Ekvador Cumhurbaşkanı Lasso yerli temsilcilerle diyaloğu askıya aldı
Ekvador Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso, güvenlik güçlerine saldırı düzenlendiğini öne sürerek yerli temsilcilerle diyaloğu askıya aldı.

Fotoğraf: Andres Yepez/AA
İLGİLİ HABERLER

Ekvador’da hükümetle ilk toplantı: 10 sent değil 10 talep

Ekvador: Yerli halk ayaklanması ve toplumsal değişim

Ekvador'da ilk kazanım: OHAL kararı iptal edildi

Küçük ülkenin büyük öfkesi: Ekvador halkı bu hükümeti reddediyor
Ekvador'da eski bankacı Guillermo Lasso’un başkanlığındaki hükümetin ekonomi politikalarına, hayat pahalılığına ve akaryakıt zamlarına karşı iki haftadır süren halk protestolarında dün başlayan diyalog askıya alındı.
Ulusal televizyona açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Lasso, ülkenin Amazon bölgesindeki Shushufindi kentinde, askeri konvoya saldırı düzenlendiğini öne sürerek, Yerli Halkları Konfederasyonu (Conaie) lideriyle görüşmenin askıya alındığını duyurdu.
Olayda 1 askerin öldüğünü, 12 askerin ise yaralandığını söyleyen Lasso, "Hükümet, barışını gasbetme niyetinde olanlarla masaya oturamaz. Shushufindi'ye yakıt taşıyan tankerleri koruyan bir konvoya 100 kişi ateşli silahlar ve mızraklarla saldırdı" iddialarını öne sürdü.
Lasso, Azuay kentinde, ağır hastalar için oksijen taşıyan bir kamyonun da engellendiğini iddia edip "Oksijen yetersizliğinden dolayı ölen insanların haberini alıyoruz. Ekvador'u rehin almaya çalışanlarla pazarlık yapmayacağız. Güvenlik güçlerimize saldıran ve halkımızın sağlığıyla oynayanlarla diyalog süreci devam edemez" dedi.
NE OLMUŞTU?
Güney Amerika ülkesi Ekvador’da Yerli Halklar Konfederasyonu CONAIE liderliğinde 13 Haziran’da başlayan, hayat pahalılığı ve hükümetin IMF ile anlaşma halinde yürüttüğü ekonomi politikalarına karşı eylemler, işçi sendikaları, çeşitli sosyal ve siyasi örgütler, gençlik ve kadın örgütlerinin de katılımıyla genişleyerek ülkeye yayıldı. “Ulusal grev” adı verilen protestolar başta birçok kentten gelen yerlilerin katılımıyla başkent Quito olmak üzere çeşitli eyaletlerde iki haftadır devam ediyor.
Eski bankacı olan sağcı Devlet Başkanı Guiellermo Lasso ise ilk olarak protestoları şiddetle bastırmak için 6 eyalette olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Polisin gaz bombalı saldırılarında 5 kişi hayatını kaybetti ve 200 kişi yaralandı. Lasso daha sonra OHAL kararını kaldırmak zorunda kaldı ve bir kararnameyle akaryakıt fiyatlarında 10 sentlik indirim ilan etti.
Protestolara öncülük eden örgütlerin liderliğinde Quito’da bulunan Kültür Evi’nde zaman zaman halk meclisleri toplanarak protestoların gidişatına dair görüş alışverişinde bulunuluyor. Kültür Evi, protestoların ilk gününde polis tarafından işgal edilmiş ancak kitlesel eylemler sonucu polis binadan çekilmişti.
Protestolarının 15 gününde, dün yerel saatle 14.00’te, yerli örgütleri temsilcileriyle hükümet heyeti diyalog için bir araya geldi. Quito’daki Basilika kilisesinde gerçekleşen toplantıya Devlet Başkanı Lasso katılmazken hükümetin 5 temsilcisi hazır bulundu.
HALKIN 10 TALEBİ
Yerli örgütlerinin açıkladığı ve protestolara katılan diğer kesimlerin de destek verdikleri 10 temel talep ise şöyle:
- Yakıt fiyatlarının düşürülmesi
- Köylülerin banka borçları için finansal sistemde bir yıllık bir moratoryum
- İstihdam ve çalışma haklarını güvence altına alınması
- Tarım ürünleri için adil fiyatlar
- Yerli bölgelerinde maden şirketi imtiyazlarının askıya alınması
- Kolektif haklara saygı gösterilmesi
- Stratejik hizmetlerin özelleştirilmemesi
- Fiyat spekülasyonlarını kontrol etmek için politikalar geliştirilmesi
- Sağlık ve eğitim için daha fazla bütçe
- Halkın güvenliği artırmak için tedbirler alınması
(HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et