Uluslararası basın meslek örgütleri: Basın özgürlüğüne kabul edilemez saldırı
Diyarbakır'da 16 gazetecinin tutuklanmasına ilişkin ulusal ve uluslararası basın meslek kuruluşlarından tepkiler gelmeye devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER

Gazetecilerin tutuklanması protesto edildi: Mücadele sürecek

TGS ve DİSK Basın İş'ten tutuklamalara tepki: Meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız

Diyarbakır'da 16 gazeteci tutuklandı: Gerekçe, haber içeriği ve dili, yayın politikası
Diyarbakır’da 16 gazetecinin tutuklanması sonrası ulusal ve uluslararası basın meslek kuruluşlarından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) “Gazetecileri derhal serbest bırakın” açıklaması yaparken, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) “Basın özgürlüğüne yönelik kabul edilemez bir saldırı” ifadelerini kullandı.
"YARGI TACİZİ DEVAM EDİYOR"
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 8 Haziran’da Diyarbakır’da gözaltına alınıp tutuklanan gazeteciler hakkında büyük endişe duyduğunu açıklarken, gazetecilerin gecikmeden serbest bırakılması çağırısı yaptı.
IPI açıklamasında “Gazetecilerin 'terör örgüt propagandası' suçlamasıyla gözaltına alındığı bildirilirken suçlamalara yönelik detaylar henüz kamuoyuyla paylaşılmadı” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada gazetecilere yönelik soruşturma kapsamındaki suçlamalara dair detaylı bilgi verilmesi istendi.
IPI'nin Diyarbakır’da gözaltına alınan ve ardından tutuklanan gazeteciler hakkında büyük endişe duyduğunu belirten Türkiye Program Koordinatörü Renan Akyavaş gazetecilerin tutuklanmasına dair şunları söyledi:
"Soruşturma hakkında detaylı bilgiye ulaşmaya çalışıyoruz, ancak toplu gözaltılar Türkiye’nin güneydoğusundan haber yapan gazetecilere yönelik yargı tacizinin devam ettiğini açıkça gösteriyor”
CPJ: TUTUKLAMALAR, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE KABUL EDİLEMEZ BİR SALDIRI
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said de gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
CPJ, tutuklanan 16 gazeteciye ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında 22 kişinin 8 Haziran'da gözaltına alındığını hatırlatarak “Türkiyeli yetkililer, 15 gazeteci ve bir medya çalışanını hemen serbest bırakmalı” dedi.
Gulnoza Said de Türkiyeli yetkililere hitaben yaptığı açıklamada, “Diyarbakır'da görünürde hiçbir sebep yokken tutuklanan gazetecilerin hemen serbest bırakılması” çağrısında bulundu.
Said, konuyla ilgili şunları söyledi: “Gazetecileri bir gizlilik bulutu içinde tutuklayıp yargılamaları başlayana kadar belirsiz bir süre tutukluluk hallerini devam ettirmek basın özgürlüğüne yönelik kabul edilemez bir saldırı teşkil ediyor. Türkiye, çok az kanıt veya gerekçe ile gazetecileri tutuklamaktan ve tutuklu yargılamayı cezalandırma olarak kullanmaktan vazgeçmeli.” (MEDYA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et