29 Nisan 2022 07:57

Bilet fiyatlarındaki artış yüzde 80'leri buldu, vatandaş otobüse bile binemiyor

Otobüs bilet fiyatlarındaki artış yüzde 80'leri buldu, otogarların doluluk oranı yüzde 50’de kaldı. Otobüse binemeyen vatandaşlar treni tercih etmeye başladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

15 Temmuz Şehitler Otogarı'nda Ramazan Bayramı öncesi beklenen yoğunluk olmadı. Buna karşılık, trenlerde bayram yoğunluğu yaşandığına dikkat çekildi.

Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı (TOF) Mustafa Yıldırım, bilet satışlarının geçen haftaya göre biraz daha iyi olduğunu ancak geçmiş yıllara göre beklenen seviyeye ulaşılamadığını söyledi.

ÇIKMASI GEREKEN OTOBÜS SAYISI 2 BİN 500 OLMASI GEREKİRKEN 1300 

Otogarda bugün çıkış yapması gereken otobüs sayısının 2 bin 500 olması gerektiğini dile getiren Yıldırım, "Çıkması gereken otobüs sayısı 2 bin 500 ancak 1100 otobüs çıkıyor. Bugün 1300'lere çıktığı söyleniyor. Tatilin bölünmesinden dolayı insanlar 'bu kadar para vereceğim, gideceğim, 3 gün sonra geri geleceğim' diye gitmeyenler de oldu. Tam salgından kurtulduk, pandemi etkisini azalttı, ağır bir kıştan çıktık. Herkeste tatil arzusu olacak diye beklerken normal günleri ancak yaşayabiliyoruz" ifadelerini kullandı. 

BİLET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 80'İ BULDU

Yıldırım, "Otogarda beklenen yoğunluk yok. Beklentimizin yüzde 50'sini bulmuş durumdayız. Tatil uzatılsaydı bugün sayılar yüzde 20-30 daha fazla olabilirdi diye düşünüyorum, çünkü masraf çok, süre kısa. Bilet fiyatlarındaki artış yüzde 80'leri buldu. Bize ÖTV, köprü-otoyol indirimi yapsınlar biz de bunu vatandaşa yansıtalım. Vatandaşın satın alma gücünü aşmayalım, bize daha çok yolcu lazım, daha çok para lazım değil" dedi. 

Yıldırım, "Otobüsler parklarda yatıyor, onların çalışması lazım" diye konuştu.

“3-4 KİŞİLİK BİR AİLE GİDİP GELSE EN AZ 5 BİN LİRA…”

Otobüs firması çalışanı Rıdvan Gülgeldi, "Bayram yoğunluğu yok. Ek sefer bile yapamıyoruz. Diğer bayramlara göre yoğun değiliz. Bilet fiyatları yüksek ama otobüsçüyü kurtarmıyor. Gidiş var, dönüş olmuyor. Boş geliyor” dedi.

Otobüs şoförü Musa Özen de, "Bu bayram fiyatlardan dolayı yoğunluk yok. Geçen bayramlarda bu zamanlarda çok yolcu götürüyorduk ama şimdi yok. Hiçbir arada ek sefer yok. Mersin'e biletler 400-500 lira arası” diye konuştu.

Şoför Hakan Utku da, "Bu bayram diğer bayramlara göre boş, yollar bile bomboş. Önceden kalabalıktan otogara giremiyorduk şimdi kimse yok. Dün gece Ankara Otogarı'na girdim otobüs yoktu. 400 lira bir bilet. 3-4 kişilik bir aile gidip gelse en az 5 bin lira gidiş geliş yol parası olacak" ifadelerini kullandı.

TRENLERDE BAYRAM YOĞUNLUĞU 

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık AŞ tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, Ramazan Bayramı nedeniyle artan yolcu talebinin karşılanabilmesi için trenlere ek sefer konularak kapasite artışına gidildiği ifade edildi.

Yapılan açıklamada, "29 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında ana hat ve bölgesel trenlerde de ek seferler düzenlenecek. Bayram tatili süresince ana hat ve bölgesel trenlerde toplam 580 vagon ilaveyle 34 bin 800 kapasite artışı sağlanacak. Bayram nedeniyle yapılan kapasite artışından toplam 45 bin 528 yolcu yararlanabilecek. Bayram ilaveleri ile birlikte şehirlerarası hizmet veren günlük yolcu sefer sayısı 272'ye çıkarılmış olup günlük 75 bin koltuk kapasitesi ile hizmet verilmektedir. 29 Nisan ile 8 Mayıs dâhil yer numaralı satış yapılan yolcu trenlerinin yüzde 92'si dolmuştur. Sadece kısa mesafe ve bölgesel satış değerlendirmeleri günlük yapılmaktadır. Ayrıca bilet satış sitelerimizi günlük 1,5 milyona yakın kişi ziyaret etmeye başlamış bu alanda rekor kırılmıştır" denildi.

THY'DEN AÇIKLAMA

Türk Hava Yolları (THY) da, Ramazan Bayramı tatilini kapsayan 30 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında 259 ek sefer gerçekleştirileceğini açıkladı.

Operasyonlarını yurt dışında 279, yurt içinde ise 50 şehirde sürdüren Türk Hava Yolları, 2-4 Mayıs tarihleri arasındaki Ramazan Bayramı'nı da kapsayan 30 Nisan-8 Mayıs tarihleri aralığında 259 ek sefer düzenleyeceğini belirtti.

Yurt içinde en çok tercih edilen noktalar Antalya, Trabzon, Gaziantep ve Diyarbakır olurken; yurt dışında ise İtalya, Karadağ, Makedonya ve Sırbistan tercihlerde öncelikli yerini aldı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

"Rakılı fotoğraf" paylaşan Pegasus çalışanları hakkında soruşturma başlatıldı

SONRAKİ HABER

Galatasaray'da seçim iptal oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...