24 Mart 2022 14:50

Gördes'te nikel madeninin atık borusu patladı, bakanlık "13 gün içinde bakarız" dedi

Manisa Gördes'te Meta nikel madeninin atık havuzuna giden borunun patlaması sonucu atıklar sulara karışırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri "13 gün içinde bakarız" yanıtını verdi.

Fotoğraf, Gördes'te yaşayan köylüler tarafından çekilmiştir

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

Manisa Gördes'teki Meta nikel madeninin atık havuzuna giden boru patladı. Zehirli kimyasal atıkları taşıyan borunun patlaması sonrası atıklar suya ve toprağa karışmaya başladı. Derelere ulaşan atıkların bölgeye içme suyu sağlayan barajlara karışmasından endişe ediliyor.

Nikel madeni yakınlarında sürüsünü otlatan bir çoban tarafından kaydedilen görüntülerde dere sularına atıkların karıştığı görülüyor.

BAKANLIK "KAYIT OLUŞTURDUK, 13 GÜN İÇİNDE BAKARIZ" YANITINI VERDİ

Konuya dair bir açıklama yapan Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak, Gördes Nikel Madeni atık havuzuna giden borunun patladığını ve doğada temiz sulara karıştığını dile getirdi. Boşnak, yaptığı açıklamada videoyu çeken çobanın Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü aradığını, Müdürlüğün de kendisini Bakanlığa yönlendirdiğini belirtti. Boşnak, "Bakanlık tarafından kayıt oluşturulduğu ve 13 gün içinde duruma bakılacağı ifade edilmiş. İşte bir maden atık borusunun patlamasına yetkililerin yaklaşımı bu. Doğaya, çevreye, hayvanlara, insanların sağlığına yönelik ölümcül bir tehdide karşı yaklaşım bu kadar zayıf" dedi.

"BİR DE AVRUPA'NIN EN BÜYÜK ASİT FABRİKASINI YAPACAKLAR!"

Benzer şekilde Giresun'da patlayan atık havuzuna bir gün sonra müdahale edildiğini hatırlatan Boşnak, "Sorunlara bu şekilde yaklaşıldığı bir durumda hâlâ nikel madeninin yanına Avrupa'nın en büyük sülfürik asit tesisini, çevreye en büyük zarar verebilecek bir asit tesisini kurma peşindeler. Sağlığını, geleceğini düşünen, çocuklarını düşünen, doğasını düşünen herkes bu konuyu takip etmeli, herkes sülfürik asit tesisi yapımına karşı çıkmalı. İtirazımızı yetkililere yüksek sesle duyurmazsak yarın, öbür gün bir büyük felakette bütün olumsuzlukları yaşamak zorunda kalırız.” diye konuştu.

Reklam