17 Mart 2022 13:56

Rusya, "Ukrayna'daki biyolojik proje" iddialarına dair belge paylaştı

Rusya, "Ukrayna'da biyolojik silah laboratuvarları bulunduğu" iddiasına dair belge yayımladı. Yapılan açıklamada "Pentagon'un Ukrayna'daki askeri biyolojik projelere finansman sağladığı" öne sürüldü.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Çin'in de daha önce dile getirdiği  "Ukrayna'da biyolojik silah laboratuvarları bulunduğu" iddialarına dair Rusya tarafından bazı belgeler yayımlandı.

Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyolojik, Kimyasal ve Biyolojik Koruma Birliği Şefi İgor Kirillov, düzenlediği basın toplantısında, belgelerin "Pentagon'un Ukrayna'daki askeri biyolojik projelerin finansmanını doğrudan sağladığını gösterdiğini" öne sürdü.

Sputnik'in haberine göre "Ukrayna topraklarında biyolojik silah bileşenleri üretildiğini düşünüyoruz" diyen Kirillov, şöyle devam etti:

"Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki laboratuvarların çalışanlarından aldığı, ABD ve NATO'lu müttefiklerinin Ukrayna'da askeri biyolojik programların uygulanmasıyla ilgili materyalleri incelemeye devam ediyor. Batılı medya kuruluşları ve çoğu çifte vatandaşlığa (ABD) sahip biyologlar, yayınladığımız materyallerin doğruluğundan şüphe duyduklarını söylüyor. Belgelerin üzerinde yetkililerin imzalarının ve kuruluşların kaşelerinin bulunduğuna dikkatinizi çekmek isterim."

Kirillov, belgelerin "Ukrayna vatandaşlarından alınan 5 bin kan serumu örneğinin Tiflis'teki Pentagon'a bağlı Lugar merkezine transfer edildiğini, 773 biyolojik numunenin İngiltere'deki referans laboratuvara aktarıldığını doğruladığını" iddia etti.

Ayrıca, "Analiz, Ukraynalı uzmanların biyolojik madde transferinin potansiyel risklerinin, aslında 'karanlık işler' için kullanıldıklarının farkında olmadığını ve yapılan araştırmaların asıl amaçları hakkında gerçek bir fikre sahip olmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

"ABD, PROJELER İÇİN 32 MİLYON DOLAR FİNANSMAN SAĞLADI"

Açıklamada, "Pentagon'un Ukrayna'daki askeri biyolojik projeleri doğrudan finanse ettiğini gösterdiğini" öne sürdüğü 6 Mart 2015 tarihli bir belgeyi gösteren Kirillov, şunları dile getirdi:

"Ortak biyolojik faaliyetlerle ilgili anlaşma Pentagon ile Ukrayna Sağlık Bakanlığı arasında imzalanıyor. Fakat fonların gerçek alıcısı, Kiev, Odessa, Lviv ve Harkov'da bulunan Ukrayna Savunma Bakanlığı laboratuvarları. Toplam finansman tutarı 32 milyon dolar. 2016'dan, anılan projelerin başladığı andan beri ABD ve Ukrayna, aleni şekilde askeri biyolojik alanda olmasına rağmen bu projeleri uluslararası raporlarda kasıtlı olarak bildirmediler."

"KORONAVİRÜS DAHİL 6 VİRÜS AİLESİ SEÇİLDİ" İDDİASI

ABD'nin Ukrayna'daki biyolojik projeleri sırasında koronavirüs dahil 6 virüs ailesi ile veba, bruselloz ve leptospiroza neden olan ajanlar ile 3 tip patojenik bakteri seçildiğini öne süren Kirillov, "Ukrayna'daki laboratuvarlar hastalıkların yarasalar yoluyla bulaştırılmasını öngören P-782 projesinin ana uygulayıcısıydı. Üstelik araştırmalar sistemsel nitelikteydi ve en az 2009'dan beri P-382, P-444 ve P-568 projeleri çerçevesinde ABD'li uzmanların doğrudan gözetimi altında yürütülüyordu" iddiasında bulundu.

Açıklamada, ABD'nin Ukrayna ve Gürcistan'daki laboratuvarlarda yarasalarla hastalık bulaştırma yollarının araştırılması için 1,6 milyon dolarlık kaynak aktardığı da savunuldu.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TKP’den gündeme ve ittifak tartışmalarına dair açıklama 

SONRAKİ HABER

Rusya'da mahkeme, basketbolcu Brittney Griner'ın tutukluluk süresini 19 Mayıs'a kadar uzattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...