22 Mart 2022 12:41

Musa Anter davası için zaman aşımı uyarısı

Musa Anter davasının zamanaşımına uğratılmasına 6 ay kaldı. Hak savunucuları yarın görülecek duruşma öncesi açıklama yaparak bu cinayetin insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter’in katledilmesine dair açılan davanın zamanaşımına uğratılmasına 6 ay kaldı. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşma öncesinde Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ile birlikte açıklama yapan insan hakları savunucuları, bu cinayetin insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesinde yapılan basın toplantısına çok sayıda kurum destek verdi. HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir’in de katıldığı açıklamada konuşan İHD yöneticisi Nuray Çevirmen, yarın görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulundu.

"CEZASIZLIK POLİTİKASININ YANSIMASI"

Çevirmen, “Kürtlerin hak adalet ve özgürlük arayışının sembol isimlerinden olan Musa Anter’in, Ape Musa’nın 20 Eylül 1992’de katledilmesinden bu yana neredeyse 30 yıl geçti. Bu süreçte, açık itiraflara, belirgin kanıtlara rağmen, Kürt sorununu varlığının paranoyası olarak gören egemen zihniyetin bir türlü vazgeçmediği cezasızlık politikasının yansıması olarak, dava uzatıldıkça uzatıldı ve zaman aşımı tehdidine maruz bırakıldı” dedi.

Çevirmen, 1999’da açılan 11 sanıklı dava ile 2005 yılında açılan 5 sanıklı davanın "JİTEM ana davası"olarak birleştirilmesinden sonraki süreçte de bu anlamda ciddi bir adım atılmadığını vurguladı.

ANTER CİNAYETİ İNSANLIĞA KARŞI SUÇTUR

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, “1996'da mor bir dosyanın içinde başlayan bir dava süreci şu anda zaman aşımına geldi. Musa Anter cinayetinin aydınlanması, bütün faili meçhul cinayetlerinin aydınlatılması anlamına geliyor. Çünkü derin devletin suç örgütleri tarafından işlenen bir cinayetti. JİTEM yok diyorlar ama maaşlı çalışanları var. Musa Anter cinayeti davasında Mehmet Eymür geldi, MİT’te bütün bilgilerin olduğunu ama isim vermeyeceğini söyledi” dedi. 

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da Türkiye’de cezasızlık politikasına karşı geçmişle yüzleşilmesi, hakikat ve adalet komisyonlarının kurulması gerektiğini söyledi.

Slogan attığı için insanlar tutuklanırken, 18 kişiyi öldürmekle suçlananların tutuksuz yargılandığı ve devlet katında hâlâ itibar gördüğünü dile getiren Türkdoğan, “Tansu Çiller hâlâ siyasete dönebileceği zannediyor. Siz önce o dönem işlenen cinayetlerin hesabını verin. Musa Anter cinayeti insanlığa karşı işlenen bir suçtur, çünkü devlet içindeki bir yapının politik amaçlarla işlediği bir cinayettir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Stuttgart'ta "Sabah yıldızı Sabahattin Ali" belgeseli gösterimi

SONRAKİ HABER

Bursa'da 22 Mart Dünya Su Gününde açıklamalar: “Su, tüm canlıların hakkı ve yaşam kaynağıdır”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...