11 Mart 2022 23:49

Kartal Belediyesinde sonradan mahsuplu ek protokol

Kartal Belediyesi ve Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube arasında ek protokol imzalandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yasemin TİRYAKİ
İstanbul

Kartal Belediyesi işçilerinin ek zam talep etmesi üzerine SODEMSEN ve DİSK’e bağlı Genel-İş ek protokol için bir araya geldi. Ancak protokolde işçilerin borçlandırılmasına imza atıldı. Protokole göre

Kartal Belediyesine bağlı Kartusaş şirketinde çalışan işçiler temel tüketim maddelerine gelen fahiş zamlar nedeniyle geçinemez durumda olduklarını belirterek ek zam talep etti. İşçilerin üyesi olduğu Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube ve belediye yönetimi adına SODEMSEN arasında yapılan görüşmede protokol imzalandı.

Protokole göre 1 Temmuz 2022’de başlayacak yeni toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecine kadar işçilere her ay brüt 560 lira verilecek. Sözleşmenin yürürlülük tarihi olan 1 Temmuz ila imzalanan tarih arasındaki sürede de “avans” adı altında verilecek bu paralar ise bu süreyi kapsayacak şekilde mahsup edilecek.

Açlık sınırının altında ücretle çalıştıklarını belirten belediye işçileri, “İşçinin maaşının geçinebilecek bir düzeye çıkarmak yerine işçiyi bu şekilde borçlandırarak tarihe isim yazdıracaklar” dedi. Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yedek Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Yıldırım, “Biz DİSK’in asgari ücret talebi olan 5 bin 250 TL’nin taban ücretimize yansıtılarak ek protokol yapılmasını talep ettik. Ama ek zam talebimizi hem işveren hem de sendika uzun süre duymazlıktan geldi. Bunun üzerine iş bırakma kararı aldık. Ardından tutum değiştirmek zorunda kaldılar. Ek zam için çalışma yapacaklarını ve bundan dolayı eylem sürecine girilmemesini istediler. Ama süreci borç protokolü ile sonlandırdılar” dedi.

Genel-İş Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Yönetimi tarafından yapılan açıklamada ise "“Asgari ücrete gelen zam sonrası Kartal Belediyesinde çalışan 1190 işçinin ücreti 4 bin 253 TL seviyesine çekilmiştir. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bizim belediyelerimizde 4 bin 500 TL uygulanacak açıklamasından sonra yatan maaşlarda bir düzenleme yapılmamıştı. Toplanan işyeri temsilci meclisi “4 bin 500 TL nerede?​” talepli bir basın açıklaması düzenleme kararı almış ve çalışmalara başlamıştı. İşçilerin ve sendikanın kararlı tavrı sonrasında işveren görüşme talep edip sendikanın düzenleme çağrısını kabul etmiş. İlk görüşmede 1190 kişiye brüt 300 TL iyileştirme ile başlayan görüşmeler tüm işçileri kapsayacak biçimde 560 TL ile sonuçlanmıştır. Toplu sözleşmenin bitiş tarihi olan 01 Temmuz 2022 tarihine kadar bu tutar bordrolarımıza yansıtılarak ödenecektir. Bu tarihten sonra ve bir diğer sözleşme imza tarihine kadar da işveren önden ödemeye devam edecek olup imza tarihinden sonra geriye dönük biriken alacaklar hesaplanırken mahsuplaşılacaktır” dendi.

ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Oya Ersoy Bergen filminin Kozan'da gösterime girmemesini sordu

SONRAKİ HABER

Unkapanı (Atatürk) Köprüsü trafiğe açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...