10 Mayıs 2022 09:04

Evrensel’in haberinden iki gün sonra deniz kestanesi avcılığı yasaklandı

Deniz ekosistemi için önemli bir tür olan deniz kestaneleri avcılığının serbest bırakılması ile ilgili eleştiriler sonuç verdi. Evrensel’in haberinden iki gün sonra deniz kestanesi avcılığı yasaklandı

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Deniz ekosistemi için çok önemli bir tür olan deniz kestaneleri avcılığının serbest bırakılması ile ilgili eleştiriler sonuç verdi. Geçtiğimiz günlerde Su Ekosistemleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Herdem Aslan ile yaptığımız söyleşide Aslan, deniz kestanelerinin deniz ekosistemi için çok önemli kilit bir rolü olduğunu belirterek deniz kestanelerinin avcılığının derhal durdurulması gerektiğini dile getirmişti. Bu söyleşinin ardından Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 9 Mayıs 2022 tarihinde deniz kıyısı olan tüm il müdürlüklerine gönderilen yazı ile deniz kestanesi avcılığı yasaklandı.

EKOSİSTEM AÇISINDAN KİLİT ÖNEMDE

Deniz kestanelerinin avlanmasının serbest bırakılmasına dair Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün kararı ile ilgili söyleşi yaptığımız Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Herdem Aslan Deniz tabanında yaşayan bitkilerle beslenen deniz kestaneleri ortamın bitki popülasyonunu kontrol altında tutmak ve besleyici element döngüsü için önemli canlılar olduğuna dikkat çekmişti. Aslan; “Pek çok balık için de önemli bir besin kaynağıdır. Besin ağındaki bu yeri nedeniyle deniz ekosistemi için çok önemli bir kilit türdür. Deniz suyu sıcaklığının artması, deniz suyunun asitleşmesi ve yabancı türlerin varlığına çok çabuk tepki veren sağlıklı bir deniz ekositemi için gösterge olan bir türdür. Sayıları çok arttığı zaman da ortamdaki bitki popülasyonunu azaltıp, özellikle kayaların çıplak kalmasına ve dolayısıyla biyoçeşitliliğin ve ekosistem servislerin fakirleşmesine de yol açabilir. Ülkemizin 1984 yılında taraf olduğu Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi (BERN)’nin Ek III’üne göre koruma altındadır” demişti. Aslan “Türün varlığını devam ettirebilmesi için tüm avcılık faaliyetlerinin acilen durdurulması gerekmektedir” demişti.

“DENİZ KESTANESİ AVCILIĞI/TOPLAYICILIĞI YASAKLANMIŞTIR”

7 Mayıs tarihli Evrensel'de çıkan bu söyleşinin hemen ardından 9 Mayıs tarihinde Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından deniz kıyısı olan tüm müdürlüklere “deniz kestanesi avcılığı” konulu bir yazı gönderildi. Genel Müdürlük yazısında Marmara Denizi'nde meydana gelen müsilaj patlaması için hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı (MDEP) kapsamında Bakanlığın sorumluluğunda yer alan eylemlere ilişkin çalışmaların yürütülmekte olduğu belirtilerek, ”Marmara denizinde yürütülen balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli yapılması ve koruma alanlarının genişletilmesi de Bakanlığımız sorumluluğundaki eylemler arasında yer almaktadır. Bu kapsamda, Marmara denizindeki balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli devamının sağlanması amacıyla, Marmara denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren; ticari amaçlı denizkestanesi avcılığı/toplayıcılığı yasaklanmıştır” ifadelerine yer verildi.

ÖNCEKİ HABER

Mithat Sancar: Milyonlarca sığınmacı Suriye iç savaşını tahrik eden yayılmacı politikanın sonucu

SONRAKİ HABER

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 8,4 milyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...