28 Haziran 2022 15:28

Ekvador’da hükümetle ilk toplantı: 10 sent değil 10 talep

Ekvador'da hükümeti protesto eden yerli örgütü temsilcileri ile hükümet heyeti görüştü. “10 sentlik” akaryakıt indiriminin yetersiz olduğunu belirten heyet, 10 talebin karşılanmasını istedi.

Fotoğraf: Andres Yepez/AA

Paylaş

Ekvador’da eski bankacı Guillermo Lasso’un başkanlığındaki hükümetin ekonomi politikalarına, hayat pahalılığına ve akaryakıt zamlarına karşı halk protestoları 15. gününü geride bıraktı. Dün ilk defa yerli örgütleri temsilcileriyle hükümet heyeti diyalog için bir araya geldi. Yerli örgütleri hükümetin “10 sentlik” akaryakıt indiriminin yeterli olmadığını vurgulayarak baştan beri dile getirdikleri 10 talebin yerine yetirilmesini isteyerek “10 sent değil, 10 talep” dediler. 

Ekvador’da halk protestolarının 15 gününde, dün yerel saatle 14.00’de gerçekleşen toplantıya Ekvador Yerli Halklar Konfederasyonunun (CONAIE) yanı sıra Evanjelik Yerli Halklar ve Örgütler Konseyi (FEINE) ve Ulusal Köylü, Yerli ve Siyah Örgütler Konfederasyonu (FENOCIN) temsilcileri katıldı. 

Başkent Quito’daki Basilika kilisesinde gerçekleşen müzakere toplanışına Devlet Başkanı Lasso katılmazken hükümetin 5 temsilcisi hazır bulundu. 

YERLİ ÖRGÜTLERİ TALEPLERİNDE ISRARCI

İlk toplantıda yerli örgütlerin daha önce açıkladıkları 10 talepte ısrar ettikleri ve akaryakıt fiyatlarında en az 40 sent indirim istedikleri bildirildi. CONAIE Lideri Leonidas Iza, hükümetin geçtiğimiz pazar açıkladığı 10 sentlik indirimin yeterli olmadığını vurguladı. Iza, talepler karşılanana kadar barışçıl protestolarına devam edeceklerini söyledi. Toplantı sırasında bina dışında toplanan binlerce kişi de "Birleşik bir halk asla yenilmez” ve “Lasso istifa” sloganlarıyla temsilcilere destek verdi. 

El Comercio’nun haberine göre Hükümet Bakanı Francisco Jiménez ise öne sürülen taleplerin devlet için yılda 805 milyon ABD Doları tutarında bir harcama anlamına geldiğini söyledi. Jiménez, hükümetin adım attığını ve CONAIE’nin eylemlere son verme zamanının geldiğini ileri sürdü. Başkan Lasso’nun siyasi danışmanı Diego Ordóñez de gazeteye yaptığı açıklamada akaryakıtta yeni bir indirim düşünülmesini söyledi. 

Hükümet ile protestolara liderlik eden yerli örgütlerinin toplantılarının sürmesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da Yerli Halklar Konfederasyonu CONAIE liderliğinde 13 Haziran’da başlayan hayat pahalılığı ve hükümetin IMF ile anlaşma halinde yürüttüğü ekonomi politikalarına karşı eylemler işçi sendikaları, çeşitli sosyal ve siyasi örgütler, gençlik ve kadın örgütlerinin de katılımıyla genişleyerek ülkeye yayıldı. “Ulusal grev” adı verilen protestolar başta birçok kentten gelen yerlilerin katılımıyla başkent Quito olmak üzere çeşitli eyaletlerde 15 gündür devam ediyor. 

Eski bankacı olan sağcı Devlet Başkanı Guiellermo Lasso ise ilk olarak protestoları şiddetle bastırmak için 6 eyalette olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Polisin gaz bombalı saldırılarında 5 kişi hayatını kaybetti ve 200 kişi yaralandı. Lasso daha sonra OHAL kararını kaldırmak zorunda kaldı ve bir kararnameyle akaryakıt fiyatlarında 10 sentlik indirim ilan etti.  

Protestolara öncülük eden örgütlerin liderliğinde Quito’da bulunan Kültür Evi’nde zaman zaman halk meclisleri toplanarak protestoların gidişatına dair görüş alışverişinde bulunuluyor. Kültür Evi, protestoların ilk gününde polis tarafından işgal edilmiş ancak kitlesel eylemler sonucu polis binadan çekilmişti. 

EKVADOR HALKININ 10 TALEBİ

Yerli örgütlerinin açıkladığı ve protestolara katılan diğer kesimlerin de destek verdikleri 10 temel talep ise şöyle: 

  • Yakıt fiyatlarının düşürülmesi
  • Köylülerin banka borçları için finansal sistemde bir yıllık bir moratoryum
  • İstihdam ve çalışma haklarını güvence altına alınması
  • Tarım ürünleri için adil fiyatlar
  • Yerli bölgelerinde maden şirketi imtiyazlarının askıya alınması
  • Kolektif haklara saygı gösterilmesi
  • Stratejik hizmetlerin özelleştirilmemesi
  • Fiyat spekülasyonlarını kontrol etmek için politikalar geliştirilmesi
  • Sağlık ve eğitim için daha fazla bütçe
  • Halkın güvenliği artırmak için tedbirler alınması (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Dedeoğulları ailesinin cinayet faili Mehmet Altun'un evini polis mi aldı?

SONRAKİ HABER

Esenyurt’ta yaşayan yurttaşlar: Cüzdan da poşetler de boş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...