25 Haziran 2022 17:18

Bakan Bozdağ: Orman yangınlarında cezaların ele alınmasında fayda görüyoruz

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan orman yangını açıklaması: Cezaların yeniden ele alınmasında fayda görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın konuşmaları, bizim için ayrıca talimattır.

Bekir Bozdağ | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Orman yangınları her bir vatandaşımızı derinden üzmektedir. Cezaların yeniden ele alınmasında fayda görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın konuşmaları, bizim için ayrıca talimattır. Bakanlık olarak çalışmaya başladık. Çalışmalar somutlaşınca Cumhurbaşkanı'mız ve kamuoyuna açıklayacağız" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, programı için sabah saatlerinde Ağrı'ya geldi.

“BAKANLIK OLARAK ÇALIŞMAYA BAŞLADIK”

Ağrı'da basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te dün yaptığı "Caydırıcı bir ceza olmalı. Ben de diyorum ki ucu nere dayanıyor idama mı, idam olmalı" açıklaması üzerinden orman yangınlarının üzücü olduğunu vurguladı. Bozdağ, "Orman yangınları her bir vatandaşımızı derinden üzmektedir. Hepimizi üzmekte, ciğerlerimiz adeta cayır cayır yanmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı'mız dün yaptığı açıklamayla mevcut cezaların yeterli ve caydırıcı olmadığı konusunda kanaatini ortaya koydu. En ağır yaptırımı olan idam yaptırımı dahil her tür yaptırımın bu konuda değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Şu anki mevzuatımıza göre kasten orman yakanlara verilen cezanın alt sınırı 10 yıldan başlıyor, üst sınırı yok. Bir örgüt faaliyet çerçevesinde orman yakanların suçunun cezasının alt sınırı ise müebbet hapisten başlıyor. Bu cezaların yeniden ele alınmasında biz de Adalet Bakanlığı olarak fayda görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın konuşmaları bizim için ayrıca talimattır. Bakanlık olarak çalışmaya başladık. Çalışmalar somutlaşınca Sayın Cumhurbaşkanı'mız ve kamuoyuna açıklayacağız. TBMM de bu konuda gerekli adımları eminim ki atacaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yaptığı açıklamaların CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak tarafından eleştirmesini değerlendiren Bozdağ, "Sayın Öztrak, belli ki konuşmalarımızdan rahatsız olmuş. Türkiye'de tartışılan bir konuda, Adalet Bakanı'nın anayasa ve hukukla ilgili bir konuda konuşması kadar doğal bir şey olamaz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın 2023 seçimlerinde aday olamaz tartışmasını Millet İttifakı, bileşenleri ve onlara destek verenler televizyonlarda, gazetelerde, değişik mekanlarda yapıyorlar. Siyasiler de yapıyor, herkes yapıyor, onlar tartışıyor. Biz yapmıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızı 2023 seçimlerinde yenemeyeceğini anlayanlar, umutlarını Cumhurbaşkanı'mızın anayasal ve yasal olan adaylığını engellemeye bağlamış durumda. Bu fevkalade onlar için üzüntü verici bir durum. Meydana çıkmaktan, adil bir yarışa katılmaktan, milletin hakemliğine başvurmaktan, milletin verdiği karara rıza göstermekten kaçındıklarını gösteriyor" dedi.

“ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI ANAYASA VE YASALARA UYGUN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023'teki adaylığının, anayasa ve yasalara uygun olduğunu belirten Bakan Bozdağ, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın 2023'te aday olması anayasamıza da yasalarımıza da uygundur. Aykırı herhangi bir durum söz konusu değildir. Bunun pek çok nedeni var, sadece birkaç şey ifade etmek isterim. Bir, 2014'te yapılan seçim parlamenter sistemde yapılmış seçimdir. İki, sembolik yetkilere sahip cumhurbaşkanı seçimidir. Üç, sorumsuz cumhurbaşkanı seçimidir. Dört, parlamentodan ayrı yapılmış bir cumhurbaşkanı seçimidir. Yürütme organı olmayan bir cumhurbaşkanı seçimidir. 2017'de anayasa değişikliğiyle beraber cumhurbaşkanı seçiminde aday gösterme usulü değişti ve cumhurbaşkanı seçimine dair maddelerin tamamı değişti, yeniden yazıldı. Önceki seçimde cumhurbaşkanını partiler, grupları ve siyasi partilerin toplam oyu yüzde 5'e ulaşırsa onlar aday gösterebiliyordu. Son değişiklikle 100 bin seçmen imza topladığı takdirde aday gösterebilme imkanına kavuştu. Aday gösterme şartlarında değişiklik oldu. Önceden seçilenler ne yapıyordu, partisiyle ilişiği kesiliyordu. Sayın Cumhurbaşkanı'mız 10 Ağustos 2015'te seçilince partisiyle ilişiğini kesti ve genel başkanlık ile AK Parti üyeliğinden ayrıldı. Cumhurbaşkanı yürütme organı değildi. 2017 değişikliğinden sonra cumhurbaşkanı seçim usulü de değişti. Vekil sayısı 550'den 600'e çıkarıldı. TBMM seçimleriyle cumhurbaşkanı seçimlerinin birlikte ve aynı gün yapılması açıkça anayasaya yazıldı.” (Ağrı/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Körfez’de halkla konuştuk: Umutsuzluğu üstümüzden atıp, sözümüzü söylemeliyiz

SONRAKİ HABER

Afganistan depreminde son durum: Ölü sayısı 1200

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...