14 Haziran 2022 21:03

Muğlalılar: Menteşe Belediyesi çimento fabrikası ruhsatını derhal iptal etmeli

Muğla’da yapımı devam eden çimento fabrikasına verilen yapı ruhsatının iptal edilmesini isteyen yöre halkı, Menteşe Belediyesi’nin kendilerine verilen sözü tutmasını istedi.

Fotoğraf: Direnç Özyurt

Reklam

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde 2021 yılında yapımı başlayan entegre çimento fabrikasında çalışmalar devam ediyor. Bölge halkı bir yandan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptali için hukuk mücadelesi ve bölgede 13 Nisan’da kurdukları çadırlarda direnişi sürdürürken, belediyenin verdiği ruhsatın iptali için bugün basın açıklaması düzenledi.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve yöre halkı Menteşe Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. “Çimento fabrikasına hayır” ve “Muğla’da çimento fabrikası istemiyoruz. Temiz hava solumak istiyoruz. Yeşilimize, zeytinimize, balımıza dokunma” pankartları açılan açıklamada ortak basın metnini Gamze Çetinkaya okudu.

“ÖNCELİKLE YAPI RUHSATI İPTAL EDİLMELİ”

Çimento yıkım projesine karşı doğayı ve yaşam alanlarını korumak için altı aydır mücadele ettiklerini, 64 gündür ise Bayır’da direniş çadırında gece gündüz nöbet tuttuklarını söyleyen Çetinkaya, “Yıkım projesinin durdurulması için ilk yapılması gereken Menteşe Belediyesinin verdiği ruhsatın iptal edilmesidir" dedi.

17 Mayıs 2022 tarihinde CHP Genel Merkezinde Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek yapı ruhsatının iptali için söz aldıklarını, 27 Mayıs tarihinde ise Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’la görüşerek bir hafta on günlük sürede amansız fakatsız sorunun çözüleceğinin sözünü aldıklarını hatırlatan Çetinkaya, Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu ile de görüşerek taleplerini dile getirdikleri bilgisini verdi.

"MÜCADELEMİZ, ÇİMENTOCU ŞİRKET MUĞLAYI TERK EDENE KADAR SÜRECEK"

Kendilerine verilen sözün üzerinden 18 gün geçmesine rağmen yapı ruhsatının iptal edilmediğini ifade eden Çetinkaya, çimento fabrikasının yapımının ise hızla devam ettiğine dikkat çekti.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un Menteşe Belediyesini ziyaret etmesini öğrendiklerini söyleyen Çetinkaya, “Talebimizi iletmek için burada topladık. Yıkım projesi bir an önce durdurulmalı ve doğamızın daha fazla katledilmesine izin verilmemeli. Mücadelemiz çimentocu şirket Muğla’yı terk edene kadar sürecek” dedi.

Menteşe Belediyesi ise, “Çimento fabrikası tekrar kurulamayacak şekilde hukuksal olarak takibi yapılacak ve iki hafta içinde ruhsatın iptal sağlanarak işlem sonuçlandırılacaktır” şeklinde açıklama yaptı. (Muğla/EVRENSEL)

Reklam