30 Haziran 2022 11:48

75 barodan ortak açıklama: Erzincan Çernobil olmasın, altın madeni kapatılsın

75 baro, yaptıkları ortak açıklamada, Erzincan'ın İliç ilçesi Çöpler köyünde Fırat Havzası’na siyanürlü solüsyon karışmasına neden olan altın madeninin kapatılmasını istedi.

Anagold Madencilik'e ait siyanür havuzu | Fotoğraf: Ferit Demir/Munzur Press

Paylaş

Erzincan İliç'in Çöpler köyündeki Anagold Madencilik'e ait maden işletmesinde, 21 Haziran Salı günü saat 02.45'te, siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında arıza meydana geldi. Valilik, yaklaşık 20 metreküp solüsyonunun Fırat Nehri ve Keban Baraj havzasına bulaştığını bildirdi. İşletmeye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından en üst sınırdan (16 milyon 441 bin TL) ceza kesildi. Şirketin faaliyetleri geçici süreliğine durduruldu.

75 baro, ortak bir açıklama yayımlayarak söz konusu altın madeninin kapatılmasını istedi.

Siyanürlü solüsyonun Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajı'na da ulaştığına yönelik tespitlerin kamuoyunda büyük bir endişeye yol açtığı belirtilen açıklamada, "Deprem riski altında olan bölgede herhangi bir jeolojik hareketlilik olmamasına rağmen boruların patlaması, riskin büyüklüğünü ve denetimsizliği ortaya koymakta; madende altın ayrıştırma işlemine hâlâ, 24 saat aralıksız devam edilmesi nedeniyle de adeta yeni felaketlere davetiye çıkarılmaktadır" denildi.

Anagold Madencilik'in siyanür kullandığı faaliyetlerine dair haberlerin basında yer almasında rağmen göz göre göre çevre felaketinin geldiği söylenen açıklamada, olayın seyri Çernobil'e benzetildi. Siyanürlü solüsyonun Erzincan dışında 20 kenti de etkileyeceği belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"En büyük altın rezervinin bulunduğu ilçede gerekli tedbirler alınmadan, arıtma tesisleri kurulmadan, 2010 yılından beri siyanür ile altın çıkarılmakta; altın arama sahası, doğanın yanı sıra sağlığımızı da tehdit etmektedir. Böyle devam ederse, çok yakın zamanda ülkemizde temiz tatlı su bulamayacağız."

Barolar, birçok zarar ve ihlale yol açan felaket karşısında hiçbir canlıya zarar gelmeden maden şirketinin ruhsatının iptal edilmesini istedi.

Açıklamada Bayburt Barosu, Bitlis Barosu, Elazığ Barosu, Karaman Barosu, Kırşehir Barosu ve Rize Barosu hariç tüm baroların imzaları yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: ‘Asla giremezler’ dedin, gittin bastın imzayı, çıktın geldin

SONRAKİ HABER

İktisatçı Aziz Konukman’dan ‘ek bütçe’ değerlendirmesi: Artık kepçeyle değil, kovayla alacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...