23 Şubat 2022 02:50
Son Güncellenme Tarihi: 23 Şubat 2022 11:54

DW ve VOA, RTÜK’e lisans başvurusunda bulunmayacak, konuyu yargıya taşıyacak

RTÜK’ün lisans başvurusu için 72 saat süre tanıdığı Deutsche Welle (DW), Amerika’nın Sesi (VOA), lisans başvurusunda bulunmayacaklarını belirterek, konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladılar. 

Görseller: RTÜK logosu / Color Bar: Pixabay / Kolaj: Evrensel

Paylaş

Almanya’nın uluslararası yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW), Radyo Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) lisans başvurusunda bulunmayacağını belirterek, konuyu yargıya taşıyacağını açıkladı. DW'den yapılan yazılı açıklamada, RTÜK'ün, DW'nin internet aracılığıyla Türkiye'ye yönelik yayınlarını sürdürebilmesi için 72 saat içerisinde lisans başvurusunda bulunmasını istediği belirtildi.

DW Genel Müdürü Peter Limbourg konuyu şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye’de yerel medya halihazırda kapsamlı bir düzenlemeye tabi tutuluyorken, şimdi uluslararası medyanın da haberleri kısıtlanmaya çalışılıyor. Bu önlem, programların yayın şekilleriyle değil, doğrudan gazetecilik içerikleriyle ilgilidir. Bu, münferit, eleştirel haberlerde, bu haberlerin silinmemesi halinde Türk yetkililere tüm içerikleri engelleme fırsatı verir. Bu da sansür olasılığını açık hale getirir. Buna karşı çıkacağız ve Türk mahkemeleri nezdinde dava açacağız.”

Açıklamada, DW’nin 2019 yılında kabul edilen yasa uyarınca Türkiye’de bir irtibat bürosu kurduğu belirtilerek, şubat 2020’den bu yana da Türkiye’deki ilgili bakanlığa kayıtlı bulunduğu ve bu kaydın İstanbul’daki muhabir ofisinden bağımsız olduğu belirtildi. Açıklamada, DW’nin haber sunan diğer uluslararası kuruluşların yanı sıra, Türkiye’de insanların bağımsız bilgi alabilecekleri az sayıdaki kaynaktan biri olduğu belirtildi, 

"LİSANS GEREKSİNİMİNİN TEK AMACI SANSÜR"

 RTÜK’ün lisans zorunluluğu dayatmasına karşın Amerika’nın Sesi (VOA), açıklama yaptı. VOA’dan yapılan açıklamada “Lisans, radyo ve TV yayıncılığında kullanılan bir kuraldır, çünkü yayın spektrumu sınırlı bir kamu kaynağıdır ve hükümetlerin, bunun daha geniş kamu yararına kullanılmasını sağlamak için spektrumu düzenleme sorumluluğu vardır. Bununla birlikte internet, sınırlı bir kaynak değildir ve internet dağıtımı için bir lisans gereksiniminin olası tek amacı sansür uygulamaktır” ifadelerine yer verildi. VOA’nın yayımcılığı uluslararası bir kamu hizmeti olarak yaptığı hatırlatılan açıklamada, kuruluşun ilgili yasalar gereğince hizmet verdiği tüm ülkelerdeki kitlesine doğru, objektif ve kapsayıcı haber içeriği sunduğu belirtildi. 

NE OLMUŞTU?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun Deutsche Welle (DW), Euronews ve Amerika’nın Sesi haber sitelerine lisans başvurusu yapması için tanıdığı 72 saatlik süre 21 Şubat’ta başladı. RTÜK lisans kararını 9 Şubat’ta aldı. Ancak karar, tebligatı 21 Şubat’ta RTÜK’ün sitesinde yer almasıyla resmiyet kazandı. Böylece 72 saatlik süre de tebligatın RTÜK’ün internet sitesinde ilan edilmesiyle başlamış oldu.

 SANSÜR YASASI NE ZAMAN GELDİ?

İnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK’ten yayın lisansı almasını şart koşan yönetmelik Resmi Gazete’de 1 Ağustos 2019’da yayımlandı. Böylece Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar RTÜK’ün denetimi kapsamına girdi. Sansür yasası olarak nitelendirilen bu yönetmelikle birlikte yayıncı kuruluşlar artık RTÜK’ten lisans almadan yayın hizmetleri veremiyor. İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti alınıyor. Bu ücret 2022’de radyolar için 18 bin 217 TL, televizyon ve isteğe bağlı yayınlar için 182 bin 168 TL oldu. Yönetmelik gereği yayıncı kuruluşlar, RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda. Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Assos Antik Kenti'ndeki 'Assos Kaya Islahı' projesine yürütmeyi durdurma kararı

SONRAKİ HABER

Marmara'da sıcaklık 2 ila 4 derece azalacak, sağanak etkili olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...