23 Mart 2022 12:23

İşkence raporu Ankara Barosu’nda istifa getirdi

Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel, "itibar suikastına" uğradığını ifade ederek istifa etti. Öte yandan baronun, İnsan Hakları Merkezi’nin işkence raporunun yayınlanmaması tartışma konusu olmuştu.

Fotoğraf: Muhammed Selim Korkutata/AA

Paylaş

Ankara Barosu’nda İnsan Hakları Merkezi’nin işkence raporunun yayınlanmamasıyla başlayan tartışmalar, baro başkanının istifasına vardı. Yönetim Kurulu, Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel’i seçimlerde destekleyen üç kurul başkanını oy çokluğuyla görevden alırken, avukatlara baro aidatı vermeleri yazısının gönderilmesi tepkileri büyüttü. Barodaki ön seçim çekişmesinde istifa kararı alan Koranel, işkence raporunun yayınlanması için oy kullandığını ama muhalefet şerhi düşmemekle hata yaptığını savundu.

Tartışmalar Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde yaşanan işkence iddialarıyla ilgili hazırlanan raporun yayınlamamasıyla başlamıştı. Raporun yayınlanmamasının ardından İnsan Hakları Merkezi yöneticileri istifa ederken, geçtiğimiz haftalarda da Koranel’i destekleyen üç kurul başkanı yönetim tarafından oy çokluğuyla görevden alındı. Avukatlık ve Staj Akademisi (AVSA) Başkanı Çağrı Ayhan Şenel, Gelincik Merkezi Başkanı Aslıhan Koçak Arıhan ve Staj Kurulu Başkanı Suphi Tugay Ertunç, “görevlerinden kaynaklı imkânları ön seçim sürecinde kullanmak” gerekçesiyle görevden alındı. Demokratik Sol Avukatlar Grubu’nun haziran ayında yapacağı ön seçimlerden önce yaşananlar seçim kavgası olarak değerlendiriliyor.

Son olarak Ankara Barosu’nun, baro aidatlarının 15 gün içerisinde ödenmemesi durumunda isimlerin baro levhasından silineceği uyarısını üyelere göndermesi tepki topladı. Ankara Barosu Başkanı Koranel bu kararın katılmadığı bir toplantıda alındığını söyledi.

"MUHALEFET ŞERHİNDE BULUNMADIĞIM İÇİN HATA YAPTIM"

Erinç Sağkan’ın Türkiye Barolar Birliği Başkanı seçilmesinin ardından Ankara Barosu Başkanı olan Kemal Koranel, basın toplantısı düzenleyerek istifa ettiğini açıkladı. Kendisine karşı algı operasyonu düzenlendiğini söyleyen Koranel, “Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi'nce Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından işkence ve kötü muamele yapıldığına dair rapor, başkanlığımıza sunulmuş ve rapor görüşülmüştür. Raporun web sitemizde yayınlanması görüşüme rağmen çoğunluğun oyu ile yayınlamaması konusunda karar alınmıştır. Ankara Barosu'nun kurumsal kimliğini korumak için bu karara muhalefet şerhinde bulunmadım. Bu kararda, muhalefet şerhinde bulunmadığım için hata yaptığımı anlamış bulunmaktayım” açıklamasında bulundu.  

"YAZI DAHLİM OLMADAN GÖNDERİLMİŞTİR"

Koranel, son olarak baroya kayıtlı 10 bin 476 avukata baro aidatları ile ilgili ihtarname gönderilmesine ilişkin ise “Covid-19 sebebiyle karantinada ve raporlu olduğum süreçte gıyabımda ve dahilim olmadan alınan 16 Mart 2022 yönetim kurulu kararı ile 10 bin 476 meslektaşlarımıza gecikmiş baro kesenekleri ile ilgili yazı gönderilmiştir. Alınan yazı avukatlık kanununa uygun olmakla birlikte pandemi koşulların ve ağır ekonomik koşulların devam ettiği bu süreçte salt seçim çalışmasına yönelik bir itibar suikastıdır. Görevime başladığım günden itibaren yapılan algı operasyonu artık şahsıma yönelik olmaktan çıkmıştır” dedi. Koranel bundan sonra bağımsız olarak mücadele edeceğini belirterek “Ankara Barosu Başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliğinden istifa ediyorum” diye ifade etti.

KORANAL’E SORDU: NEDEN SUÇ İHBARINDA BULUNDUNUZ?

İnsan Hakları Merkezi’nden istifa eden Avukat Sercan Aran ise Koranel’in istifa ederken işkence raporu konusundaki söylediklerine tepki gösterdi. Koranel’in istifa nedenlerinden birinin de teamülleri bozmamak adına karşı oy yazmadığını söylediği işkence raporu olduğuna dikkat çeken Aran, “ 'Raporun Ankara Barosu İHM Yönergesi’ndeki hükümlere aykırı hususlar içermesine rağmen, insan haklarının üstünlüğü ve Baromuzun tarihi misyonu gereğince yayınlanması konusundaki şahsi düşüncemi Yönetim Kurulunda yer alan arkadaşlarımla paylaştım’ ifadesini kullanması sebebiyle birkaç söz söylemek ve soru sormak istiyorum: Rapor yönergenin hangi maddesine/maddelerine aykırıydı? Madem rapor yönergeye aykırıydı neden düzeltme talebinde bulunmadınız ve varsa aykırılıklar bize söyleyip gidermemizi istemediniz ya da bunu tartışmaya açmadınız? Bir aykırılık yok ama bir an için hadi dediğiniz doğru diyelim yönergeye aykırı bir raporu neden dayanak gösterip suç ihbarında bulundunuz?​” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cinsel saldırı faili Hasan Bilgili hakkında istenen tutuklama talebi DNA kanıtına rağmen reddedildi

SONRAKİ HABER

Ford işçileri: TÜİK enflasyonu ile mi zafer taçlandırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...