26 Nisan 2022 10:14

Sol, sosyalist parti ve örgütlerden Gezi kararına tepki: Verilen cezalar halk vicdanında yok hükmündedir

Gezi davasında verilen cezalara tepki gösteren sol, sosyalist parti ve örgütler, "Verilen cezalar halk vicdanında yok hükmündedir. Gezi'yi savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel

Paylaş

Gezi davasında tutuklu yargılanan Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi 18'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.Karara sol sosyalist parti ve örgütlerden tepki geldi.

EMEP: GEZi DAVASINDA VERiLEN CEZALAR HALK ViCDANINDA YOK HÜKMÜNDE

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekti:

“Verilen cezalar halk vicdanında yok hükmündedir. Birleşe birleşe kazanacağız.

Tek adam yönetiminin ‘adalet’ cilasının son kalıntıları da döküldü. Yargı kararlarının siyaseten ve iktidar sözcülerinin talimatlarıyla verildiği, Gezi davasında olduğu gibi beraat kararları sonrası ‘olmadı baştan’ yargılamaların tekrar nasıl devreye sokulduğu artık herkesin malumudur.

Gezi Direnişi bir hak mücadelesidir. Gezi Direnişi adil yargı, demokrasi, doğanın ve çevrenin korunması için milyonların sokaklara dökülmesidir. Bugün verilen ağır cezalar, insanların aynı taleplerle bir daha sokaklara çıkmaması için verilmiştir. Ama hak ve özgürlükler için başka bir yol yoktur. Haklarımızı savunmaya devam edeceğiz.

1 Mayıs meydanlarında toplanacak yüz binler tek adam yönetimine ve sermaye düzenine en iyi yanıt olacaktır. Birlikte kazanacağız, halk kazanacak!”

SOL PARTİ: YENİ BİR OHAL ALTINDA ÜLKENİN KADERİNE EL KOYMA GİRİŞİMİNİN BİR PARÇASIDIR

Karar sonrası SOL Parti’den yapılan açıklamada, "Gezi kararı, yeni bir OHAL altında ülkenin kaderine el koyma girişiminin bir parçasıdır. Başaramayacaklar. Gezi'nin birleşik ve dayanışmacı mücadele anlayışıyla bu karanlığa son vereceğiz. Zorbalar kalmaz gider, Gezi’yi savunuyoruz, arkadaşlarımızın yanındayız" ifadelerine yer verildi.

TKP: HALKIN DİRENME HAKKI MAHKUM EDİLEMEZ

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Gezi davasında mahkemenin kararının geçersiz olduğunu belirterek "Halkın direnme hakkı mahkum edilemez!" dedi.

Açıklamada "Haziran Direnişi bu uydurma kararı alındığı anda gayrimeşru ilan edecek kadar büyük ve haklı bir halk direnişidir. Mahkemenin Gezi davasında açıkladığı karar geçersizdir. AKP halka ve aydınlığa düşmandır! Halkın yağma, sömürü, işbirlikçilik ve gericiliğe karşı direnişi ise sonuna kadar meşrudur. AKP halka ve aydınlığa düşmandır! Halkın yağma, sömürü, işbirlikçilik ve gericiliğe karşı direnişi sonuna kadar meşrudur” denildi.

HALKEVLERİ: AKP GİDECEK, GEZİ KALACAK

Halkevleri'nden yapılan açıklamada, hukuksuz karara tepki gösterildi.

Halkevleri'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Bu karar huksuzdur. Hepimiz Gezi'deydik. Gezi'yi savunuyoruz, memleketi savunuyoruz! Faşizm yenilecek Gezi kalacak! Hepimiz Gezi'deydik. Bizler bu kararı tanımıyoruz. Faşizme karşı her yerde mücadele edeceğiz. Tutuklamalarla baskılara boyun eğmeyeceğiz. Memleketi, Gezi'yi savunmaya devam edeceğiz. AKP gidecek Gezi kalacak!" ifadelerine yer verildi.

TKH: GEZİ DİRENİŞİ YARGILANAMAZ

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) tarafından yapılan açıklamada, "Gezi Direnişi yargılanamaz!" denildi.

TİP: SARAY’IN EMRİYLE HÜKÜM KURAN YARGI SUÇLUDUR

Türkiye İşçi Partisinin sosyal medya hesabından yapışan açıklamada da "Gezi halkındır, Gezi bizimdir. Gezi’de direnenler değil, Saray’ın emriyle hüküm kuran yargı suçludur. Halka karşı işlenmiş suçları unutmayacağız. Helalleşmeyeceğiz, hesaplaşacağız!" ifadelerine yer verildi.

EHP: GEZİ MEŞRUDUR

Emekçi Hareket Partisi, “Gezi'yi cezalandırmaya çalışmak, özgürlük için meydanlara akan milyonları cezalandırmaya çalışmaktır. Ne kadar denerseniz deneyin; Gezi halkındır, Gezi meşrudur, Gezi cezalandırılamaz!” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Ya bana katılın ya da şimdi şu anda yolumdan çekilin

SONRAKİ HABER

Gezi için Adalet Nöbeti'ne Can Atalay’dan mesaj: İnsan, hava, toprak ve su için adalet istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...