Safiport Derince Limanı’nın ÇED toplantısına halk izin vermedi
Kocaeli Derinceliler, Safiport Derince Limanı’nda yeni rıhtım ve kimyasal tankların yapılmasının planlamasıyla ilgili düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına izin vermedi.

Fotoğraf: DHA
Kocaeli Derinceliler, Safiport Derince Limanı’nda yeni rıhtım ve kimyasal tankların yapılmasının planlamasıyla ilgili düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına izin vermedi. Tamamlanamayan toplantıda ÇED yetkilileri tarafından 'Halkın bilgi edinme hakkını kullanmak istemediği' yönünde tutanak tutuldu.
DHA'nın haberine göre; Safiport Derince Limanı'nda 890 bin 850 metreküp dip taraması ve mevcut rıhtımın açısı değiştirilerek 15 bin 389 metrekarelik bir rıhtım yapılması, 10 hububat tankı, 81 kimyasal madde depolama tankı inşası için yapılacak yatırımlarla ilgili ÇED toplantısı, Derince ilçesinde bir kafeteryada yapıldı. ÇED toplantısına siyasi parti başkanları, sivil toplum örgüt yöneticileri ve üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıya gelen liman işçileri ile projeye karşı çıkanlar arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Projeye karşı vatandaşlar, ÇED yetkililerin salondan çıkmasını talep etti. İki grup arasında yaşanan tartışma ve anlaşmazlık arbedeye dönüştü. Toplantı yapılamadı. Bunun üzerine ÇED yetkilileri tarafından 'Halkın bilgi edinme hakkını kullanmak istemediği' yönünde tutanak tutuldu.
Toplantının yapılmasına izin vermediklerini söyleyen Körfez Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı, şunları söyledi:
"Toplantı yapılamadı. Burada sekretarya görevini üstelenen kişiler gerçeği yansıtmayan bir tutanakla ÇED sürecine devam etmek istiyorlar. Toplantının açıldığı ve yapıldığı yönünde tutanak tutuyorlar. Biz sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, çevre dernekleri, balıkçı derneklerimizle kendi tutanağımızı tutarak sürecin doğru işlemesi yönünde çabamızı gösterdik. ÇED ilerleyen bir süreçtir ve sonrasında da burada başlayan hukuki mücadele büyüyerek devam edecektir. Kanunlarımız çok açıktır. Denizler, göl ve yeşil alanlar halka aittir. Müsilajdan sonra Marmara Denizi ve adalar özel çevre koruma alanı ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle bu proje çelişmektedir. Ayrıca burada yapılması planlanan proje kapsamında bahsi geçen kimyasallar var. Parlayıcı ve patlayıcı madde tankları bulunuyor. Bizi yönetenler buradaki insanların tavırlarını dikkate alsınlar."
EMEP: MİLYONLARCA METREKÜP DİP TARAMA VE DOLGU ÇALIŞMALARINDA KULLANILIYOR
Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü de şu açıklamayı yaptı:
“Safiport'un Derince Limanı'na yapmak istediği 900 bin metreküp dip tarama, 16 bin kilometre dolgu ile karada 47 tane daha ilave depolama tankı için, bugün yapılması planlanan ÇED toplantısına karşı kurumlardan siyasi partilerden ve çevre derneklerinden Derinceliler olarak tepkimizi koymak için sabah buluştuk. Rant uğruna halka ait olan denizi, yeşil alanları ve doğayı talan edenlere bir kez daha söylemek isteriz ki bu alanlar halka aittir. Kocaeli sanayinin kentte birikmesinden dolayı hava kirliliğinin başkenti olmuşken şimdi de limanların deniz istilası ile deniz kirliliğinin başkenti olmaya aday. Sanayi kuruluşları soğutma kuleleri için milyonlarca metreküp denizden su alıyorlar. Sonra bu suları alıp niteliksiz hale getirdikten sonra tekrar denize bırakıyorlar. Milyonlarca metreküp dip tarama ve dolgu çalışmalarında kullanılıyor. Çevreyi rant alanı olarak kullananlara karşı bütün siyasi partileri, dernek ve kuruluşları, Derincelileri çevreyi halkın çıkarına uygun bir biçimde kullanılması için sermayedarlara karşı korumaya, mücadele etmeye çağırıyoruz.” (Kocaeli/DHA)
Evrensel'i Takip Et