26 Mayıs 2022 09:19

Gebze'deki geri dönüşüm işçileri: Ekmeğimizin peşindeyiz, çalışmak istiyoruz

Gebze’deki geri dönüşüm emekçileri; tekel olmak isteyen bir firma, Gebze Belediyesi ve emniyetin baskısıyla çalışamaz duruma geldiklerini söylüyor.

Fotoğraf, Nizamametin Kaya'nın kişisel arşivinden alınmıştır.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Gebze’de kendi geri dönüşüm işini yapan emekçiler; tekel olmak isteyen bir firma, Gebze Belediyesi ve emniyetin baskısıyla çalışamaz duruma geldiklerini söylüyor. Bir şirketin kendilerine “Bana çalışmazsanız sizi çalıştırmam” şeklinde baskı yaptığını söyleyen emekçiler, “Biz çalışıp ekmeğimizi kazanmak istiyoruz” dedi.

Kocaeli Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Nizamametin Kaya, “Bir firma Gebze’de çalışan arkadaşlarımıza ‘Bana çalışmazsanız sizi çalıştırmam’ diyerek baskı uyguluyor. Bununla birlikte zabıtanın ve polisin baskısı da birleşince arkadaşlarımız çalışamaz duruma geldi. Günlerdir çalışamayan arkadaşlarımız var. O firmaya çalışsak kazandığımızın yarısını anca kazabiliriz. Gebze bölgesini komple almış durumdalar. Belediye ve emniyet ile iş birlikleri var. Böyle olunca diğer firmalar da ses çıkartamıyor. Zabıta bizlere ceza yazıyor ama o firmanın çalışanlarına karışmıyor. Mülteci emekçilerin bu işi yapmasına izin verilmiyor normalde ama bu şirket kendi bünyesinde mültecileri de çalıştırıyor” dedi.

"GÖZ YUMULUYOR"

Bu işi yıllardır yaptıklarını dile getiren Kaya, “Bu baskıya belediye de polis de göz yumuyor. Her şeye el koydular, bir çöp kaldı. Biz de çöpte kalmak için mücadele ediyoruz. Dönüşüm yapıyoruz aslında ama bize karşı çıkıyorlar. Bizim yapacağımız tek iş var, o da bu” diye konuştu.  

20 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Kaya, uzun süredir devam eden sorunlarına çözüm bulmak için Kocaeli Geri Dönüşüm İşçileri Derneğini kurduklarını da söyledi. Kaya şöyle devam etti: “Mayıs ayında resmi olarak faaliyete başladık. Sorunlarımız sürekli devam ediyor. Belediyeden izin alın diyorlar, izin almayınca ceza kesiyorlar. Belediyeye gidiyoruz en az bir yıl ikamet istiyor. Oysa bizim isteğimiz çok basit. Çalışmak istiyoruz. Önümüze çıkmasınlar. Nasıl yıllardır bu işi yaptıysak bundan sonra da yapmak istiyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

‘Tarım desteklenmezse üretimden kopuş hızlanacak’

SONRAKİ HABER

"Kızılbük’ü hâlâ kurtarabiliriz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...