01 Mayıs 2022 06:22

Liseli gençler uzun çalışma saatleri ve niteliksiz eğitimden şikayetçi

İzmir'de MESEM öğrencileri çalışma saatlerinin uzunluğundan, Anadolu lisesinde okuyanlar ise her şeyin pahalı olmasından ve eğitimin niteliksizliğinden şikayetçi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Selin KURŞUN
İzmir

İzmir Narlıdere’de liselilerle yaşadıkları sorunları ve taleplerini konuştuk. MESEM öğrencileri çalışma saatlerinin uzunluğundan şikayetçi olurken, Anadolu lisesinde okuyanlar ise her şeyin pahalı olmasından ve eğitimin niteliksizliğinden söz etti.

Arkas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan bir MESEM öğrencisi, “Haftada 4 gün çalışıyorum, 1000 lira para alıyorum. Yemek ve yok parası ayrıca vermiyorlar. Çay içmek istesek bir kafede 7 lira, onu zaten veremem” diyor.

“15 YAŞINDAYIM, 10 SAAT ÇALIŞIYORUM”

Çalışma şartlarının zorluğundan söz eden MESEM öğrencisi, “Dışarıda çalışıyoruz. Kışın soğuk havada daha zor oluyordu. Ben daha 15 yaşındayım, 10 saat çalıştığımız oluyor” diyerek durumunu anlatıyor.

1 Mayıs'a katılmak, geleceğine dair bir mücadele yürütmek mevzusunda ise, “Geleceğimi düşüne düşüne unuttum, bu saatten sonra çok da önemli değil” ifadelerini kullanıyor.

“BİR TEST KİTABI BİLE ALAMIYORUZ”

Mehmet Seyfi Anadolu Lisesi’nde okuyan bir öğrenci de hem okuyup hem çalıştığını, parasını ise kimi zaman alamadığı ifade ediyor. Geleceğine dair kaygıları olduğunu belirterek, “Ulaşım pahalılığı, ekonomik pahalılık bizi çok zorluyor. Ne dışarıya çıkıp rahatça eğlenebiliyoruz, kahve, çay bile çok pahalı, ne de bir test kitabı alabiliyoruz” diyor. “Biz bayramları kutlarken hâlâ çalışmak zorunda kalan bir sürü arkadaşımız oluyor. Hepimizin hakları var” diye ekliyor. 

Reklam