17 Mart 2022 12:53

Erbosan işçileri: Sözleşme bitti mücadele bitmeyecek

Özçelik-İş'in örgütlü olduğu Erbosan Boru’da toplu sözleşme görüşmelerinde imzalar atıldı. Sözleşmenin sadece bir vardiyaya sorularak imzalandığını söyleyen işçiler "mücadelemiz bitmeyecek" dedi.

Fotoğraf: Erbosan Tanıtım Bülteni

Paylaş

Özçelik-İş'in örgütlü olduğu Erbosan Boru’da yaklaşık dört aydır süren toplu sözleşme görüşmeleri 15 Mart’ta yapılan teklif üzerine greve çıkmadan imzalandı. Özçelik-İş Kayseri Şube Başkanı Cemalettin Korkmazyürek, patronun teklifi üzerine bir vardiyadaki işçileri toplayarak onayını almak istedi. Onayını almak istediği vardiyada işçilerin bir bölümü memnun kalarak açıklanan rakamları kısmen onayladı. Diğer iki vardiyanın görüşü alınmadığını belirten işçiler ise sürece tepki gösterdi. Erbosan Boru işçileri, “Sözleşme bitti ama mücadelemiz bitmeyecek” dedi.  

"YİNE OYUN OYNADILAR"

Evrensel’e ulaşan Erbosan Boru işçileri, “Biz evdeydik. Sadece gündüz vardiyasının onayını alarak imzalamışlar. Ama bizi tatmin etmedi. Çünkü biz en baştan beri ikramiye için mücadele ediyorduk. Ama gelinen noktada patron ve sendika yine bir oyun yaparak aile yardımı adı altında ödeme verme kararı almış. Ciddi kazanımlar elde edildiğini düşünmüyoruz” dedi.

Bir başka Erbosan Boru işçisi, “Bu sözleşme sürecinde içerde ne kadar birlik olursak o kadar kazanım elde edeceğimizi öğrendim. İmzaladıkları rakamlar tatmin etti mi? Bu ekonomik darboğazda etmedi. Ülkenin ekonomik durumu ortada. Ama biz kısmen birlik olduğumuzda sendika da patron da istediği gibi at koşturamadı. Bize sormadan imzalayamadı. Başkan size sormadan kesinlikle imzalamayacağım ifadesini ağzına sakız yaptı. Çünkü başkan biliyordu ki Erbosan işçisi eskisi gibi değildi. İşçinin uyandığını ve birlik olduğunu gördü. Ama yine işçileri bölerek sözleşmeyi imzaladılar. Sözleşme bitti ama mücadelemiz bitmeyecek” diye konuştu.

"DENEYİM KAZANDIK"

“İmzalar atıldı ama bundan sonra içerisi daha çok karışacak” diyen bir başka Erbosan Boru işçisi de şöyle konuştu: “Sözleşmeye ikna olanların sayısı azınlıkta. Önümüzdeki süreçte ne yapabiliriz, Erbosan işçileri olarak onu tartışmalıyız. Herkes birliğin öneminin farkına varmış oldu. Sendikadan istifa edelim tartışması sürüyor. Sendikanın biz işçilerin olduğunu onlara göstermemiz için içerideki birliğimizi daha da güçlendirerek ilerlemeliyiz. Başka yolu yok.”

Grev kağıdının asılacağı günlerde sözleşme imzalayan sendikacıların patron adına kaygı duyduğunu dile getiren işçi, “Zaten bunların greve çıkacağına inanan kimse yoktu. Biz işçiler kendimiz greve çıkmayı tartışıyorduk. Bu işin grevden başka çözümünün olmadığını biliyoruz. Fakat sendikamızın patronla iş birliği içerisinde olduğunu da bilmeyen yoktur. Bu sendikayı ancak mücadeleci işçiler olarak birlik olursak harekete geçirebiliriz. Bu aşamada işçiler kısmen birlik olmuştur. Ama bundan sonra adımlarımız daha sağlam ve birlikteliğimiz daha güçlü olacaktır. Bu sözleşmede bunu bir kez daha öğrendik ve deneyimledik” ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞME SONUCU

Erosan Boru’da patron seneler önce işçileri A’dan I’ya kadar bölümlere göre gruplara bölmüştü. İşçilerin asgari ücretle çalıştığı Erbosan Boru’da A grubundaki işçilere sosyal haklar diye (aile yardımı adı altında) ödenen para 1000 lira civarındayken, I grubundaki işçilerin ise 400 lira civarında.

İmzalanan sözleşmeyle birlikte sosyal haklar dahil ücretler şu şekilde oldu: A grubu 7 bin 1 lira, B grubu 6 bin 738 lira, C grubu 6 bin 352 lira, D grubu 6 bin 181 lira, E grubu 6 bin 46 lira, F grubu 5 bin 854 lira, G grubu 5 bin 651 lira, H grubu 5 bin 468 lira, I grubu 5 bin 275 lira. (İŞÇİ SENDİKA)

ÖNCEKİ HABER

"Tek başına ceza artırımı kadına yönelik şiddeti önlemez"

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu ile görüşen Kuleba: Türkiye garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...