09 Mayıs 2022 16:10
Son Güncellenme Tarihi: 09 Mayıs 2022 21:07

Erdoğan: 1 milyon kişinin dönmesi için Suriye'de 200 bin konut inşa edilmesini sağlıyoruz

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Uluslararası yardım kuruluşlarının finansmanıyla Suriye topraklarında 200 bin konut inşa edilmesini sağlıyoruz" dedi.

Ekran görüntüsü, Cumhurbaşkanlığının canlı yayınından alınmıştır.

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde toplandı. Beştepe'deki sarayda gerçekleşen toplantı saat 16.55'te başladı, 20.00'de sona erdi.

Gündeminde mültecilerle ilgili tartışmalar ve ekonomik gelişmelerin yer aldığı toplantı sonrası Erdoğan açıklama yaptı.

Erdoğan, açıklamasında, artan konut fiyatlarına dair satın alacak kişilere ve müteahhitlere yönelik düşük faizli krediler içeren yeni paketleri duyurdu.

Suriyeli mültecilere yönelik ise önce "Bay Kemal ne diyor? 'Biz bunların hepsini tekrar Suriye'ye süreceğiz, geldikleri yere göndereceğiz.' Bunları yapamayacaksın. Bunları yapmaya hiçbirinizin de gücü yetmez. Zira biz ensar kültürüyle yetişmişiz. Biz muhacir kültürünün ne olduğunu çok iyi biliriz" dedi. Ardından ise "Uluslararası yardım kuruluşlarının finansmanıyla Suriye topraklarında 13 ayrı yerde okuluyla, hastanesiyle, sanayisiyle, tarımıyla gereken tüm altyapıya sahip 200 bin konut inşa edilmesini sağlıyoruz. Amacımız halen ülkemize yaşayan 1 milyon Suriyelinin tüm insani şartlara sahip bu şehirlere geri dönüşünü temin etmektir" açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın açıklamarından öne çıkanlar şöyle:

"Vatandaşlarımızın hayat pahalılığı sebebiyle zor günler geçirdiğini biliyoruz. Temmuz ayında yapılacak enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle dar gelirlilerin alım gücünü biraz daha iyileştireceğiz.

İLK EVİNİ ALACAKLARA 10 YIL VADELİ KONUT KREDİSİ

"Son dönemde konut inşasında yavaşlama ve konut fiyatlarında çok büyük artışlar yaşandı. Üç paket sunuyoruz. Birinci paketle ilk defa ve tek konut sahibi olacak vatandaşımıza, iki milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz."

DÖVİZİNİ ALTININI BOZDUR, KONUT KREDİSİ AL

"İkinci paket birinci ve ikinci el konutları da kapsıyor. Konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların Merkez Bankasına satılarak karşılanması şartıyla alınacak konutlar bu paketten yararlanabilecek. Konut değeri iki milyon lirayla sınırlı bu paket, 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi içeriyor. Bu paketin bir amacı da döviz ve altın varlıklarının TL'ye dönüşümünü teşvik etmektir."

PROJELERİNİ TAMAMLAMAMIŞ MÜTEAHHİTLERE 20 MİLYAR LİRALIK KAYNAK

"Üçüncü paketimiz inşaat sektörüne yönelik. Mayıs ayı başı itibarıyla asgari yüzde 40'ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50'si satılmamış inşaat projelerinin bir an önce tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık bir kaynak ayırdık. Bir yıl boyunca konut fiyatlarını internet sitelerinde duyurdukları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren firmalarımız belli bir rakama kadar ve 36 ay vadeyle bu finansmandan yararlanabilecek. Böylece kısa vadedeki konut arzının artmasını, böylece fiyatların dengeye gelmesini hedefliyoruz."

TOKİ'YE SOSYAK KONUTLAR İÇİN 30 MİLYAR LİRALIK FİNANS SAĞLANACAK

"Sosyal konut projeleri için TOKİ'ye 30 milyar liralık finans sağlayacağız. Sosyal konut projelerimizin istismarını önlemek için de bu yolla edinilen konutların 5 yıl süreyle satışına izin vermeyeceğiz. "

"MÜTEAHHİTLERE KÜÇÜK PARSELLER İÇİN KREDİ VERİLECEK, BU ALANLAR BAZI VERGİLERDEN MUAF OLACAK" 

"Ayrıca küçük ölçekli müteahhitlere şehir içindeki küçük parsellere konut yapabilmeleri için metrekaresini belli bir fiyatın üzerinde satamamaları şartıyla uygun maliyetli kredi kullandıracağız. Bu tür alanların rezerv konut alanı ilanı yoluyla çeşitli vergilerden istisna olmasını temin ederek maliyetlerin düşürülmesi yoluna da gideceğiz. Bu konutlar da 5 yıl süreyle konut tahdidine tabi olacaktır."

KENTSEL DÖNÜŞÜME YÖNELİK KREDİ

"Ada düzeyinde sadece hak sahiplerine yönelik uygun maliyetli kredilerle kentsel dönüşüm projelerini hızlandıracağız. Özellikle hak sahipleri ile müteahhitlerin bir araya gelerek yürütecekleri bu projelerin denetimlerini de daha sıkı şekilde gerçekleştireceğiz."

