09 Mayıs 2022 09:40

Almanya’da Schleswig-Holstein eyaletinde seçimleri kazanan CDU oldu

Kuzey Almanya’da bulunan Schleswig-Holstein eyaletinde parlamento seçimlerini Hristiyan Demokrat Birlik partisi kazandı. En ağır yenilgiyi ise Sosyal Demokrat Parti aldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kuzey Almanya’da bulunan Schleswig-Holstein eyaletinde pazar günü yapılan parlamento seçimlerinin kazananı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi oldu. Seçimlerde en ağır yenilgiyi ise Sosyal Demokrat Parti (SPD) aldı. CDU, oylarını beş yıl önceki seçimlere göre yüzde 11,4 artırırken, SPD yüzde 11,3’ünü kaybetti.

Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre CDU kullanılan oyların yüzde 43,4’ünü alarak açık arayla birinci olurken, SPD ise ancak yüzde 16 oy alabildi. Böylece SPD eyalet tarihinin en düşük oyunu almış oldu. Seçimlerin ikinci partisi ise oylarını beş yıl öncesinde göre yüzde 5,4 artırarak yüzde 18,3 oya yükselten Yeşiller oldu.

Beş yıl öncesine göre yüzde 5,1 oy kaybettiği halde yüzde 6,4 oyla meclise girmeyi başaran Hür Demokrat Parti’nin (FDP) önümüzdeki dönem CDU ile koalisyon kurması bekleniyor. 

Daha önce eyalet parlamentosunda temsil edilen ırkçı-milliyetçi Almanya için Alternatif (AfD) partisi de yüzde 1,5 oy kaybederek yüzde 4,4 ile barajın altında kaldı. Böylece parlamentoda yer almayacak.

Eyalette Yeşiller’in kazandığı üç doğrudan milletvekillerinin dışındakileri CDU kazandı.

Beş yıl önceki seçimlere göre yüzde 2,1 oy kaybeden Sol Parti ise bu seçimlerde ancak yüzde 1,7 alabildi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra eyaletin başkenti Kiel’de bir açıklama yapan CDU’nun eyalet başbakanı adayı Daniel Günther, “Tartışmasız bir şekilde seçimlerin kazananı CDU’dur. En son 40 yıl önce eyalette bu denli yüksek oy almıştık” dedi.

Günther, beş yıl önce FDP ve Yeşiller’in katılımıyla oluşturduğu koalisyon sayesinde eyalet başbakanlığı koltuğunda oturuyor. Ayrıca genç yaşta olduğu için CDU içinde önümüzdeki dönemlerde daha üst düzeylerde görevler üstlenebilecek bir siyasetçi gözüyle bakılıyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MetroPOLL Araştırma: Halk TÜİK'in enflasyon verilerine inanmıyor

SONRAKİ HABER

Gıda krizine karşı önlem çağrısı: Yıllık gıda enflasyonu yüzde 89,10

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...