü

SONRAKİ HABER

Kadın Milli Voleybol Takımı, yarı finale yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...