Denizler, Kartal Meydanı’nda düzenlenen etkinlikle anıldı | “Halk ittifakını kurmaya çağırıyoruz”

EMEP İstanbul İl Örgütü ve İstanbul Emek Gençliği, Kartal Meydanı'nda düzenledikleri etkinlikle Denizleri andı, faşizmin yenilgisini kutladı. EMEP Genel Başkanı Akdeniz, "Halk ittifakı" çağrısı yaptı.

08 Mayıs 2022 18:15
Son Güncellenme Tarihi: 08 Mayıs 2022 23:51
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Örgütü ve İstanbul Emek Gençliği idam edilişlerin 50. yılında Denizleri anmak ve faşizmin yenilgisini kutlamak için Kartal Meydanı'nda konser düzenledi.

Etkinlikte konuşan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, "Yarın bizim olacak, yarın işçi sınıfının olacak, yarın halkın olacak. Gelin bu ideallerinizi yerine getirmek için işçi sınıfının devrimci programı etrafında, Denizlerin açtığı yolda Emek Partisinde birleşin. Memleketi değiştirelim, dünyayı değiştirelim" dedi.

"Yusuf, Hüseyin, Deniz; sürüyor, sürecek mücadelemiz", "Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm yolunda bitmeyen yürüyüşün adıdır onlar", "İşsizlik, depresyon, tarikat yurtları kaderimiz değil! Birleşelim, örgütlenelim, değiştirelim" pankartları açılan etkinlikte sık sık “Faşizme ölüm, halka hürriyet”, “İş, ekmek, özgürlük”, “Denizlerden Erdal’a gençlik emeğin saflarında”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları atıldı.

Etkinliğe EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz’in yanı sıra TKP, TKH, Halkevleri, Sol Parti, HDP yöneticileri, Hasat Sanat Atölyesi, Genel İş 2 No’lu Şube ve Eğitim-Sen yöneticileri ile çok sayıda işçi ve emekçi katıldı.

“6 MAYIS ENİNDE SONUNDA BİR ZAFER GÜNÜ OLACAKTIR”

İlk sözü alan Emek Gençliği MYK Üyesi Hazal İlik "Bu tıpkı Denizler gibi, yeni insanların filizlerinden, Nazi işgaline karşı ülkesini savunan 18 yaşında bir kadın partizanın, Nazi çeteleri tarafından gördüğü işkencelere rağmen son sözleri ‘Biz iki yüz milyon insanız. Hepimizi asamazsınız. Vakit varken teslim olun. Zafer bizim olacak’ olan Tanya’nın öyküsü. Bu bir rüya değil. Bu bir hayal değil" dedi.

Yıllar sonra Denizler için şarkılar söylemeye, onların sloganlarını atmaya devam ettiklerini vurgulayan İlik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Onlar bir avuç sermayedar ve iktidardaki sözcülerinden ibarettirler. Ve korkmakta haklılar. Korku ve endişe onları tüketirken, büyüyecek ve gelişecek biziz, biz burjuvazinin egemenliğine son verecek tek güç olan işçi sınıfının gençliğiyiz. Her kim ki dünyanın gidişatından memnun değilse, yaşadığı haksızlıklara, adaletsizliklere karşı öfke duyuyorsa yanımıza gelsin. Her kim ki üniversitesine, geleceğine, coğrafyasına, doğasına sahip çıkmak istiyorsa, Emek Gençliği’nin yoldaşlığında yeri çoktan hazırdır. Denizlerin yoldaşları sizleri bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesini büyütmeye çağırıyor. Mayıs ayı, halkların mücadelesinin ve yenilgilerinin ayıdır. 6 Mayıs ise eninde sonunda bir zafer günü olacak. Yarın bütün dünya bizim olacak."

AKDENİZ: CENNETİ BU DÜNYAYA, ANNELERİN AYAĞINA GETİRMEK İÇİN TOPRAĞA DÜŞTÜLER

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz konuşmasına Anneler Günü’ne değinerek başladı ve şunları dile getirdi:

“Sizi de bir ana doğurmadı mı? Analara kıymayın efendiler. Anneler Günü’nüz kutlu olsun. Roboski annelerinin de anneler günü kutlu olsun, Berkin'in annesini yuhalattılar, Gülsüm Elvan'ın da anneler günü kutlu olsun. Fadime Ana’nın anneler günü kutlu olsun. Soma'da, Ermenek'te iş cinayetlerinde evlatlarını kaybeden madenci annelerinin anneler günü kutlu olsun. Deniz'i Deniz yapan, Yusuf'u Yusuf yapan, Hüseyin'i Hüseyin yapan annelerin ellerinden öpüyoruz. Onları saygıyla selamlıyoruz. 'Cennet annelerin ayakları altındadır' dediler ama bu dünyayı birçok annemize cehennem kıldılar. İşte Denizler, Yusuflar, Hüseyinler cenneti bu dünyaya, yer yüzüne, annelerin ayağına getirmek için toprağa düştüler. Onlara selam olsun.”

