25 Nisan 2022 08:29
Son Güncellenme Tarihi: 25 Nisan 2022 12:54

KKTC'de Faiz Sucuoğlu başkanlığında yeni hükümet kuruldu

KKTC'de Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu başkanlığında yeni hükümet kuruldu. Kabinede tek değişik Maliye Bakanı Sunat Atun'un yerine Olgun Amcaoğlu'nun gelmesi oldu.

Faiz Sucuoğlu | Fotoğraf: Hakan Nural/AA

Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu başkanlığında yeni hükümet kuruldu. Önceki kabineye göre tek bakanın değiştiği hükümet yine; Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisinin (YDP) koalisyonu ile oluşturuldu.

TEK BAKANIN İSTİFASINI KABUL ETMEYEN CUMHURBAŞKANI, SADECE O BAKANIN DEĞİŞTİYİ LİSTEYİ ONAYLADI

Kabinedeki tek değişikliğin Maliye Bakanlığında olması dikkat çekti. Hükümet'in istifasına uzanan krize neden olan isim Sunat Atun görevden alındı, yerine Olgun Amcaoğlu getirildi. Cumhurbaşkanı Tatar, Başbakan'la anlaşamadığı belirtilen Atun'un istifasına onay vermemişti ancak Atun'un yerine Amcaoğlu'nun geldiği listeyi onayladı.

YENİ KABİNE

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın onayladığı yeni Kabine şu şekilde:

  • Başbakan: Faiz Sucuoğlu
  • Başbakan Yardımcısı - Turizm, Kültür Bakanı: Fikri Ataoğlu
  • Bayndırlık ve Ulaştırma Bakanı: Erhan Arıklı
  • Dışişleri Bakanı: Tahsin Ertuğruloğlu
  • Maliye Bakanı: Olgun Amcaoğlu
  • İçişleri Bakanı: Ünal Üstel
  • Ekonomi ve Enerji Bakanı: Kutlu Evren
  • Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı: Dursun Oğuz
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Hasan Taçoy
  • Eğitim Bakanı: Nazım Çavuşoğlu

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 5 ayda ‘3. Sucuoğlu Hükümeti’ne ve yaşananlara sert tepki gösterdi, ‘halkın iradesine saygı göstermeyenlere saygı göstermeyeceklerin’ altını çizdi. Sucuoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Tatar’ın Sunat Atun’u ‘Görevden alamadığını’ açıkladığını hatırlatan Erhürman, bunun kamuoyunda yarattığı algı da Türkiye’nin olaya müdahalesi olduğuna işaret etti

Faiz Sucuoğlu’nun çıkıp ‘Türkiye müdahale etti mi, etmedi mi’ açıklaması gerektiğine vurgu yapan Erhürman, “Türkiye müdahale etmediyse, bu maskaralığın nedenini açıklamak zorunda” ifadelerini kullandı.

NEDEN TÜRKİYE’YE SORULUYOR?

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay bir bakan değişimi için yeni bir hükümet kurulduğunu söyleyerek siyasette yaşananlara tepki gösterdi. Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Özersay “Bu devletin itibarını yerle bir ettiniz. Yapılanlar bu memleketin evlatlarına saygısızlıktır. Yeni bir hükümet falan kurulmuyor, bir oyun oynanıyor” dedi.

Bakanlar Kurulu listesinin Türkiye’ye sorulmasının Ersin Tatar’ın başbakanlığında başladığını söyleyen Özersay “Bakanlar Kurulu’nun listesini Türkiye’ye verme ya da Türkiye’ye sorma diye bir şey uydurdunuz. Ersin Bey zamanında başladı, Ersan Bey zamanında devem etti şimdi yeniden” dedi.

İSTİFA EDEN SUCUOĞLU HÜKÜMETİ GÖREVE "İSTİKRAR" VAADİYLE GELMİŞTİ

KKTC'de 21 Şubat'ta yine Sucuoğlu başkanlığında kurulan hükümet, geçtiğimiz hafta, 20 Nisan'da istifa etmişti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar hükümet kurma görevini tekrar Sucuoğlu'na vermiş, "Yapılan değerlendirmeler ve konuşmalar neticesinde, hükümeti kurabilecek tek kişinin Başbakan, UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu olduğu kanaatine ulaştım" açıklaması yapmıştı.

Göreve ‘istikrar’ vaadiyle gelen hükümetin iki ayda dağılması, tepki toplamıştı.

Süreci değerlendiren İkinci Cumhurbaşkanı Mehmetali Talat “Siyaset oyuncağa döndü, akla mantığa sığmayan gelişmeler yaşanıyor" yorumunu yapmıştı.

Eski Başbakan Hakkı Atun ise "Eğer bir bakan bir konuda başbakan ile ters düşmüşse, yapılacak tek şey istifasını sunmasıydı. Öyle olmadı. Cumhurbaşkanı devreye girdi" sözleriyle istifa sürecini eleştirmişti.

Yeni Düzen gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı da Kıbrıs siyasetine Türkiye'nin etkisini eleştirdiği yazısında, "Türkiye’den gelen her telefonda eli ayağı titreyen bir Cumhurbaşkanı var" demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Katliamdan 4 yıl sonra, 4 kişinin tutuklandığı Senyaşarlar soruşturmasında aile AYM'ye başvuracak

SONRAKİ HABER

Sezgin Tanrıkulu'na Ermeni Soykırımı paylaşımı nedeniyle soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...