28 Mart 2022 08:22

Oscar Töreni | "Kadınların başarısı maço şiddetle gölgelendi"

Uçan Süpürge Program Direktörü Nil Kural ve Sinema Yazarı Şenay Aydemir Oscar törenini Evrensel'e değerlendirdi.

Will Smith, sunucu Chris Rock'a sahnede canlı yayında tokat attı. | Fotoğraf: AA

Paylaş

İsmail AFACAN 
İstanbul

94. Akademi Ödülleri sahiplerini buldu. Ödüllerin dağıtımında sürpriz yaşanmazken Will Smith’in Chris Rock’a attığı tokat gecenin önüne geçti. Uçan Süpürge Program Direktörü Nil Kural ve Sinema Yazarı Şenay Aydemir ile ödül törenini konuştuk. Şenay Aydemir “Her zaman öngörülebilirliğe açıktı Oscar ödülleri ama son dönemdeki kadar artık kimin neye kazanacağının belli olduğu törenler yoktu diye hatırlıyorum. Burada da hiçbir sürpriz yok” derken, Nil Kural "Maalesef Jane Campion, Sian Heder ve Ariana DeBose’nin temsil kalıplarının aşılması zor sınırlarına meydan okuyarak sergilediği başarı, Will Smith’in ne ironiktir ki kadınları korumak bahanesiyle sergilediği maço şiddetle gölgelendi” değerlendirmesinde bulundu.

"BİR MİHENK TAŞI OLARAK GÖRÜLEBİLİR"

Uçan Süpürge Program Direktörü Nil Kural: Kadın sinemacıların üst üste Cannes, Venedik ve Berlin film festivallerinde En İyi Film Ödülleri’ne uzandığı sinema sezonunda Akademi Ödülleri de önemli bir mihenk taşı olarak görülebilir. Ancak maalesef Jane Campion, Sian Heder ve Ariana DeBose’nin temsil kalıplarının aşılması zor sınırlarına meydan okuyarak sergilediği başarı, Will Smith’in ne ironiktir ki kadınları korumak bahanesiyle sergilediği maço şiddetle gölgelendi. Zaman, alışıldık erkeklik şiddet şovunu kınayarak kadın sinemacıları alkışlama zamanı. 2017 yılında Me Too hareketi sonrası bir nebze dikkat edilmeye başlanan ve hâlâ idealden oldukça uzak seviyedeki fırsat eşitliğinin erkeklerin baskın olduğu sinema endüstrisinde değişimin kapısını araladığı artık açık. Kadın sinemacıların kariyerlerine devam etmek için çok büyük çaba harcadığı dönemde yönetmenliğe başlayan Campion’ın sezonun yıldız filmlerinden The Power of the Dog ile En İyi Yönetmen Oscar’ına uzanması ilham verecek bir zafer. Özel bir sinema dili olmasa da izleyicinin kalbini fethetmekte zorlanmayan CODA’nın En İyi Film’de öne çıkması da ana akım sinemada kadınlar için önemli bir adım olarak görülebilir. Geceden en çok izlenen video emek veya başarıyla değil, şiddetle ilgili olsa da, kadın sinemacıların sadece dün gece değil, tüm yıl boyunca sergilediği, yaratıcılığın ve sinema hakimiyetinin sonucu ortaya çıkan tablo, dün geceyi son tahlilde bir başarı fotoğrafı haline geldi.

"HİÇBİR SÜRPRİZ YOK"

Sinema Yazarı Şenay Aydemir: Will Smith’in bir anda sahneye çıkıp eşine yönelik şakası nedeniyle Chris Rock’a tokat attığı an olmasa töreni heyecanlandıracak pek fazla bir şey olmayacaktı sanırım. Kuşkusuz “Baba” filminin 50. yılı vesilesiyle Francis Ford Coppola, Robert De Niro ve Al Pacino’yu bir arada sahnede (ve muhtemelen son kez) görmek sinema kayıtları açısından önemliydi. 

Ödüllere gelince, her zaman öngörülebilirliğe açıktı Oscar ödülleri ama son dönemdeki kadar artık kimin neye kazanacağının belli olduğu törenler yoktu diye hatırlıyorum. Burada da hiçbir sürpriz yok. Son iki haftaya kadar “The Power of the Dog”un alması beklenen en iyi film ödülünde ibre bir süredir CODA’ya kaymıştı zaten. Jane Campion’un yönetmen, Jessica Chastain’in kadın, Will Smith’in erkek oyuncu ödüllerini kazanacağı aylar öncesinden belliydi. Dune’un teknik daldaki başarısı da öyle…

Haliyle ödüllerin tartışılması uzun sürmeyecektir kanımca. Will Smith’in tokadı sonrası yaşanacakları izleyebiliriz, çünkü bu olay daha çok su kaldırır.

ÖNCEKİ HABER

2 aydır ücretleri ödenmeyen Modül Çelik işçileri üretimi durdurdu

SONRAKİ HABER

Rusya ve Ukraynalı heyetler bugün Türkiye’ye geliyor, görüşme yarın başlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...