“MAFYADAN, FAŞİST ÇETELERDEN KAHRAMAN OLMAZ, HALK DÜŞMANI OLUR”

Mafya liderlerinin kahraman olarak gösterilmeye çalışıldığını belirten Akdeniz, “Denizlerden bu yana, 6. Filo'yu denize döken gençlerden bu yana her hak mücadelesinde, her grevde, her öğrenci eyleminde bunlar faşist çeteler olarak örgütlendiler ve öğrencilerin üzerine sürüldüler. Onlardan kahraman olmaz. Onlardan halk düşmanları olur. Çocuklarınızı Denizlerin yoluna verin, çocuklarınızı Emek Gençliği saflarına verin, bakın görün çocuklarınız nasıl özgürleşiyor” dedi.

“TEK ADAM YÖNETİMİNDEN KURTULACAĞIZ”

Akdeniz, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

“Denizleri boşa asmadılar, 12 Mart darbesinin arkasından TÜSİAD kuruldu, 12 Eylül darbesinden sonra patronların örgütlerinin temsilcisi, 'Bugüne kadar hep işçiler güldü, biraz da biz güleceğiz' dedi. Bunun için yaptılar. O zaman da Erdal Eren'i katlettiler. AKP'li yıllarda 200 bin işçinin grevini yasakladılar, üniversitelere, belediyelere kayyum atadılar. Tek adam yönetimini getirdiler. Ama bizler söz veriyoruz, bu bitmeyen yürüyüşte, bu sönmeyen ateşte, bu ülkeye bağımsızlığı, demokrasiyi, özgürlüğü ve bu dünyaya sosyalizmi mutlaka getireceğiz. Tek adam yönetiminden hep birlikte kurtulacağız.”

“HALK İTTİFAKINI KURMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

“Tek adam gidecek, birleşeceğiz. Ama yerine ne gelecek. Biz çok parlamentolar gördük, öyle güçlendirilmiş parlamentolarla Türkiye çıkış yolu bulamaz. O parlamentolarda bir el kaldırdılar yetmedi, ikişer el kaldırdılar, üçe üç dediler, Denizleri öyle astılar. Bunları unutmayacağız, o idam fermanına imza koyanları unutmayacağız. Yüzleşme olmadan helalleşme yok. O yüzden diyoruz ki restorasyon projelerine hayır. Eski düzenin yeniden ayağa kaldırılmasına hayır. Kurucu meclis istiyoruz. Halk demokrasisine dayanan bir demokratik anayasa istiyoruz. Halkın, işçilerini köylülerin, öğrencilerin, kadınların örgütlü olduğu bir Türkiye istiyoruz. Biz buna halk iktidarı diyoruz. Bunun için sizleri Denizlerin yolundan bağımsız, eşit, özgür bir Türkiye için, Türk ve Kürt halklarının kardeşliği için birleşmeye çağırıyoruz, halk ittifakını kurmaya çağırıyoruz. Güçlüyüz, gücümüzü fabrikalardan alıyoruz. Bizi kutuplaştırmaya çalışıyorlar. Bütün ayrımlara son. Birleşeceğiz, hakkımız için, özgürlüğümüz için, ekmeğimiz için birleşeceğiz. AKP'ye, MHP'ye oy veren emekçi kardeşlerime de sesleniyorum: Türkiye'nin çıkış yolu ekmek mücadelesinde, hak mücadelesindedir. Gelin birleşelim, birleşik emek cephesini kuralım.”

“YARIN İŞÇİ SINIFININ OLACAK”

“Dolmabahçe'de binler yürüdü 50. yılda, Ankara Karşlıyaka'da Denizlerin mezarı başında binler toplandı, İzmir'de dün 5 bin İzmirli bir araya gelerek Denizleri andı, muazzamdılar. Onların selamını da getirdim size. Umutsuz olmayın, umutsuz olmayalım. Yarında kaos var, yarında geleceksizlik var diyenlere inanmayın. Yarın bizim olacak, yarın işçi sınıfının olacak, yarın halkın olacak. Gelin bu ideallerinizi yerine getirmek için işçi sınıfının devrimci programı etrafında, Denizlerin açtığı yolda Emek Partisinde birleşin. Memleketi değiştirelim dünyayı değiştirelim."

Akdeniz’in konuşmasının ardından Esenyalı Erbane Kadın Topluluğu, Emek Gençliği Korosu, Mercan Selçuk Dans Topluluğu'ndan dansçılar ve Ozan Çoban sahne aldı.

(İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

10 Ekim'de katledilen Dilan Sarıkaya doğum gününde unutulmadı

SONRAKİ HABER

Feray Şahin’in annesi Anneler Günü'nü kızının mezarı başında geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...