24 Şubat 2022 17:13

Almanya Başbakanı Scholz: AB, NATO ve G7 müttefikleri ile yaptırım paketi üzerinde anlaştık

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "75 yılı aşkın süreden beri Avrupa'da yaşamadığımız bir savaşın başlangıcına tanık oluyoruz" dedi.

Olaf Scholz | Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin konuştu. "Durum çok ciddi. 75 yılı aşkın süreden beri Avrupa'da yaşamadığımız bir savaşın başlangıcına tanık oluyoruz" diyen Scholz, "Bu, bağımsız ve egemen bir ülkeye yapılan saldırıdır. Hiçbir şey ve hiç kimse bunu haklı çıkaramaz. Bu, Avrupa içindeki sınırları zorla kaydırma, hatta belki de bütün bir ülkeyi dünya haritasından silme girişimidir" ifadesini kullandı.

Sorunu sonuna kadar diyalogla çözmeye çalıştıklarını savunan Scholz, "Umutlarımız vardı ancak saf değildik. Bu yüzden aynı anda acil durumlar için hazırlandık" ifadesini kullandı.

Scholz, Avrupa Birliği, NATO ve G7'deki müttefik ve ortaklarla Rusya'ya karşı ekonomik yaptırım paketi üzerinde anlaştıklarını belirterek, "Buradaki hedefimiz, Rus yönetimine bu saldırganlık için yüksek bir bedel ödeyeceklerini açıkça belirtmekti" dedi.

Yaptırımların Rusya'nın ekonomisini ağır bir şekilde vuracağını söyleyen Scholz, "Aynı zamanda, bu ihtilafın diğer Avrupa ülkelerine yayılmamasını da sağlamalıyız. Elimizdeki tüm araçlarla bunu önlemek için ABD Başkanı ve Avrupalı ​​dostlarımızla hemfikirim. Putin, NATO'nun tüm üyelerini savunma kararlılığını hafife almamalı." dedi.

"Biz kararlıyız ve birlikte hareket ediyoruz. Özgür demokrasiler olarak gücümüz buradan geliyor. Putin kazanamayacak." diyen Scholz, "Büyük güçlerin daha küçük devletlere hükmettiği 19. yüzyıla geri dönüş yok. Süper güçlerin dünyayı kendi etki alanlarına böldüğü Soğuk Savaş günlerine geri dönüş yok ve 1989'dan öncesine de dönüş yok" diye konuştu.

"Bu savaş Putin'in savaşıdır." diyen Scholz Putin'e seslenerek, "Çatışmaları derhal durdurun. Rus birliklerini Ukrayna'dan çekin. Donetsk ve Luhansk bölgelerinin yasa dışı olarak tanınmasını iptal edin" dedi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Birçok ülkede savaş karşıtı gösteriler düzenlendi

SONRAKİ HABER

Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri: Geçinemiyoruz, zamlar geri alınsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...