18 Mart 2022 15:35

Biden ve Şi, Ukrayna'yı görüştü: Uluslararası sorumlulukları üstlenmeliyiz

ABD Başkanı Joe Biden ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping, Rusya-Ukrayna savaşını görüştü. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede ABD ile Çin'in "uluslararası sorumlulukları" üstlenmeleri gerektiğini belirtildi.

Fotoğraf: EminSansar/AA

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping, Rusya-Ukrayna savaşı üzerine yaklaşık 2 saat süren video konferans görüşmesi gerçekleştirdi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Washington DC yerel saati ile 09.03'te (TSİ 16.03) başlayan görüşme, saat 10.53'te (17.53) sona erdi.

Çin devlet televizyonu, görüşme ardından Şi Cinping'in, savaşların kimsenin çıkarına olmadığını belirterek, Washington ile Pekin'in dünya barışı için üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini söylediğini duyurdu.

Çin televizyonunun haberine göre "Devletler arası ilişkiler askeri çatışma aşamasına giremez" diyen Şi, barış ve güvenliğin uluslararası toplumun en değerli hazinesi olduğunu söyledi ve ABD ile Çin'in "uluslararası sorumlulukları" üstlenmeleri gerektiğini belirtti.

Şi “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ve dünyanın önde gelen iki ekonomisi olarak, yalnızca Çin-ABD ilişkilerini doğru yolda ilerletmekle kalmamalı, aynı zamanda uluslararası sorumluluklardan payımızı almalı ve dünya barışı ile huzuru için çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dün yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu görüşmenin, ABD ile Çin arasında iletişim kanallarının açık tutulmasına yönelik çabanın bir parçası olduğuna işaret etmiş, iki liderin ülkeleri arasındaki rekabetin yönetilmesi konusunun yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı ve ortak konuları da ele alacağını aktarmıştı.

Görüşme, ABD'nin Çin'e "Rusya'ya Ukrayna konusunda destek ya da silah vermenin bedeli ağır olur" uyarıları yaptığı bir dönemde gerçekleşti.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Valiliğinden kar yağışı uyarısı: Turuncu alarm verildi

SONRAKİ HABER

Son 24 saatte 19 bin 126 yeni vaka tespit edildi, 123 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...