18 Mayıs 2022 13:07

Lezita işçileri işten atmalara karşı iş bıraktı

Sendikalaşma sürecinde işten atmaların yaşandığı Abalıoğlu Lezita’da, işçiler fabrika önünde eylem yaparak tepki gösterdi.

Fotoğraf: Öz Gıda-İş

Reklam

Dilek OMAKLILAR
İzmir

İzmir Kemalpaşa’da bulunan, daha önce sendikalaşma sürecinde işçilerin işten atıldığı Abalıoğlu Lezita’da, yetki sürecinde de iki işçi işten atıldı. Tazminatsız bir şekilde telefonla aranarak işten çıkarıldıkları belirtilen işçiler fabrika önünde eylem yaparak işten atmalara tepki gösterdi. İçeride çalışan işçiler ise iş bırakarak işten atmaları protesto etti.

Öz Gıda-İş Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, yakın zamanda patronun üretime taşeronu sokmaya çalıştığını ve bunun işçiler tarafından tepkiyle karşılandığını söyledi. Şengün, “Taşeron işi yürütemedi ve mesai süresi çok uzadı. 15 saate varan mesailer oldu. Önceden de zaten Öz Gıda-İş’e üye oldukları için 20 işçi çıkarılmıştı. O işçilerden bir kısmı davalarını kazandı. İşe iade kararı verildi ancak işveren istinafa taşıdı. Üzerine de bu geldi. Taşeron uygulaması kalktı. Mesai konusunda sözler verildi ama dün itibariyle eylemlerde öne çıkan arkadaşlarımızdan 2 kişi işyerinde düzen ve huzuru bozmak bahanesiyle işten çıkarıldı” dedi.

PATRON JANDARMAYI ÇAĞIRDI, KAPILARI KİLİTLEDİ

İşten atmalara karşı işçilerin fabrika önünde eylem yapmak istediklerini ancak patronun jandarmayı çağırdığını ifade eden Şengün, “Sabah saatlerinden itibaren yaklaşık 200 arkadaşımız iş bıraktı. Ayrıca jandarma çağrıldı ve arkadaşlarımızı müdahale etmekle tehdit etti” dedi.

Ayrıca içeride üretimde bulunan işçilerin de dışarıda eylemdeki arkadaşlarına destek vermek için kapıya geldiğini ve bunun üzerine yönetimin kapıyı kilitlediğini aktardı. 

Şengün, işçilerin taleplerini “Atılan tüm işçilerin işe iadesi, işverenin bir an evvel sendikanın yetki tespitine yaptığı itirazı geri çekmesi ve masaya oturması, bugünkü eyleme katılanlar da dahil bundan sonra hiçbir işçinin işten çıkarılmaması” olarak sıraladı.

Reklam