21 Mart 2022 15:38

Diyarbakır Newroz'u: Polis ablukasında eşit yurttaşlık mesajı

Newroz bayramındaki engellemelere rağmen alana gelemeyenler ve Newroz alanına ulaşan yüz binler bir kez daha aynı mesajı verdi: Eşit yurttaşlık!

Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel

Paylaş

Şerif KARATAŞ
Diyarbakır

Gözlerin çevirili olduğu Diyarbakır Newroz’u, polisin engelleri ve kuşatması nedeniyle geç başladı ancak büyük bir coşkuyla yapıldı.

Diyarbakır Newroz’u bu yıl Newrozların final kutlamasıydı. Seçim sathı mahallinde olan ülkede bu yıl Newroz alanlarından verilecek mesaj bir kez daha önem kazanıyordu. Türkiye siyasetine etkisi bakımından Diyarbakır bu yıl da önemli bir yere sahipti. Bu yıl son yılların soğuk ve karlı bir kış yaşayan Diyarbakır’da Newroz kutlamasına çağıran afiş, flama vb. materyaller bu yıl da çok görünür değildi. Newroz için dağıtılan bildirileri bir yana bırakırsak… Bu hatırlatmadan sonra bu yıl gerçekleşen Newroz kutlamasına dair izlenimlerimizi aktarmaya geçelim.

En başta polisin zaman zaman keyfi uygulamaları, bayram olan Newroz kutlamasını gerilimli bir hale soktu. Newroz alanına basın ve protokol konuklarının girişi dışında yurttaşlar 8 adet arama noktasında arandıktan sonra alana alındı. HDP İl Eş Başkanı Zeyat Ceylan’ın verdiği bilgiye göre özellikle 5 noktada polis müdahalesi olurken, Bağlar ilçesinde toplu gelişlerin olduğu arama noktasındaki polis müdahalesinin daha şiddetli olduğunu söyledi. Saldırı nedeniyle gençler dışında kalan yaşlı ve sağlık sorunu yaşayanların geri gitmek zorunda kaldığını ve alana gelemediğini söylüyor. Ceylan’a göre alana gelmeyenlerin sayısı on binlerin olabileceği yönünde.

Her yıl, sahne ile kutlamaya gelenler arasına kurulan bariyerler bu yıl tel örgülerle daha da yükseltilmişti. Biz de protokol arama noktasında iki kez arandık. Çakmaklar içeri alınmadı. İkinci aramada, kaban ve montlar çıkarıldı. Çantalarımızın içi didik didik arandı. Alana ulaşmamız epey uzun sürdü. Bu aramanın yurttaşların giriş yaptığı yerlerde nasıl olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Ayrıca şal û şepik kıyafetleriyle alana girmek isteyenlere zorluklar çıkartıldı. Newroz programını sunan erkek sunucu bile uzun süre beklemek zorunda kaldı. Gerekçe olarak polis “talimat öyle geldi” açıklaması yaptı. Polisin engellemesi nedeniyle alana gelemeyen çok sayıda yurttaş da oldu. Gençlerin tel örgüleri aşmak istemesi üzerine çevik kuvvet polisi bu noktaya indi. Bir süre bekledikten sonra geri çekildi. Ayrıca sahnenin bulunduğu alanda gaz bombası tüfekleriyle polisler durdu. Sahnenin her tarafını deyim yerindeyse kuşatan polis, atılan sloganların sesinin duyulmaması için sürekli müzik çaldı. Polisin kuşatmasının sürmesi üzerine HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, vali ve emniyete sahneden seslendi, kuşatmanın kaldırmasını istedi. Yapılan uzun görüşmeler ve bekleyişin ardından program gecikmeli olarak başladı.

Final mitinginin yapıldığı Diyarbakır, adeta ülkenin içinde geçtiği siyasi iklimle eş değer bir kutlamaya ev sahipliği yaptı. Tek adam rejiminin hemen hemen her alandaki kuşatması sürerken, Diyarbakırlılar Newroz bayramlarını kutlarken bir kez daha bu kuşatmayla karşılaştı. Newroz bayramındaki engellemelere rağmen alana gelemeyenler ve Newroz alanına ulaşan yüz binler bir kez daha aynı mesajı verdi: Eşit yurttaşlık!

ÖNCEKİ HABER

Erbosan işçileri: Oyunlarınızı da sömürü düzeninizi de bozacağız

SONRAKİ HABER

Başkanlar kurulunu toplayan TÜMTİS: Ortak mücadele zorunluluk halinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...