"AĞUSTOS AYINDAN İTİBAREN VATANDAŞLARA YERLİ ÜRETİM PASAPORTLAR VERİLECEK"

"Bir diğer husus yerli ve milli pasaport üretimidir. Çip krizi sebebiyle tedarik imkanları zorlaşan pasaport üretimini ülkemizde gerçekleştirecek altyapıyı kurduk. Dünyanın en güvenli pasaportlarından biri olan yeni pasaportumuzun sayfaları Topkapı Saray'ı ile başlayıp Birinci Meclis ile sona eriyor ve tam ortasında da Ayasofya Camisi bulunuyor. Ağustos ayı itibarıyla vatandaşlarımıza verilmeye başlayacak yeni pasaprotumuzun da hayırlı olmasını diliyoruz."

"3 MİLYON 700 BİN SURİYELİ BİZİM KARDEŞİMİZDİR, SAHİP ÇIKACAĞIZ"

"Bay Kemal ne diyor? 'Biz bunların hepsini tekrar Suriye'ye süreceğiz, geldikleri yere göndereceğiz.' Bunları yapamayacaksın. Bunları yapmaya hiçbirinizin de gücü yetmez. Zira biz ensar kültürüyle yetişmişiz. Biz muhacir kültürünün ne olduğunu çok iyi biliriz. Şu anda 3 milyon 700 bin Suriyeli bizim kardeşimizdir ve biz bu kardeşlerimize sahip çıktık, sahip çıkıyoruz ve sahip çıkacağız Bay Kemal. Biz bu kardeşlerimizle ensar kültürü muhacir kültürü içerisinde yolumuza devam edeceğiz. Asla da taviz vermiyoruz. Çünkü biz şuna inanıyoruz: İnananlar kardeştir ve kardeşliğimizi koruyacağız."

"200 BİN KONUT PROJESİYLE 1 MİLYON SURİYELİNİN GERİ DÖNÜŞÜNÜ TEMİN ETMEYİ AMAÇLIYORUZ"

"Mesela Körfez Savaşı başladığında Irak'tan ülkemize gelen 1 milyon kişinin tamınına yakını savaşın ardından evlerine geri döndü. Suriye'deki iç karışıklığın ardından yaklaşık 4 milyon kişi ülkemize geldi. İşte şimdi Suriye'nin kuzeyinde biriket evleri yapıyoruz. Mümkün olduğunca fazla yapmaya da gayret edeceğiz. Çatışmaların sürdüğü Suriye'nin istikarara kavuşması için her türlü gayreti gösteriyoruz. Bugüne kadar ülkemize gelen Suriyelilerden 500 bini sınırlarımıza bitişik bölgelerde güvenli hale getirdiğimiz bölgelere geri dönüş yaptı. Uluslararası yardım kuruluşlarının desteğiyle, 4 milyon kişinin de İdlib başta olmak üzere bulundukları yerlerde kalmalarını sağlıyoruz. Buna rağmen İdlib'deki gerilimin ve güvensiz ortamın sürmesi ülkemizdeki Suriyeli sayısının belirgin şekilde azalmasının önüne geçti. Antalya'da 2015 yılında yapılan G20 zirvesine katılan liderlere, Suriyeli sığınmacılar için bu ülkenin topraklarında süratle 1 milyon kişinin iskanını sağlayacak şehirler inşa edilmesi teklifinde bulunmuştuk. Maalesef özellikle de batı ülkeleri sığınmacıları kendi sınırlarından uzak tutmak için yaptıkları harcamanın çok azıyla hayata geçirilebilecek bu projeye gereken desteği vermediler. Türkiye bu yükün büyük bir bölümünü hem kendi sınırları içinde hem de Suriye topraklarında üstlenmek zorunda kaldı.

Geçen yıl sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Suriye topraklarında çok zor şartlarda yaşayan insanlar için 100 bin biriket ev yapma projesini başlattık. Proje kapsamında 57 bin biriket evi tamamladık, 20 bini ile ilgili çalışmalar sürüyor. Kalan 23 bini de en kısa sürede yapacağız. Bu sayıyı artırmamız mümkün olabilir. 

Uluslararası yardım kuruluşlarının finansmanıyla Suriye topraklarında 13 ayrı yerde okuluyla, hastanesiyle, sanayisiyle, tarımıyla gereken tüm altyapıya sahip 200 bin konut inşa edilmesini sağlıyoruz. Amacımız halen ülkemize yaşayan 1 milyon Suriyelinin tüm insani şartlara sahip bu şehirlere geri dönüşünü temin etmektir. Yaptığımız araştırmalar, bu geri dönüş için 1 milyondan çok daha fazla kişinin gönüllü olduğunu göstermektedir." (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da trafikte yoğunluk

SONRAKİ HABER

Furkan Vakfı Kurucusu Alparslan Kuytul, tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa