19 Nisan 2022 13:27

Hayata Dönüş Operasyonu davası | Ali Suat Ertosun operasyonu savundu

Hayata Dönüş Operasyonu’yla ilgili davanın 45. duruşması görüldü. Bir sonraki duruşma 15 Eylül 2022’ye ertelendi.

Hayata Dönüş Operasyonu davası | Ali Suat Ertosun operasyonu savundu

19 Aralık Cezaevi Operasyonu sonrasında Bayrampaşa Cezaevi. (Fotoğraf: Ali Can Bulut/AA)

Bayrampaşa Cezaevine 19 Aralık 2000’de “Tufan” planı kapsamında düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu’yla ilgili davanın 45. duruşması Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme ara kararında, mağdur avukatlarının talebini kabul ederek “Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliğine müzekkere yazılarak Kasım 1999 ile 19 Aralık 2000 tarihleri arasında dava konusu cezaevi ile ilgili herhangi bir karar alınıp alınmadığının sorulmasına, varsa gönderilmesinin istenmesine” hükmetti.

“TANIK DEĞİL, SANIK OLMALIYDI”

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre operasyondan 21 yıl sonra bir mahkeme ilk kez müdahil avukatların talebini kabul etmiş ve dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ile Ceza ve Tevkifevleri Müdürü Ali Suat Ertosun’un duruşmada tanık olarak dinlenmesine hükmetmişti. Ertosun bugün SEGBİS’le bağlanarak ifade verdi.

Ertosun, Hayata Dönüş’ün sadece bir cezaevi operasyonu değil, “yeniden yapılanma ve cezaevi reformu olduğunu” söyledi.

Operasyonu halen savunan Ertosun’un beyanını bianet’e yorumlayan mağdur avukatı Güçlü Sevimli, Ertosun’un tanık değil, sanık olması gerektiğini ifade etti.

“HUKUKİ SORUMLULUKTAN KAÇINMAYA ÇALIŞTI”

Avukat Sevimli, mahkemenin, Ertosun’un bugünkü beyanlarıyla, kendi hukuki sorumluluğunu, dosyadaki tüm belge ve tanık beyanlarıyla sabit olmasına rağmen inkar etmeye çalıştığını söyledi:

“Daha önce ifade vermiş olan Ali Aydın, Ertosun’un, operasyonun kararının alındığı toplantıya katıldığını söylemişti. Ertosun katıldığını reddetti. Kendi hukuki sorumluluğunun ortaya çıkmaması için gerçeğe aykırı bir tanık ifadesi verdi. Sorularımıza kaçamak yanıt verdi.

“Ayrıca bugünkü ifadesinde F Tipi Cezaevlerini övdü. Beyanlarında Hayata Dönüş Operasyonu’nu savunup gerekli olduğunu söyleyerek net şekilde yapılan katliamın da arkasında durmuş oldu.

“Ertosun, bu operasyondaki en önemli kişilerden biriydi. 2004 yılında kendisine Devlet Üstün Hizmet Madalyası verilmesinin sebebi de bu operasyondu. Tanık değil de sanık olmalıydı.”

SADETTİN TANTAN “KİŞİYE ÖZEL DURUŞMA” İSTEDİ

Bugün tanık olarak çağrılan ikinci isim, dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’dı.

Mahkeme duruşmaya başlarken, davet gönderilen Tantan’ın avukatının, “müvekkilinin söyleyecekleri devlet sırrı niteliğinde olduğundan CMK’nın 47/2. maddesi uyarınca ayrıca açılacak bir celsede dinlenmesi” yönünde talepte bulunduğunu açıkladı.

Mahkeme bugünkü ara kararında bu talebi reddederek Tantan’ın gelecek duruşma SEGBİS ile dinlenmesi için hazır edilmesine hükmetti.

Avukat Sevimli, Tantan’ın dilekçesinin usule aykırı olduğunu belirtti.

ALİ SUAT ERTOSUN: MGK KARAR VERDİ, İÇİŞLERİ VE JANDARMA YAPTI

Ali Suat Ertosun bugünkü duruşmada, Hayata Dönüş Operasyonu’nun “elzem olduğunu, cezaevlerinde devlet hakimiyetinin kalmamış olduğunu” söyledi.

Beyanında, operasyonu yapanın Adalet Bakanlığı ve Ceza ve Tevkifevleri Müdürlüğü değil, İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı olduğunu söyledi. Ertosun, kendilerinin operasyonel gücünün olmadığını, operasyonu planlayan ve icra edenin bu iki kurum olduğunu, ğlan ve yetkinin İçişleri Bakanlığına ait olduğunu belirtti.

Ertosun, operasyonun MGK’da konuşulduğunu da ekledi.

Dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanı Ali Aydın, Ertosun’un da kriz merkezindeki operasyon planlama toplantısına katıldığını söylemişti. Ertosun bu beyanın doğru olmadığını, karar mekanizmasında yer almadığını ileri sürdü.

Bir sonraki duruşma 15 Eylül 2022’de görülecek. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et