17 Mart 2022 10:00

TTB kanun teklifini yetersiz buldu: Şiddet sağlıkta dönüşümün sonucudur

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sağlıkta şiddetin katalog suçlar kapsamına alınmasını yıllardır önerdiklerini ama caydırıcı cezaların tek başına sorunu çözmeyeceğini vurguladı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sağlıkta şiddete ilişkin düzenlemelerin yer aldığı kanun teklifinin yetersiz olduğuna dikkat çekti.

Sağlıkta şiddetin katalog suçlar kapsamına alınmasını yıllardır önerdiklerini ama caydırıcı cezaların tek başına sorunu çözmeyeceğini vurgulayan Fincancı, “Sağlıkta dönüşümün sonucudur şiddet. Dolayısıyla sağlıkta dönüşüme ilişkin somut adımlar atılmadığında, koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilmediğinde, kışkırtılmış sağlık talebini çekilmediğinde şiddeti önleme olanağı maalesef yok” dedi.

Kadına yönelik şiddet ve sağlık emekçilerinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu. Teklifte sağlıkta şiddetin tutuklama nedeni varsayılan katalog suçlar arasına alınması, sağlık mesleğinin icrası kapsamında yapılan muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle soruşturma yapılabilmesinin Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulacak Mesleki Sorumluluk Kurulunun iznine bağlanması gibi düzenlemeler bulunuyor. Ayrıca kamudaki sağlık çalışanlarının mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalarından kaynaklı zararların tazmini için açılan davalar sonucunda devlet tarafından ödenen tazminatın ilgilisine rücusu bakımından Mesleki Sorumluluk Kuruluna yetki verilecek.

SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞİMEMENİN SORUMLUSU SAĞLIKÇILAR OLARAK GÖRÜLÜYOR

Sağlık emekçileri şiddetin önlenmesi, insanca çalışma koşulları ve ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle bu hafta başında iş bırakma eylemine gitti. AKP tarafından verilen kanun teklifini nasıl karşıladıklarını TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı sorduk. Sağlıkta şiddetin katalog suçlar kapsamına alınmasını yıllardır önerdiklerini belirten Financı, “Ancak daha önemlisi sağlıkta şiddetin nedenlerine çalışmaya ihtiyaç var. Özelikle şiddetin nerede ve neden daha sık görüldüğünü değerlendirmek gerekiyor” dedi. Sağlıkta şiddetin sağlıkta dönüşümün yarattığı koşullarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Fincancı, şöyle konuştu: “Sağlıkta dönüşümün yaratığı kışkırtılmış sağlık talebiyle bir kişinin yılda 10’a varan hastane başvurusu ve 5 dakikada muayene, insanların bu koşullarda sağlık hizmetine erişimiyle ilgili yaşadıkları sıkıntılarda doğrudan sağlık çalışanlarını sorumlu görmesine neden oluyor. Sağlıkta dönüşümün sonucudur şiddet. Dolayısıyla sağlıkta dönüşüme ilişkin somut adımlar atılmadığında, koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilmediğinde, kışkırtılmış sağlık talebini çekilmediğinde şiddeti önleme olanağı maalesef yok. Tabi caydırıcı düzenlemelerin olması gerekiyor, bunlar zaten bizim önerilerimiz. Ancak onun ötesinde sağlık politikalarının değişmesine ihtiyaç var.”

KURULDA MESLEK ÖRGÜTLERİ YER ALMALI

Teklifte yer alan Mesleki Sorumluluk Kurulunun ise tamamen idarenin ve siyasi otoritenin seçtiği üyelerden oluşacağını ifade eden Fincancı, “Oysa sağlık meslek örgütleri o kurullarda olmadığında, bağımsız ve nesnel değerlendirmede sorun olacaktır. Nasıl ki Adli Tıp Kurumu,  Adalet Bakanlığına bağlı olduğu için verdiği her kararda soru işaretlerine neden oluyor; Mesleki Sorumluluk Kurulu için de benzer bir durum söz konusu olacaktır. Dolayısıyla bağımsız kurulların olmaması kabul edilebilir değil” dedi.

“SAĞLIKTA ŞİDDET VE MALPRAKTİS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE ETKİSİ YETERSİZ YASAL DÜZENLEMELER YERİNE TTB’NİN ÖNERİLERİ TÜMÜYLE UYGULANMALIDIR”

Konuyla ilgili TTB’den yapılan açıklama ise şöyle: Dün TBMM’ye gelen yasa teklifi, TTB’nin önerilerinin bazılarını içerse de sağlıkta şiddete bütünlüklü bir bakış açısından yoksundur. Sağlıkta şiddetin azalabilmesi için en başta sağlıkta dönüşüm programı ile daha da bozulan sağlık sistemi ve buna bağlı ağırlaşan çalışma koşulları düzeltilmelidir. Sağlık sistemindeki tıkanma ve derinleşen ekonomik kriz ile birlikte belirgin bir artış gösteren sağlıkta şiddetin ortaya çıkış nedenlerini her yönüyle analiz etmeden yapılan göstermelik düzenlemeler, bize herhangi bir çözüm sunmayacaktır.

Açıklamanın tamamı için tıklayınız.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de toplu ulaşım tam biniş ücreti 6,5 liraya çıkarıldı

SONRAKİ HABER

CHP'li Murat Emir AKP’nin yasa teklifini değerlendirdi: Hekimler üzerinde yeni bir kılıç sallandırılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...