01 Nisan 2022 07:30

İngiltere'den Adana'ya gelen çöpe dair açıklama: Bölgede kayıtlı 6 işletme var

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Barış Ecevit Akgün, İngiltere'den gelen çöpün Adana'da geri dönüşüm tesisi olmayan bir bölgede tespit edilmesine dair "Bölgede kayıtlı 6 işletme var" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü İzleme ve Çevreme Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, İngiltere'de GPS cihazı takılıp çöpe atılan poşetin, diğer çöplerle birlikte Adana'da geri dönüşüm tesisi olmayan bir bölgede ortaya çıkmasına dair açıklama yaptı. Akgün, "Bölgede de her ne kadar herhangi bir geri dönüşüm tesisi olmadığı iddia edilse de bakanlığımız tarafından izin belgesi, geçici faaliyet belgesi, atık ithalatçı kayıt belgesi verilmiş olan 6 işletme bulunmakta” dedi.

İngiltere'de GPS takip cihazı yerleştirilip çöpe atılan poşetin, diğer çöplerle birlikte Adana'da geri dönüşüm tesisi olmayan bir bölgede ortaya çıkmıştı. Bloomberg için çalışan gazeteci Kit Chellel, Londra'daki plastik çöp poşetinin içine GPS yerleştirmiş, çöpün 3 bin 200 kilometre yol yaptıktan sonra Adana'ya geldiğini tespit etmişti. Chellel "Adana'da bir sanayi bölgesinde olduğunu gördüm. Civarında tespit edebildiğimiz bir geri dönüşüm tesisi yoktu. Alana bakmaları için gazetecileri gönderdik. Deponun dışarısında yığılmış tonlarca Avrupa çöpü buldular. Burası bir geri dönüşüm tesisi değildi. Başka yere boşaltılmak üzere bekliyorlardı." demişti.

"KAYIT BELGELİ 6 İŞLETME TESİSİ VAR"

Konuya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü İzleme ve Çevreme Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, denetimler sonrası basın mensuplarına açıklamasında atıkların bulunduğu bölgede bakanlık tarafından izinli 6 geri dönüşüm tesisi bulunduğunu kaydetti.

Akgün, “Haberde geçen bölgede de her ne kadar herhangi bir geri dönüşüm tesisi olmadığı iddia edilse de bakanlığımız tarafından izin belgesi, geçici faaliyet belgesi, atık ithalatçı kayıt belgesi verilmiş olan 6 işletme bulunmakta. Atık ithalatı konusunda kontrollerimizi 17 ilimizdeki 27 gümrük bölgesinde yapıyoruz. Gezici kontrollerin yanı sıra gerekirse elemental analizler de yapmak suretiyle atıkların mevzuatta izin verilen atıklardan olup olmadığına ilişkin kontrollerimizi yapıyoruz. Gümrük bölgesinden çıkıştan itibaren de atığın lisanslı geri kazanım tesisine gelip gelmediğine ilişkin kontrollerimizi yine mobil atık takip sistemlerimizle tesise kadar online olarak izleyebiliyoruz” dedi.

Geçen yıl 318 tesiste denetim yaptıklarını söyleyen Akgün, “Gerekli çevre izni olmadan faaliyet gösterdiğini tespit ettiğimiz 30 işletmeyi faaliyetten menetmiş ve 8 milyon TL idari para cezası uygulamıştık. Gene denetimlerde Adana’da kanal boyu ve muhtelif yerlere atık döktüğünü tespit ettiğimiz şahıslar hakkında da suç duyurusunda bulunmuştuk" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de 4 kız çocuğuna istismarda bulunan 8 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Antalya'da Caretta caretta kumsalını dolduran kaçak barakalar yıkılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa